RANKO ŠUVAR/Cropix
‘MODRI MORAJU POBIJEDITI‘

Hrvatski napadač iz Češke: ‘Dinamov protivnik je uhvatio formu, volio bih da mu zabije moj prezimenjak‘

"Nakon pobjede nad Slavijom Prag, opušteno čekaju Dinamo", kaže Luka Kulenović
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 08. studeni 2023. 13:41

Nogometaši Victorije uhvatili su pravu formu i u dobrom raspoloženju čekaju susret Konferencijske lige u četvrtak protiv Dinama u Plzenu u 18.45 sati. U subotu su nogometaši Victorije okrenuli rezultat protiv Slavije pred 18.500 gledatelja na Fortuna Areni protiv favorizirane Slavije u 14. kolu Fortuna lige. Slavia je povela već u 13. minuti pogotkom Micka van Burena.

Gosti su do preokreta došli u drugome poluvremenu pogocima Erika Jirke u 64. i 79. minuti. Trener Miroslav Koubek igrao je u 3-4-3 formaciji: Stanek - Jemelka, Dweh, Hranač - Cadu, Traore, Kalvach, Kopic - Jirka (od 90. Hejda), Chory, Šulc (od 61. Vydra, od 89. Sykora). U borbenoj utakmici u kojoj je sudac Dalibor Cherny podijelio deset žutih kartona, a gostima čak sedam, u 89. minuti ozlijeđen je Matej Vydra koji je ušao u igru u 61. minuti umjesto Šulca i asistirao za drugi pogodak.

Praktično u prvoj postavi krenula su desetorica koji su istrčala i u Maksimiru u prvoj utakmici koju su Česi neočekivano dobili 1:0. Viktoria je treća na ljestvici s 25 bodova i utakmicom manje iza Sparte s 35 i Slavije s 33 boda.

- Izgleda da je Viktoria uhvatila pravu formu. Gledao sam utakmicu protiv Slavije, iznenadili su ih i pobijedili 2:1. Sada drže treće mjesto iza praških klubova Sparte i Slavije. Slavia nije nekadašnja momčad, igraju dosta promjenjivo. Oba pogotka postigli su slično, postigao ih je desnokrilni napadač Erik Jirka. Lopte su ubačene preko zadnje linije. Jirka je to pratio, ušao iza lijevog braniča Slavije i poentirao. Ta ih je pobjeda svakako ohrabrila uoči gostovanja Dinama u četvrtak - javlja iz Češke hrvatski napadač Luka Kulenović, koji je bio čovjek odluke i u prošlom kolu.

image

Luka Kulenović

Petrášek Radek/Čtk/profimedia

Njegov Slovan Liberec na svom je terenu pobijedio Češke Budejovice 1:0, a Kulenović je zabio jedini pogodak u 59. minuti i doveo svoju momčad na osmo mjesto sa 17 bodova. Kulenoviću je to bio četvrti pogodak u 13. nastupu u sezoni.

Viktoria je u Zagrebu osvojila sva tri boda?

- Pratio sam utakmicu u prijenosu. Žao mi je da je završilo kako je završilo. Viktoria jest pobijedila iz jedanaesterca koji je postojao i kojeg je realizirao Tomaš Chory, ali nije nadigrala Dinamo. Dinamo je trebao bolje reagirati na te njihove prekide. Dinamo je imao bolji posjed lopte, imao čini mi se i 12 šuteva prema golu. Ali takav je nogomet. Česi su pobijedili i sada puni samopouzdanja, pogotovo nakon pobjede nad Slavijom opušteni čekaju Dinama.

Kakvo će vrijeme čekati hrvatskog prvaka, može li im uzvratiti za poraz u Zagrebu?

- Igrači Viktorije postigli su ono što su željeli. Izvukli su pobjedu i s tri boda se učvrstili na čelu skupine Konferencijske lige. To je dobra situacija za njih jer mogu biti opušteni, mirni u igri i to je njihova prednost. S druge strane Dinamo mora pobijediti i taj imperativ bit će veliki teret na leđima Dinama. U Češkoj ovih dana smjenjuju se kišovito i oblačno vrijeme. Zahladilo je, dnevna temperatura je oko deset stupnjeva. Vjerujem da će uvjeti na Doosan Areni u Plzenu ipak biti optimalni za igrače Dinama.

image
Miljenko Karačić

Vi u Češkoj zabijate, Dinamo ima također svog Kulenovića, možda i Sandro Kulenović zabije u Češkoj?

- Sandro je dvije zadnje sezone odlično igrao u Lokomotivi. Volio bih svakako da moj prezimenjak zabije u Plzenu. Zapravo, kao navijač Dinama volio bih da bilo tko postigne gol i da Dinamo pobjedi i ostane u Europi i na proljeće. Može to Dinamo sigurno. Kako će utakmica završiti i dalje zavisi u prvom redu od toga kakav će Dinamo biti u Plzenu, onakav na kakvog smo naviknuli u Europu već niz sezona ili onakav kakav izgleda u Hrvatskoj ligi u posljednje vrijeme. Vjerujem da će stručni stožer i igrači izvući pouke iz prve utakmice. Treba odgovoriti na pravi način na prekide i duge lopte. Bez ozlijeđenog najboljeg igrača Nigerijca Rafiua Durosijnmija Viktoria nije tako opasna - kaže Luka Kulenović, koji nam je rekao i nekoliko riječi o Fortuna ligi:

- Liga je ove sezone izjednačena. Na vrhu su Sparta i Slavia. Praške momčadi su glavni favoriti za naslov prvaka. Viktoria je treća i oni tu žele i ostati. Glavni konkurenti su im Banik Ostrava, Sigma Olomouc, te Mlada Boleslav. Svi su oni u dva boda. Fortuna liga ima 16 klubova, a nakon 30. kola liga se dijeli u tri skupine. Prvih šest momčadi ide u trećem krugu u borbu za naslov i Europu. Cilj moje momčadi Slovana iz Libereca jest ugurati se u Top šest momčadi. Zasad smo šest bodova u zaostatku, ali uhvatili smo pravu formu. Klubovi koji budu od sedmog do desetog mjesta u trećem krugu borit će se za "zlatnu sredinu", dok preostalih šest klubova na proljeće čeka borba za ostanak u ligi.

Republika Češka ima još uvijek tri predstavnika u Europi. Sparta, koja je eliminirala Dinamo je u skupini C Europske lige nakon 3. kola na drugom mjestu s 4 boda iza Betisa koji ima dva boda više, a ispred Rangersa koji također ima četiri boda i Arisa Limassola koji ima bod manje. Slavia je također druga u G skupini sa 6 bodova, odnosno tri boda iza vodeće Rome, a ispred Servettea i Šerifa Tiraspola koji imaju samo po bod. Dakle, i Sparta i Slavia su još uvijek u borbi za europsko proljeće. Viktoria Plzen je vodeća u C skupini Konferencijske lige s maksimalnih devet bodova i gotovo siguran je putnik u osminu finala trećeg UEFA-inog natjecanja.

Linker
23. rujan 2024 10:36