Ivica Šurjak ističe kako je Villarreal opasan, ali ne i nepobjediv

 JAKOV PRKIC Cropix
TEŽAK EUROPSKI ISPIT

‘Hajduku nije nikada bilo teže izbaciti Španjolce, ali zašto se ne nadati? Nepobjedivih danas nema!‘

Nekadašnji kapetan Bijelih iz doba Hajdukove zlatne generacije sedamdesetih godina se nada prolazu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. kolovoz 2022. 19:23

Ivica Šurjak nekoć je bio protagonist najvećih uspjeha Hajduka. Ali, i tada, u zlatno doba Bijelih sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Španjolci su bili problem Bijelima.

"Sjećam se krajem sedamdesetih Atletica iz Madrida. Izgubili smo 0:1 u gostima, činilo se dohvatljivim, ali smo opet izgubili i na Starom placu. Nitko nas nije nadigrao u dva susreta kao Atletico. Dobro ste rekli, Španjolci su uvijek bili problem", rekao nam je Šurjak, prisjećajući se jedne od velikih utakmica Bijelih iz davne 1977.

Kako tada, tako i danas. Večeras je šesti pokušaj Hajduka da se jednom od španjolskih klubova zatvore vrata Europe.

"Nikad teže, moram naglasiti. Villarreal je zaista ozbiljna momčad koja svakom igraču Hajduka podiže motiv, stvara golemi izazov. Ali, jaki su. Na svakoj poziciji su odlično pokriveni. Međutim, i takvi su sigurno ranjivi. Nema danas nepobjedivih."

Jasno je da nema, ali kvaliteta u dva susreta uvijek ispliva na površinu.

"Činjenica jest da su kvalitetniji bez obzira koju postavu njihov trener pošalje na travnjak. Kvalitetnija je španjolska liga, dulja je klupa Villarreala. Ali, opet sam optimist. Zašto se ne nadati, zašto ne vjerovati?"

Šurjakova formula uspjeha je potpuno razvidna.

"Kakva tajna, zna se što nam treba! Momčad mora biti na vrhuncu izvedbe, posebno Livaja, koji sam može riješiti utakmicu. Uz dozu sreće treba nam i loš dan protivnika. Vjerujem da će nas malo podcijeniti jer očito se osjećaju sigurnima nakon pobjede u prvoj utakmici. Pored toga, kombinirat će Emery sastav, što je i logično s obzirom na širinu kadra kojeg posjeduje."

I na kraju svega - ambijent.

"Atmosfera će biti poticajna, Hajduk je već protiv Portugalaca početkom mjeseca pokazao da mu ozračje Poljuda daje dodatnu snagu. Bit će tako i protiv Španjolaca. U takvoj atmosferi traži se i jedan rani gol. Moraš imati dašak sreće, ne možeš očekivati da ćeš Villarreal dobiti samo na taktiku, na momčadsku borbenost. Imali su ovog proljeća Bayern i Juventus individualnu klasu, imali su i aktivne rezultate iz prvog dvoboja, pa obje momčadi nisu uspjele na svom stadionu pobijediti Villarreal. Riječ je o iznimno kvalitetnom protivniku, najjačem u recentno doba Hajduka."

Ne stvara li se pričom o mogućem prolazu i potencijalna opasnost od velikog razočaranja. Znate kako kaže izreka - “što više očekuje, više se razočaraš.”

"Ne bih rekao da je bilo koji ishod s Villarrealom ulazi u sferi razočaranja. Hajduk i navijači mogu se nadati, ali nema mjesta za tugu. Ma kakvi! Ako se ne prođe jasno je da si eliminiran od puno kvalitetnije momčadi. Pokazali su Španjolci u prvoj utakmici koliko su moćni. Bez obzira kako prođe Villarreal treba se okrenuti prvenstvu i s Dinamom se boriti za titulu prvaka. Prošlih godina Hajduk nije bio u ovakvoj situaciji, a sada imamo veliku utakmicu na Poljudu. Treba u susret ući bez kalkulacija, hrabro i koncentrirano. Moja generacija je uvijek u dvoboje ulazila s jasnom spoznajom da može pobijediti protivnika. I HSV-a, i PSV-a, i sve druge. Tog HSV-a će mi uvijek biti žao, nezasluženo smo ispali jer smo bili bolji u dva susreta."

Bila su to druga vremena i dani kada je Hajduk igrao četvrtfinale Kupa prvaka. Večeras u Poljud stiže momčad koja je prošle sezone igrala polufinale Lige prvaka.

"To je radost za sve navijače Hajduka, da klub ponovno može igrati s ekipama iz europskog vrha. Možete samo zamisliti kako bi Hajdukov rezultat odjeknuo u Europi da Bijeli izbace Villarreal!? Ne, večeras Hajduk definitivno nema što izgubiti..."

HAJDUKOVI RANIJI DVOBOJI SA ŠPANJOLCIMA

KUP/LIGA PRVAKA

Sezona 1971./72.

Hajduk vs. Valencia 0:0, 1:1

Sezona 2001./02.

Hajduk vs. Mallorca 1:0, 0:2

KUP KUPOVA

Sezona 1976./77.

Hajduk vs. Atletico M. 0:1, 1:2

KUP UEFA

Sezona 1981./82.

Hajduk vs. Valencia 1:5, 4:1

Sezona 2008./09.

Hajduk vs. Deportivo 0:0, 0:2

Potreban je dan sreće

Koji su temelji optimizma, uvijek pitamo naše sugovornike. Nagledali smo se velikih utakmica, naslušali priča u najavi gdje rezultatski zaostatak postaje sve manji kako se utakmica približava. Ali, onda naglo poraste kada utakmica krene. Metaforički rečeno...

- Da, istina je da nam se zaostatak od dva pogotka odjednom čini lako dohvatljivim, ali nema lagane utakmice s momčadi poput Villarreala. Međutim, postoji “dan sreće”. Postoji trenutak kada vas krene. Hajduku definitivno treba takav dan. Ništa u životu ne ide bez sreće, tako ni Hajdukov potencijalni prolaz.

332

utakmice za Hajduk odigrao je nekoć sjajni igrač

71

pogodak u bijelom dresu dao je Ivica Šurjak

Linker
21. svibanj 2024 23:07