MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
OSJEČANIMA JOŠ PONIŠTEN I GOL

Šok na kraju pokvario savršen nastup! Osijek imao 2:0 i igrača više, a onda je Nejašmić zabio ‘autogol godine‘

Pobjedu Osijeka zasjenio je tragikomičan Nejašmićev potez koji će utjecati na uzvrat za tjedan dana
Piše: Gradimir DjukarićObjavljeno: 21. srpanj 2022. 16:22

KIZILŽAR - OSIJEK 1:2 (Nejašmić 84‘ ag./Topčagić 58‘, Kleinheisler 76‘)

KIZILŽAR: Lobancev - Mužek, Gurman (od 82. Kozlov), Karšakevič, Bušman - Tapalov, Jakovlev (od 62. Tihonovskij), Kone, dos Santos, Podio (od 82. Muldinov) - Lobjanidze

OSIJEK: Ivušić - Bartolec, Škorić, Bralić, Leovac (od 54. Jurčević) - Nejašmić, Brlek - Fiolić (od 84. Janjić), Kleinheisler (od 84. Žaper), Caktaš (od 70. Lovrić) - Topčagić (od 70. Mierez)

NURSULTAN - Astana Arena. Gledatelja: 800. Sudac: Aleksandrs Anufrijevs (Latvija)


Osijek se iz dalekog Kazahstana vratio s pobjedom, ali na nesreću ne i rezultatom koji bijelo-plavima donosi miran uzvrat iako su utakmicu završili s igračem više u polju.

Dva dana pred utakmicu Nenad Bjelica je dvojio tko će u vrh napada umjesto ozlijeđenog Belje. "Imam četiri opcije, a nadam se da ću pogoditi i staviti pravog", kazao je trener Osijeka. I pogodio je! Iznenadio je možda odlukom da prednost u vrhu napada ipak dobije Mihret Topčagić ispred Ramona Miereza, no vjerojatno je kod trenera Osijeka presudilo što je iskusnom centarforu travnjak Astana arene od ranije dobro poznat s obzirom da je dio svoje karijere proveo u Kazahstanu.

image

Sofascore

SOFASCORE Sofascore

I "Top" je prelomio utakmicu. Zabio je u 58., a deset minuta kasnije zaradio isključenje veznjaka Kizližara. Laszlo Kleinheisler "bombom" s dvadesetak metara potvrdio je trijumf Osijeka. Činilo se tada vjerojatno i plasman u 3. pretkolo kvalifikacija za Konferencijsku ligu, ali onda je Nejašmić zatresao vlastitu mrežu. Obranio je Ivica Ivušić sve udarce protivničkih igrača, ali ne i udarac svoga suigrača. Zanimljivo, u dvije utakmice ove sezone Osijek je primio dva gola. I oba su bila autogola.

Na tribinama spektakularnog nogometnog zdanja okupilo se ipak nešto više navijača nego što ih se očekivalo, otprilike 800, ali je stadion koji može primiti 30.000 ipak i dalje izgledao sablasno prazan.

Kazhstanska momčad bila je, kako je i najavljivano, odlučna "pokazati zube" u premijernom europskom nastupu u klupskoj povijesti, Prekidi su označeni kao najjača snaga Kizližara i nije dugo vremena trebalo da se to i potvrdi jer već u 3 minuti poslije jednog ubačaja sa strane bijelo-plave je spasila greda nakon što je s desetak metara opalio je Gurman. Nametnuli su se u uvodnim minutama Kazahstanci, nogometaši Osijeka "prodali" su puno lopti netočnim dodavanjima, a snažni i robusni gruzijski napadač Lobjanidze koji je nedavno potpisao namučio je obranu bijelo-plavih.

image

Detalj s utakmice Kizližar - Osijek

NK OSIJEK

Trebalo je dugo vremena da Osijek primiri domaćina, ali nikako nisu uspijevali naći rješenja za obranu Kazahstanaca. Pritom, hrvatski branič Mateo Mužek koji je nedavno potpisao za Kizližar, a protiv Osijeka upisao tek drugi nastup za novi klub, odigrao je odličnu utakmicu, zaustavio je Osijekove napadače u situacijama koje su potencijalno donosile opasnost po vrata njegove momčadi.

Prvi dio nije ponudio puno, zapravo skoro pa i ništa, uzbuđenja, ali sve se vratilo u nastavku. U 55. Bjelica je bio prinuđen na prisilnu zamjenu zbog ozljede Leovca, a ta nesreća na koncu je okrenula utakmicu.

Ušao je Mario Jurčević i već dvije minute kasnije odlično ubacio na drugu stativu, a ondje je najviši u skoku bio Topčagić. Pogodak kao da je napokon rasteretio nogometaše Osijeka jer su Jurčević pa Kleinheisler nedugo potom odličnim udarcima natjerali Lobanceva na dvije velike intervencije.

U završnici utakmice Osijek se našao u brojčanoj prednosti nakon što je zbog neopreznog prekršaja na Topčagiću Martins u 68. dobio drugi žuti karton. I tu su priliku odmah iskoristili.

Laszlo Kleinheisler se u Astana areni osjeća kao kod kuće, a svoju inspiriranu utakmicu začinio je spektakularnim golom s dvadesetak metara. Čulo se s osječke klupe tada "Idemo po treći gol!". Naravno, jer protivnik je bio grogiran i s igračem manje, a još jedan pogodak praktično bi potvrdio plasman bijelo-plavih u idući krug natjecanja.

I zabili su Osječani još jedan gol, ali u vlastitu mrežu. Nejašmić je sa sredine terena napamet vraćao loptu Ivušiću koji je u tom trenutku bio udaljen od svojih vrata i Kazahstancima vratio slabu, ali ipak kakvu-takvu nadu pred uzvrat. Taj bizaran autogol vratio je igrače Kizližara u život, nasrnuli su po posljednji puta na Osijekova vrata ispred kojih se zagužvalo u par navrata, ali srećom bez posljedica po momčad Nenada Bjelice.

image

Detalj s utakmice Kizilžar - Osijek

NK OSIJEK


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90‘ - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

88‘ - GOOOL! Ali čini se - ništa od toga... Mierez je trebao biti strijelac, dobro je gađao glavom, no Žaper je loptu s pet metara ili skrenuo ili barem omeo domaćeg vratara. Opravdano poništen gol!

84‘ - U igri su Žaper i Janjić umjesto Kleinheislera i Fiolića.

84‘ - AUTOGOL! Što je sada zamislio Nejašmić... Nije dobro pogledao gdje se nalazi Ivušić, odlučio se na povratnu do svoga vratara - i to gotovo s centra igrališta - te je na taj način postigao tragikomičan autogol koji će zasigurno postati hit na društvenim mrežama.

82‘ - Dvostruka promjena u Kizilžaru. U igru će Muldinov i Kozlov umjesto Podija i Gurmana.

76‘ - GOOOL! Kleinheisleeeeeeeeeeeeeeeeeeerrrrrrr!!! Raspalio je Mađar s dvadesetak metara i ljevicom rasparao mrežu kazahstanske momčadi... Kakva eurogolčina mađarskog veznjaka, ujedno i bivšeg igrača Kizilžara! Dobro će ga zapamtiti Kazahstanci...

73‘ - Nova važna Ivušićeva obrana! Kone je šutirao s desetak metara iskosa, gađao je bliži kut, a vratar Osječana nije se dao iznenaditi...

image

Detalj s utakmice Kizilžar - Osijek

NK OSIJEK

71‘ - I odmah je zaprijetio Lovrić! Na njegov ubačaj za par je centimetara na drugoj vratnici bio prekratak Bralić!

70‘ - Bjelica je već imao pripremljene zamjene - ulaze Mierez i Lovrić, na klupu će Topčagić i Caktaš.

68‘ - DRUGI ŽUTI, ODNOSNO CRVENI KARTON! Dobio ga je Gian dos Santos Martins zbog još jednoga grubog starta, ovog puta na Topčagiću! Dok se napadač Osječana previjao na tlu, prišao mu je latvijski sudac i hladnokrvno pokazao put u svlačionicu...

62‘ - Izlazi maloprije spomenuti Jakovlev, mijenja ga Tihonovskij.

61‘ - Jurčeviiiiiiiiiiiiić!!! Izbio je u prvi plan i zamalo samostalno matirao domaćeg vratara koji se istaknuo čudesnom intervencijom! Na odbijanac je naletio Kleinheisler i dobro šutirao, ali uspijevaju ga blokirati Kazahstanci...

60‘ - Strašna obrana Ivice Ivušića! Već drugi put važnu loptu spašava hrvatski vratar... Silovito je iz voleja opalio Jakovlev s vrha šesnaesterca, no Ivica je zaključao svoja vrata!

image

Detalj s utakmice Kizilžar - Osijek

NK OSIJEK

58‘ - GOOOOOL! Vodi Osijek u Kazahstanu. Ubacio je Mario Jurčević tek nakon što je ušao u igru, glavom je zabio Topčagić.

54‘ - Problemi za Osijek i Bjelicu! Leovac se ipak ozbiljnije ozlijedio nakon onoga starta dos Santosa i morat će izaći... Mijenja ga slovenski branič Mario Jurčević.

image

Detalj s utakmice Kizilžar - Osijek

NK OSIJEK

48‘ - Dos Santos Martins prvi ulazi u sučevu bilježnicu zbog gruboga starta na Leovcu.

47‘ - Visoko skače Kone i gađa glavom... Odbija se to u korner od nekoga od osječkih braniča, međutim latvijski sudac dosudio je samo gol-aut za Ivušića.

46‘ - Vraćamo se u Kazahstan. Nema promjena u sastavima.

image

Detalj s utakmice Kizilžar - Osijek

NK OSIJEK

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Uspavanku na Astana Areni s početka utakmice zamijenila je agresivnija i borbena igra Osječana kako se poluvrijeme primicalo kraju. Posebno je raspoložen bio tandem Fiolić-Bartolec uz sveprisutnog Topčagića. U posljednjim minutama Ivušić je spasio jednu neočekivanu priliku Kazahstanaca i podsjetio da valja biti na oprezu do samoga finiša ove europske avanture.

45‘ - Neće biti sudačke nadoknade, odlaze igrači na predah.

44‘ - Ivušić fantastično brani! Lobjanidze se u moru bijelo-plavih dresova nekako izborio za udarac, dobro je gađao u padu, a vratar Osijeka iskazao se maestralnom intervencijom! Bio je ovo podsjetnik da se Kazahstanci neće samo tako predati bez borbe...

image

Detalj s utakmice Kizližar - Osijek

NK OSIJEK

42‘ - Kruži lopta oko šesnaesterca Kazahstanaca, sjajno kombiniraju Bijelo-plavi, dvaput je centrirao Bartolec i ukupan je dojam na strani Osječana... Čuje se i Bjeličino dovikivanje s klupe: ‘Brže lopta, brže, jedan-dva!‘

37‘ - Kleinheislerrrrrrr!!! Opalio je Mađar bombu s dvadesetak metara i pogodio vanjski dio mreže! Izgleda kao da pogodak visi u zraku, Bjeličini su igrači sve opasniji!

36‘ - Raste pritisak Osječana! Fiolić daje Topčagiću koji pokušava ‘podvaliti‘ za Caktaša, no ni to zasad ne prolazi...

33‘ - Sve je češće Osijek na protivničkoj polovici! Nova kombinatorika tandema Fiolić-Bartolec završila je ubačajem koji čiste Kazahstanci ispred sve aktivnijeg Topčagića!

31‘ - Evo opet Topčagića u prvome planu, ipak - još jednom su dvojica čuvara na njemu koji ga uspijevaju neutralizirati.

30‘ - Dobro su kombinirali Fiolić i Bartolec, no nisu uspjeli provući loptu do Kleinheislera koji je čekao kao napeta puška na rubu šesnaesterca...

22‘ - Evo najveće prilike Osijeka! Bartolec preciznim centaršutom pronalazi Topčagića koji između dvojice braniča šutira glavom - samo do Lobanceva... Kvalitetna je ovo bila akcija Osijeka, u posljednjim minutama napokon djeluju kao da bi mogli ozbiljnije ugroziti domaću momčad.

image

Nenad Bjelica

NK OSIJEK

14‘ - Dvije nove šanse Kazahstanaca! Prvi su pokušaj Osječani uspjeli blokirati, drugi projektil srećom odlazi iznad grede...

7‘ - Sporna situacija... Škorić je bio u skoku u protivničkom šesnaestercu gdje je, čini se, dos Santos Martins pri tome duelu nehotice igrao rukom. Skočili su svi na klupi Osijeka i tražili najstrožu kaznu, međutim latvijski je sudac odlučio ignorirati spomenutu situaciju.

3‘ - TRESE SE GREDA! Lobjanidze prsima spušta za Gurmana koji šutira isprve i s desetak metara pogađa okvir gola! Prvo je ovo upozorenje za Osječane...

14.00: Počela je utakmica na Astana Areni! Glavni je sudac 38-godišnji Latvijac Aleksandrs Anufrijevs. Sretno, Bijelo-plavi!!!


Linker
22. travanj 2024 18:12