ANTE CIZMIC Cropix
NEUVJERLJIVO IZDANJE

Hajduk treba slaviti, ali i pronaći razloge loše igre u Portugalu! Dambrauskas jednu stvar nije smio napraviti

Poruka postave koju je Dambrauskas izveo na teren bila je jasna: Došli smo sačuvati prednost
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 11. kolovoz 2022. 07:01

Hajduk je izborio play-off Konferencijske lige i zato Valdas Dambrauskas i njegovi igrači zaslužuju čestitke. Hajduk je u dvije utakmice pokazao puno više od Vitorije, koja se pokazala bitno slabijom od najava koje su do nas dopirale iz Portugala. Hajduk je Vitoriju doslovno ‘razbio‘ u prvoj utakmici, a u uzvratu je poražen zato što nije odigrao dobru utakmicu, a ne zato što je Vitoria bila dobra. Nudili su se Portugalci i pred svojim navijačima, ali Hajduk to nije bio spreman prihvatiti, jer nije bio dovoljno odlučan, čvrst i okomit kao što je bio na Poljudu. Na sreću, nisu Splićani zbog toga kažnjeni, nego će već sljedeći tjedan zaigrati u još jednom europskom spektaklu. Samo što će u njemu Villarreal biti jako veliki favorit, a Hajduk momčad koja može uživati i nadati se nogometnom čudu...

Gostovanje i poraz u Guimaraesu svakako mora dobiti pomnu analizu. Zašto je Hajduk izgledao bitno slabije nego tjedan dana ranije na Poljudu? Analiza koja će dati odgovor na to pitanje iznimno je važna za Hajduk, jer već u subotu čeka ga gostovanje u Maksimiru, na kojem bi poraz ostavio teže posljedice, jer Hajduk je u ovu sezonu ušao s ciljem da osvoji naslov. I zato mu svaki bod može biti krucijalan, posebno onaj koji izbori na terenu izravnog rivala u borbi za titulu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Hajduk će svoju analizu napraviti, trener Dambrauskas i sportski direktor Nikoličius imaju kompletnu sliku svega što se u Hajduku događalo između svije utakmice s Vitorijom. Mi je nemamo, barem ne kompletnu, ali imamo sliku svega što se događalo u 180 minuta okršaja na terenu. A ta slika trebala bi biti ogledalo onog što se događalo u pripremama utakmica.

Hajduk je protiv Vitorije na Poljudu izgledao skoro pa impresivno. Nabrijan, moćan, brz, precizan, okomit i ubojit. Ili u jednoj riječi - europski! Dambrauskas je pobrao zaslužene lovorike, jer ne može momčad tako izgledati slučajno. Litavac je očito pogodio u svakom segmentu pripreme utakmice, kako taktički, tjelesno, tako i psihološki. Na teren je izveo 11 ratnika odličnih da "prebiju" Portugalce.

Međutim, u uzvratu igrači Hajduka nisu izgledali kao ratnici. I zaboravite ideju da su se uplašili atmosfere na stadionu. Najprije ona nije bila ni izbliza vruća kao što se najavljivalo, a onda i momčad predvođena Livajom, Kalinićem, Krovinovićem, Elezom... teško može biti impresionirana. Previše su ti igrači toga prošli u karijeri da bi biti samo tako bili impresionirani.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Stoga bismo rekli da je priprema za uzvrat bila drugačija. Dambrauskas je umjesto "ratničkog " pristupa izabrao "igru na sigurno i na čuvanje dva gola prednosti". Kako drugačije protumačiti Stipu Biuka na klupi, a beka Davida Čolinu na njegovoj poziciji krila? S dva beka na istoj strani ne ideš napasti, nego se ideš braniti. Što je pristup koji ne možemo podržati kao dobar za Hajduk.

Rekli smo da je Hajduk na Poljudu "samljeo" Vitoriju. "Samljeo" ju je napadom. A Stipe Biuk bio je jedan od najboljih na terenu, neuhvatljiv za Portugalce. Biuk i inače ovog ljeta igra dobro podsjećajući na sjajna izdanja od prije godinu i nešto dana. Neće ga doduše golovi, ali doći će i oni, jer Biuk raste iz utakmice u utakmicu. I zašto onda tako dobrog i opasnog Biuka preseliti na klupu? Zašto odustati od napadačke taktike koja je toliko dotukla Vitoriju i odlučiti se za obrambeni gard? Napokon, daleko najnogometniji Hajdukov potez u Portugalu bila su dva Biukova driblinga nakon kojih je uslijedila sjajna asistencija Livaji, koji je ovaj put promašio ono što inače zabija.

I može sad Dambrauskas objašnjavati koliko god hoće da ima "iskusne igrače, ali da nema iskusnu momčad", ali poruka postave koju je izveo na teren bila je jasna: Došli smo sačuvati prednost, a ne napasti!

image
ANTE CIZMIC Cropix

Što ne bi trebao biti izbor ovog Hajduka. Lukša Jakobušić od prvog dana dolaska na Poljud inzistira na napadu, na ratničkom pristupu u kojem nema prostora za korak unatrag. Jakobušić kao predsjednik napada od prvog dana, te poručuje da nema namjeru stati, ili se braniti od bilo koga. Niti je ovaj Hajduk igrački slagan da bi se branio, niti je Livaja kao simbol i daleko najvažniji dio svlačionice igrač za kontre ili polukontre...

Dambrauskas je - dakako - na kraju taj koji odlučuje. I koji ima puno argumenata na svojoj strani. Od postotka osvojenih bodova, preko slavlja u Kupu, do eliminacije Vitorije. Međutim, Hajdukovo izdanje u Guimaraesu bilo je loše i nije kažnjeno najviše zato što je Vitoria skromnije igračke klase nego Hajduk. Dinamo bi ponavljanje takvog izdanja Hajduka u subotu u derbiju vjerojatno znao kazniti, da ne spominjemo Villarreal, koji dočekuje Splićane samo pet dana kasnije.

Zato Hajduk treba proslaviti eliminaciju Vitorije, ali i rengenski precizno skenirati razloge slabe igre. Gostovanje u Portugalu bilo je previše važno za kompletnu sezonu Hajduka da bi ga momčad odigrala na takav način. Stoga se poremećaji koji su doveli do slabe igre moraju brzo otkloniti.

Drugačije se maksimalno ambiciozni ciljevi koji su postavljeni na Poljudu neće moći ispuniti...

Linker
22. travanj 2024 06:29