MARKO TODOROV Cropix
KRAJ SURADNJE JE REALAN

Uruče li Mađari otkaz Nenadu Bjelici, to će ih stajati hrpu milijuna! No, i Bjelica ima isti problem

Pri sklapanju ugovora Nenad Bjelica se zaštitio tako što je ugradio jednu ključnu stavku
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 29. srpanj 2022. 09:30

Jutarnji list prije nekoliko je tjedana objavio popis 100 najuspješnijih hrvatskih poduzetnika, odnosno poduzetnika koji su ubilježili najveće prihode u 2021. godini. Na toj listi je i nekoliko nogometaša, ali više od svih njih zaradio je - Nenad Bjelica. Službeno je u prošloj godini kao trener Osijeka uprihodio 10,7 milijuna. Najviše u hrvatskom svijetu sporta.

Nakon što je Bjelica u svibnju prozvao Vladimira Čohara, koji je glavni operativac mađarskog vlasnika Lőrinca Mészárosa, mnogi su očekivali da će klub Bjelici uručiti otkaz, ali to se nije dogodilo. Mészáros inače nije tip koji voli smjenjivati trenera, ali kažu da je to samo dio razloga što je "buntovnik" Bjelica ostao na klupi. Drugi je navodno u Bjeličinoj otpremnini, koja je poprilično velika.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

Bjelica je Osijekom potpisao ugovor na tri godine, te on vrijedi do ljeta sljedeće godine. Dugo se u nogometnim kuloarima pričalo da Bjelica ima isti ugovor kakav je imao kao trener Dinama, a Jutarnji list je dakle doznao da službeno to iznosi točno 10,7 milijuna kuna u brutu. To je Bjeličina plaća, a navodno gotovo još toliko ima i njegov stručni stožer, u kojem je još sedam ljudi (prvi pomoćni trener Rene Poms, drugi pomoćni trener Nino Bule, trener golmana Silvije Čavlina, kondicijski treneri Martin Mayer, Karlo Reinholz i Marin Vučko, te analitičar Jasmin Osmanović).

Pri sklapanju ugovora Bjelica se zaštitio tako što je ugradio stavku da mu je klub u slučaju otkaza dužan isplatiti kompletan iznos ugovora, kako njemu, tako i stožeru. U prijevodu, da mu je Osijek uručio otkaz u svibnju, Bjelica bi dobio blizu 12 milijuna kuna otpremnine. Pa kad na to dodate i otpremninu za stožer u gotovo istom iznosu, dolazimo do svote od nekih 22-23 milijuna kuna, ili više od tri milijuna eura, Što je doista ogroman iznos.

image
IVAN PERIC/CROPIX Cropix

Trenerske otpremnine u slučaju otkaza redovit su slučaj u svijetu nogometa, ali Osijek je u taj ugovor ugradio nešto što se rijetko događa. Naime, i Bjelica ima klauzulu da je u slučaju da on uruči otkaz, on taj koji je klubu dužan isplatiti ostatak ugovora. Zajedno sa stručnim stožerom. Dakle, da je Bjelica dao u svibnju otkaz, Osijek bi od njega i njegovog stožera naplatio tih približno 22-23 milijuna kuna. Naravno da Bjelici i suradnicima nije palo na pamet dati otkaz.

Bjelica je doduše u stanci pregovarao s nekim klubovima, zna se da je bio visoko na popisu kandidata za trener Spezije, koja je ušla u Serie A. Bjelica je već radio u Speziji prije nekoliko godina, ali u Serie B. Međutim, Spezia se na koncu odlučila za drugog kandidata.

Nakon debakla protiv Kazahstanaca Bjelica je najavio da će sjesti s čelnicima kluba i vidjeti kako dalje. Odu li razgovori u smjeru sporazumnog rastanka - što je očekivana opcija - tada je i najrealnije očekivati raskid ugovora tako da nitko nikome ne treba ništa isplatiti. Odluči li Bjelica ostati trener, Mađari će, žele li mu se zahvaliti, morati posegnuti duboko u džep...

Linker
13. svibanj 2024 00:49