CROPIX, PROFIMEDIA, SN ILUSTRACIJA
SUDAR U GRČKOJ

Jedno grozno grčko iskustvo ove sezone bilo je dovoljno: Evo kako će izgledati Dinamo u užarenoj Toumbi

Grci su poznati po svojim tragedijama, neka ih stigne još jedna, nogometna
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. ožujak 2024. 09:49

Hoće li četvrtak biti još jedan slavni dan Dinamove nogometne povijesti? Bez obzira na to što je ZG-klub davne 1967. godine osvojio Kup velesajamskih gradova, što je igrao Ligu prvaka, Europsku ligu, što je u zadnjih šest sezona četiri puta prošao grupnu fazu i ušao u proljetni dio natjecanja, plasman u četvrtfinale Konferencijske lige bio bi krasan doseg. Preduvjeti postoje, Modri u sraz s PAOK-om startaju s dva pogotka prednosti koje nose iz Maksimira.

Ne samo to, Dinamo je zadnju utakmicu izgubio 23. siječnja protiv Lokomotive u Maksimiru, serija je zapažena, u jedanaest utakmica Jakirovićeva momčad je od tada osam puta pobijedila i tri puta odigrala neodlučeno. U Europi su pali Betis i PAOK, a s momčadi iz Seville se uspjelo odigrati jednom neodlučeno. Iako igre svaki put nisu bile na vrhunskoj razini, osim onog već spomenutog šoka protiv Lokosa, Dinamo ove godine još nije izgubio niti jednu utakmicu. Sve to govori o tome da ova momčad može sačuvati dva pogotka prednosti na Toumbi i još jednom razveseliti svoje navijače. Baš u trenutku kad je to možda i najpotrebnije.

U plavom domu se u nedjelju dogodila velika promjena, nakon prvih demokratskih izbora za novog predsjednika izabran je Velimir Zajec i to na oduševljenje plavog nogometnog puka. Svoju prvu utakmicu kao prvi čovjek kluba Zajec je završio s osmijehom na licu nakon prvenstvene pobjede nad Slavenom Belupom. Može li s istim izrazom lica završiti i drugu? A svoju prvu europsku s “činom” klupskog predsjednika? Sigurno bi mu to bilo posebno drago, znamo što njemu znači Grčka, u toj državi je itekako velika nogometna faca s obzirom na sve što je napravio u atenskom Panathinaikosu.

Velika očekivanja

Kad je u ponedjeljak ušao u svlačionicu, igrači su ga dočekali s pljeskom. Bilo bi krasno da on sada njih isprati pljeskom u Solunu kad budu izlazili s Toumbe. Tada bi njegov predsjednički mandat startao zaista briljantno. Po onoj, prvo pa - muško. Dinamo je u nedjelju vraćen nogometu i narodu, a brzi uspjeh momčadi u četvrtak mogao bi biti zaletište za jedan zapaženi europski skok u vis. Budimo realni, od Dinama i Zajeca navijači očekuju super rezultate. Pa čak i oni koje nogomet ne tangira previše. Oni jesu dinamovci, ali nezainteresirani dinamovci koji će nekoliko puta godišnje doći na utakmicu, pod uvjetom da ne pada kiša ili da nije prehladno. Od takvih se Dinamo neće najesti kruha, ali na društvenim mrežama bit će jamranja koliko hoćete ako nešto krene po zlu.

POTENCIJALNI SASTAVI:

image

Sastavi Dinamo

SN

Važan faktor

Ali, zašto bi krenulo? Modri su iskusna momčad, neki od onih koji će danas biti u Jakirovićevom sastavu imali su već mnogih teških europskih bitaka koje su znali dobiti, ne treba sad ponavljati sve pamtljive pobjede. Za razliku od ostalih hrvatskih klubova koji ispadaju iz Europe dok se još kupuju kreme za sunčanje, ZG-klub se u zadnjih 17 sezona čak 16 puta plasirao u skupinu europskih natjecanja. Pritom je šest puta izborio ulazak u Ligu prvaka, devet puta Europsku ligu, te ove sezone u Konferencijsku ligu. Ogromno je to europsko iskustvo, koje će u Solunu biti važan faktor.

Vjerojatno bi se vizura utakmice s PAOK-om mogla predvidjeti. Grci će u paklenoj atmosferi s obzirom na minus krenuti žestoko, napadački, željet će što prije postići pogodak i napraviti veliki pritisak na Dinamovu ambiciju prolaska u četvrtfinale. Ali, znamo da narav ove momčadi nije plašljiva, znamo da ova Jakirovićeva škvadra nema “zečje srce”. Ali, osim hrabrog srca trebat će pameti i nogometne mudrosti u Solunu. I ponešto čarolije i nogometnog umijeća. Tu će, naravno, prije svih oči biti uprte u Brunu Petkovića, Martina Baturinu, Josipa Mišića...

Petković ključni igrač

Petković, čovjek na vrhu ljestvice strijelaca Konferencijske lige, s dva pogotka je u prvom maksimirskom srazu srušio Grke i donio ta dva gola prednosti, koja su u Dinamovoj putnoj torbi krenula prema solunskom bojištu. Može li Petković opet biti igrač kojeg će Grci zapamtiti po zlu? Konačno, Grci su poznati po svojim tragedijama, neka ih stigne još jedna, nogometna.

Iz Atene se nakon AEK-a u kvalifikacijama za Ligu prvaka Dinamo vratio poražen iako nije izgubio jer je završilo 2:2, ovoga puta može i izgubiti, ali vratiti se kao pobjednik ako sačuva maksimirsku prednost. Idemo kazati da je jedno grozno grčko iskustvo ove sezone bilo dovoljno...

Linker
29. travanj 2024 09:39