Maxime Bernauer

 DAMIR KRAJAČ/Cropix
ČEKA GA NOVO ISKUŠENJE

Jakirovićevi ‘slučajni partneri‘: Gotovo je nestao sa scene, a sad je dio Dinamove utvrde

Tijekom sezone bilo je dosta lutanja na stoperskim pozicijama momčadi iz Maksimira
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. ožujak 2024. 12:43

Dinamova “utvrda Carcassonne” u Solunu će još jednom biti posljednje iskušenje za napadače PAOK-a. Tandem Kevin Theophile-Catherine i Maxime Bernauer poput starih francuskih barijera stajat će ispred Ivana Nevistića u nastojanju da obrane prednost 2:0 iz Zagreba i plasiraju Modre u europsko četvrtfinale. Cijela momčad imat će veliku defenzivnu odgovornost, ali šef obrane KTC i njegova desna ruka Bernauer kao stoperi po prirodi drže ključeve.

Slučajni partneri pokazali su se najboljom kombinacijom koju je Sergej Jakirović ponudio ove sezone, iako je bilo rupa i u njihovoj igri. Prvenstveno u izdanjima Bernauera.

Ljubimac dijela navijača

Osporavani plavokosi Francuz, koji je kupljen od Paris FC-a za 1,2 milijuna eura, dugo nije ozbiljno shvaćan od trenera, čak niti od Igora Bišćana, koji ga je doveo. Tijekom zime Jakirović je tražio Morena Živkovića i vratio ga s posudbe u Lokomotivi, ali dogodilo se točno ono što su mnogi predvidjeli, mladi obrambeni igrač još treba pojesti koji ručak da bi bio na visini zadatka u europskim izazovima, završio je stoga na klupi, a prijelomnica koja je lansirala tandem KTC - Bernauer dogodila se u Sevilli s Betisom. Dotad je potonji igrao u Kupu, a u prvenstvu je imao tek pet nastupa i to posljednji 21. listopada 2023. godine. U Europi je na terenu skupio manje od sat vremena zbrojeno u utakmicama s Viktorijom Plzen i Astanom.

No, nakon što je Dinamo svladao Betis, a on odigrao 81 minutu na Benito Villamarinu sreća mu se nasmiješila, narativ o njemu je promijenjen, od “teškog promašaja”, kako su ga etiketirali pojedini novinari i stručni komentatori, postao je ljubimac dijela navijača. Počela se cijeniti njegova kvaliteta u iznošenju lopte, a i kad kiksa ne uzima mu se za smrtni grijeh. Kao što se događalo, posebice u Osijeku. Od Seville do danas KTC i Bernauer odigrali su u paru šest utakmica u kojima Dinamo ima četiri pobjede i dva neodlučena rezultata. U Solunu bi to bilo sasvim dovoljno, i jedno i drugo, a Modri ne znaju za poraz kad njih dvojica drže obranu i ostane li tako slavit će se u četvrtak.

image

Kevin Theophile-Catherine

GORAN MEHKEK Cropix

U tim ogledima primljena su dva gola. Po jedan od Betisa u Zagrebu i Osijeka u Opus Areni, u oba navrata završilo je 1:1, a pobjede su bile s čistom mrežom - Betis, Varaždin i Rijeka po 1:0, a PAOK 2:0. No, oni ne postavljaju samo bedem, nego daju i napadački doprinos, Dinamo je u nekim susretima, pogotovo s Betisom, otvarao akcije preko Bernauera, što je dobro funkcioniralo, njegov je dugi pas na Brunu Petkovića često precizan. Htio je tako igrati i s PAOK-om, no Grci su se za to pripremili, pa je bilo više poteškoća u prvom poluvremenu. Zato je tu Josip Mišić, koji se voli vratiti u zadnji red i pokretati napade.

Theophile-Catherine je dugo u Dinamo, akter je najbolje ere u povijesti kluba. Doveden je 2018. godine iz St. Etiennea i spada među najbolje strance koje su ikad nosili plavi dres. Iako mu navijači nisu zaboravili pogreške, poput one sa Šahtarom koja je klub koštala pobjede te kasnije i prolaska skupine u Ligi prvaka, njegov je nogomet na visokoj razini, daleko boljoj od drugih stopera koji su igrali prije nego što ga je Dinamo reaktivirao iz “mirovine” i pozvao da pomogne.

Prave bitke tek dolaze

KTC je jedan od glavnih što je sezona dobila pozitivne obrise, iako prave bitke koje će odrediti konačnu ocjenu tek dolaze. Kao što je pomogao i Gvardiolu, i Josipu Šutalu, i Rrahmaniju, i Lauritsenu, i Periću da naprave iskorak u karijeri, tako je dao vjetar u leđa i Bernaueru. Kao sunarodnjak olakšao mu je komunikaciju, od Seville Dinamova obrana govori francuski. S RPG-om na desnom beku (Ronaël Pierre-Gabriel), koji nije prijavljen za Europu, u HNL-u bi, barem u nekim susretima, pogotovo moglo biti tako.

Dinamo KTC-a i Bernauera još jednom treba na visokoj razini. Što koncentriranije i uspješnije.

Linker
11. svibanj 2024 00:39