JOSKO PONOS Cropix
BIVŠI AS HAJDUKA

‘Nije se Vitoria predala, kako su oni prošli u Mađarskoj, možemo i mi sad. A jedan me igrač Hajduka oduševio‘

Negdašnji stoper splitskoga kluba s optimizmom gleda prema sutrašnjem uzvratnom ogledu u Guimaraesu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. kolovoz 2022. 21:06

Prije 12 godina Hrvoje Vejić je bio na terenu, a prošlog tjedna je s tribina Poljuda gledao kako Hajdukovi nogometaši u nadmetanju s Vitorijom iz Guimaraesa kroče prema europskoj jeseni.

- Daleko je europska jesen, idemo prvo pričati o Vitoriji. Velika je to bila pobjeda, ali ne treba letjeti jer sada nas čeka i uzvrat, koji će sigurno biti puno zahtjevniji nego splitska utakmica - kazao je Vejić.

U ljeto 2010. Bijeli su imali ždrijeb za poželjeti. Dinamo Bukurešt, pa zatim Unirea. Kroz dva posjeta rumunjskoj prijestolnici Hajduk je dosegao skupinu Europske lige i jesen u tom natjecanju. Ali, ove godine neusporedivo je teži ždrijeb...

- Baš je šteta da je u sljedećem kolu Villarreal, ipak posebna kvaliteta. Sam vrh europskog nogometa, momčad koja je po meni glavni favorit za osvajanje Konferencijske lige.

Bili su zreli i za više

Ali, rekli smo, nećemo o Villarrealu jer Vitoria je dovoljno snažna da imamo materijala pozabaviti se Portugalcima.

- Uživao sam nakon dugo vremena. Prošle su duge godine otkad je Hajduk zadnji put slavio protiv neke zapadnoeuropske momčadi na Poljudu. Još od onog opjevanog Anderlechta nije bilo u Splitu tako velike pobjede. I nadasve zaslužene, to se mora naglasiti...

image

Hrvoje Vejić

VLADIMIR DUGANDZIC

Pričat će pritom Vejić kako je protrnuo kada je Miguel Maga zabio ljevicom u rašlje.

- Jedan udarac i odmah pogodak. Pomislio sam “pa neće valjda opet isto”, Imao sam osjećaj kao da prolazim neki “deja vu”. Kao da je to nešto već doživljeno. Ali, svaka čast igračima, podigli su se i do kraja ostvarili važnu pobjedu.

Koga pitati za stopere, ako ne onoga tko je “diplomirao” na stoperskoj poziciji. Za uzvrat se vraća Borevković, koji je odradio suspenziju crvenog kartona, a spremniji će biti i Nigerijac Awaziem. Treba li mijenjati stopere, upitali smo Vejića nakon što su Simić i Elez odigrali jako dobru utakmicu?

- Ništa ne bih mijenjao, tim više što nije bilo prvenstvene utakmice preko vikenda. Uostalom, zašto mijenjati ono što se pokazalo tako dobrim? - jasno ističe negdašnji pouzdani središnji branič.

Analizirao je potom obojicu stopera koji su igrali s Vitorijom. Mora se naglasiti, prvi put zajedno ove sezone.

- Simić je od početka sezone besprijekoran. Na visokoj razini igra svaku utakmicu. Najbolji igrač obrane i to bez dvojbe. Elez nije do Vitorije igrao u startnoj postavi ove sezone, ali još jednom je protiv Portugalaca pokazao koliko znači ovoj momčadi. Elez je igrač koji udara ritam. Otvara, gradi akcije. Za mene sjajan. Ne, nema nikakvog razloga mijenjati stopere, premda sam u malo minuta koliko je proveo na terenu kod Nigerijca uočio kvalitetu. Ali, suviše su Elez i Simić bili kvalitetni da bi im se uskratila prigoda igranja u uzvratu.

Dodat će Vejić kako je uspjeh Dambrauskasovih nogometaša mogao biti izražen i kroz još jači rezultat.

- Dva razlike je odlično, ali dojma sam da je Vitoria bila zrela i za veći, značajniji poraz. Hajduk je djelovao jako dobro. Trkački moćno, stisli su goste u njihov kazneni prostor.

Prvo poljudsko poluvrijeme je ipak proteklo u igri koja je nedvojbeno “mirisala” na remi.

- Klasično ispitivanje snaga. Očekivao sam da će prvo poluvrijeme biti nešto rezerviranije, međutim, u nastavku su hajdukovci shvatili koliko daleko mogu otići. Osjećalo se da su puni želje, da su silno motivirani. Imali su iza sebe i navijače koji su ih nosili ka pobjedi. Ma, nemam što reći, gotovo perfektna večer.

Prije četrdesetak godina Hajduk je ovakve utakmice rješavao bez problema. S pobjedama 3:1 protiv Stuttgarta i Torina odlazio je na gostovanja kod velikana i prolazio dalje. Međutim, promijenila su se vremena i treba biti oprezan u situaciji kada se ni Vitoria ne miri s ispadanjem.

- Nisu se Portugalci predali, bit će zanimljiva utakmica u uzvratu. Ali, kako su oni prošli u Mađarskoj, možemo i mi u Portugalu. U našim je rukama ključ utakmice. Hajduk je momčad koja mora uzeti kontrolu dvoboja, ne dopustiti da se stvori pritisak s nekim pogotkom koji bi otvorio utakmicu. Koliko god dugo budemo držali kontrolu dvoboja u remiju, toliko će rasti nervoza s druge strane.

Sve ili ništa

Jasno je da će se u takvom scenariju na portugalskom travnjaku otvarati prostor za napadače Bijelih...

- Biuk me oduševio, poglavito u nastavku. Nedostajalo mu je malo preciznosti u šutu da bi svoju igru okrunio zgoditkom, ali hitrinom i stvaranjem viška u driblingu potvrdio je kakav je potencijal u njegovim nogama. U uzvratu će domaćin sigurno imati fazu kada će krenuti na sve ili ništa, stoga očekujem veliki prostor za “špiceve” Bijelih.

Generalno gledajući, Vejić je veliki optimist glede uzvrata koji je na rasporedu u srijedu u Guimaraesu.

- Ništa nije gotovo, ali 3:1 je odličan rezultat. Bez obzira kakva će se atmosfera stvoriti u Portugalu, nije jednostavno današnjem Hajduku zabiti tri pogotka, a da pritom Bijeli ne poentiraju. Vjerujem u prolaz i to nije euforični pogled, već realnost nakon onoga što smo vidjeli u prvoj utakmici. Hajduk je iskusna momčad, mogu Bijeli u Portugalu odigrati na rezultat. Bolji su, proći će do Villarreala - podvukao je na kraju Hrvoje Vejić.

205 utakmica za Hajduk prikupio je Hrvoje Vejić

19 golova u hajdukovom je dresu zabio Hrvoje Vejić

Linker
19. travanj 2024 08:57