GIANNIS PAPANIKOS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Giannis Papanikos/zuma Press/profimedia
TEŽAK ISPIT

Hajduk nakon bizarne utakmice saznao protivnika u Europi, neće im biti najboljeg igrača, evo tko stiže na Poljud

Riječ je o dobro poznatom klubu. Trostruki su prvaci svoje zemlje, a Kup su osvojili osam puta
Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 03. kolovoz 2023. 21:48

Čekali smo, čekali i odluka je pala u Jeruzalemu. Na noge Hajduku u trećem pretkolu kvalifikacije za Konferencijsku ligu stiže PAOK. Grci su nakon nule (0:0) na domaćem terenu, u uzvratu ipak uspjeli svladati Beitar s 4:1 i tako prošli dalje, prenosi Slobodna Dalmacija.

Kakva je to utakmica bila… Vidjeli smo sve! Autogolovi, crveni karton, neiskorišteni kazneni udarac… Poveli su Grci u 12. minuti autogolom Gotliebea. Ponajbolji igrač gostiju Augusto u 40. je zaradio crveni karton. Slijedila su dva pogotka u sudačkoj nadoknadi prvog dijela - Brandon Thomas za goste za 2:0, dok je Friday smanjio na 2:1. Pobjedu PAOK-a potvrdio je Trazie Thomas autogolom za 3:1. Do kraja su zabili još jednom, precizan je bio Konstantelias duboko u sudačkoj nadoknadi drugog dijela za konačnih 4:1.

Teže od očekivanog, s obzirom na to da su u oba susreta slovili za favorite. Ali ipak su prošli. Gledat ćemo ih tako na Poljudu 10. kolovoza kada je na rasporedu prva utakmica. Prolazak grčke momčadi priželjkivao je i hajdučki puk. Zašto? Jer su nositelji. I u slučaju da ih Bijeli nadvise u dvomeču, preuzet će tu ulogu u playoffu za Konferencijsku ligu.

Što znamo o njima? Riječ je o dobro poznatom klubu u grčkom nogometu. Trostruki su prvaci svoje zemlje, a Kup su osvojili osam puta. Igraju na stadionu imena Toumba u Solunu koji može primiti oko 28.000 ljudi. Izgrađen je davne 1959. godine, a u međuvremenu je renoviran četiri puta, posljednji put prije dvadesetak godina.

Što se vrijednosti po Transfermarktu tiče, vrijede više od Hajduka. Točnije, „jači” su za nešto više od milijun eura. Ukupna vrijednost njihovih igrača je 51.50 milijuna eura, dok su Bijeli na 50.20. Najvrjedniji igrač im je domaći Giannis Konstantelias sa šest milijuna. Drugi je Srbin Andrija Živković s pet, treći Brazilac Douglas Augusto s 4.5...

Zvučno pojačanje u aktualnom prijelaznom roku im je Baba Rahman koji je ranije nastupao za Chelsea. S klupe ih vodi Razvan Lucescu, sin legendarnog rumunjskog trenera Mircee Lucescua. U PAOK-u je i jedan Hrvat – vratar Dominik Kotarski (obranio penal Beitaru) kojega se prije nekoliko godina povezivalo i s Hajdukom. A ovih dana na njega je navodno oko bacio Bayern. U grčki klub stigao je iz Gorice u transferu vrijednom dva milijuna eura.

Prošlu sezonu završili su na četvrtom mjestu tamošnje Lige za prvaka. Dogurali su zato do finala Kupa, ali tamo ih je pobijedio AEK kompletiravši tako duplu krunu. Na ljetnim pripremama su odigrali pet utakmica. Pobijedili su belgijski Genk i saudijski Al-Taawon, a poraženi su od nizozemskih Eaglesa i belgijskog Westerloa, dok su remizirali s FCSB-om.

Vatreno gostovanje hajdukovce očekuje sedam dana nakon utakmice za Poljudu. Navijači PAOK-a veliki su prijatelji s Grobarima, navijačima Partizana.

Linker
24. lipanj 2024 22:19