Marko Livaja bi opet mogao biti ključni igrač Hajduka

 ANTE CIZMIC Cropix
U SPLITU SU ČUDA MOGUĆA

‘Pa Hajduk se na Poljudu ne plaši ni jačih od Villarreala! A možda će nas Španjolci malo i podcijeniti...‘

Tomo Erceg nekoć je bio veliki golgeter Hajduka, a danas je maksimalno upućen u nogometnu zbilju..
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. kolovoz 2022. 16:06

Koliko li se samo puta ovog tjedna u Splitu čulo isto pitanje “možemo li?”. Hajduk je, dakako, u središtu zbivanja. Od priča na ulici, poruka na lokalnim radio postajama... svuda je Hajduk broj jedan.

"Ne čudi to jer Hajduk ima šansu. Rezultat je aktivan, zaostatak se može hvatati. Čeka nas utakmica za gušt, nogometni spektakl za uživanje", kazat će nam Tomislav Erceg, nekoć blistavi golgeter Bijelih.

Nema tajne formule

S Ercegom smo prvo obradili temu Lokomotiva. Kako izvući optimizam za Villarreal nakon blijedog, neuvjerljivog izdanja sa Zagrepčanima prošle nedjelje?

"Lokomotiva je uistinu bila teška utakmica, strepio je Hajduk. Očekivano, događaju se takve utakmice između dva važna europska dvoboja. Međutim, važna je bila pobjeda jer Villarreal će biti jedna sasvim drukčija utakmica."

Treba vjerovati iskusnom Ercegu i njegovom promišljanju. Prošao je puno europskih dvoboja, zna kako treba balansirati na dva kolosijeka. Koji je recept Hajdukove igre u sutrašnjem ogledu?

"Nema čudotvornog recepta, niti tajne formule. Treba u startu kazati da je Villarreal kvalitetnija momčad. Puno kvalitetnija. Zato će utakmica ipak biti u njihovim rukama. Može Hajduk pružiti i svoje najbolje izdanje, ali opet se pita protivnika. Lijepo je nadati se, ali u svakom trenutku trebamo imati na umu da je Villarreal prošle nedjelje dobio Atletico u Madridu. Kome nije dovoljan taj podatak, onda ćemo se prisjetiti kako je Emeryjeva momčad uzela Europsku ligu i odigrala polufinale Lige prvaka u zadnje dvije europske sezone."

image

Jedno je sigurno - velika podrška s tribina neće izostati

VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

I pritom su izbacili Bayern i Juventus.

"Istina, eliminirali su velikane, a Hajduku su prošlog tjedna demonstrirali snagu i moć igrajući s drugom momčadi. Njihova druga ekipa je jača od najbolje Hajdukove, ne treba bježati od istine."

Međutim, postoji i onaj “ali”, koji nogometu daje posebnu draž.

"Da je sve tako egzaktno, ne bismo sada pričali o tome kako je Villarreal izbacio Bayern. Na papiru protiv Bavaraca nisu imali šanse, međutim, uspjeli su u dva susreta izbaciti njemačkog giganta. Zašto su ih izbacili? Jer se nisu preplašili, jer su vjerovali u sebe. Hajduk također vjeruje u sebe, a pritom je razvidno da se Bijeli na Poljud ne plaše ni jačih od Villarreala."

Pamet u glavu

Vjeruje i Hajduk, ali neće samo vjera odvesti momčad do uspjeha.

"Svi se bave pitanjem napasti Villarreal od prve minute ili strpljivo čekati... Opet ću kazati, nema te formule koja će pružiti konkretan odgovor. Hajduk će pokušati napasti, ali uvijek treba igrati glavom. Srce je pokretač, ali razumom se napada."

Prekidi su šansa

Jesu li prekidi najveća šansa Hajduka?

"Složio bih se s tom konstatacijom jer vidjelo se u prvom susretu koliko Španjolcima treba malo vremena i prostora u realizaciji. Kažnjavaju pogreške u obrani, ali isto tako u tri poteza osvajaju prostor kada krenete u napad s više igrača. Četvrti pogodak je stigao na taj način, ali nije Hajduk jedini koji je nastradao u nogometu Unaija Emeryja. Kontra im je ubitačna, osjetio je to i Atletico prošle nedjelje."

No, činjenica je da će Emery sigurno kombinirati momčad, da neće Hajduku suprotstaviti istu postavu koja je odnijela bodove s Wanda Metropolitana. Tim više što u nedjelju Žuti ponovno gostuju u La Ligi, u predgrađu Madrida protiv Getafea.

"Pokazali su veliku ambiciju u španjolskom prvenstvu, s dvije pobjede žestoko su krenuli u borbu za prva četiri mjesta. Villarreal je momčad koja kvalitetom definitivno pripada Ligi prvaka, a ne Konferencijskoj ligi. Hajduk zaista nije imao sreće u ždrijebu. Sa svim ostalima bi igrali ravnopravno, većinu bi i prošli. Puno je Hajduk momčadski napredovao u posljednju godinu dana, ali još uvijek je ekipa poput Villarreala daleko iznad Bijelih. Međutim, takav protivnik može bitno pomoći u procesu podizanja europskog imagea i sazrijevanja momčadi."

image

Može li Hajduk ući u skupinu Konferencijske lige?

JAKOV PRKIC Cropix

Tomislav Erceg dio karijere proveo je u Španjolskoj, igrao je upravo za Levante, na čijem je stadionu Hajduk poražen prošlog tjedna. Koji je razlog da Hajduk nijednom dosad nije eliminirao Španjolce u pet pokušaja?

"Ligaško natjecanja u Hrvatskoj i Španjolskoj je najveći “gap”, razlika koja je očito nepremostiva. Hajduk igra s Villarrealom, za Bijele je to najveća utakmica ove sezone. S druge strane, kako Žuta podmornica gleda na susrete s Hajdukom? Kao na jednu od utakmica u nizu s naglaskom da su im puno teži susreti u prvenstvu. S tom usporedbom smo sve rekli. Nema Hajduk jakih utakmica kakve čekaju Emeryjevu momčad u La Ligi. Villarreal je navikao na velike dvoboje, a Hajduku su pored HNL-a takvi susreti rijetki praznik nogometa na najvišoj razini."

Najveći gušt

To je ono na čemu Erceg stalno inzistira. Nogomet za uživanje.

"Nema većeg izazova i gušta nego igrati protiv suparnika poput Villarreala. Možda će Španjolci malo i podcijeniti Hajduk zbog dominantnog nogometa iz prvog susreta i pobjede u Madridu prošle nedjelje. Međutim, ne bih se previše uzdao u takav pristup jer Emery je ozbiljan trener. Bez obzira koga pošalje na travnjak, pozitivno će odgovoriti na priliku. Hajduk će kao i na utakmici s Vitorijom morati ponuditi vrhunsku razinu, ali pitanje je hoće li i to biti dovoljno s obzirom na kvalitetu protivnika."

Za kraj, nudi li pobjeda, bez obzira na prolaz, neko zadovoljstvo hajdukovcima?

"Ne nudi! Kada dva dana prije utakmice razmišljate o uzvratu, onda mislite samo na jedno - na prolaz. Nema smisla zadovoljiti se utješnom nagradom. Barem u razmišljanjima. Drukčije nema smisla. Treba uzeti sve ako se može. Jasno, pod uvjetom da ti kvalitetni protivnik ponudi takvu priliku."

Hajduk jedini zabio Žutoj podmornici

Prvoplasiranoj ekipi La Lige zabio je ovog ljeta samo Hajduk. U tri službene utakmice koje je odigrao Villarreal ove sezone, jedino je Hajduk uspio postići gol Žutoj podmornici. Pritom nije kapitulirao Geronimo Rulli jer u europskom ogledu Emery je šansu ponudio Reini. Rulli je u dva susreta La Lige ostao čiste mreže, što i nije bilo tako jednostavno, jer Žuti su dvaput gostovali - kod Valladolida i Atletica. Ali, nije Villarreal jedina momčad koja nije primila pogodak nakon dva prvenstvena kola. Rayo Vallecano i Athletic Bilbao također su čiste mreže. Tvrda je La Liga, obrana je u prvom planu, ma koliko često zabijali Real i Barca... (jr)

Linker
29. travanj 2024 14:10