RONALD GORSIC Cropix
BROJNE KALKULACIJE

Dinamu i dalje širom otvorena vrata u Europi: Čak i s porazom u Plzenu, Modri će držati ključeve prolaza

Zagrepčani teoretski mogu proći i s još dva remija u tri zadnja kola
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 30. listopad 2023. 17:26

Dinamo je porazom od Viktorije zakomplicirao svoju situaciju u skupini C i nakon tri odigrana kola poprilično je izvjesno da neće osvojiti prvo mjesto u skupini i direktno se plasirati u osminu finala Konferencijske lige. No druga pozicija, koja vodi u play-off za tu osminu finala s osam trećeplasiranih klubova iz skupina Europske lige, apsolutno je dohvatljiva. Samo Dinamo mora početi pobjeđivati...

Dobiju li Modri sve utakmice do kraja, s 12 bodova sigurno će biti prvi ili drugi u skupini. S druge strane, Dinamo teoretski do drugog mjesta može i sa samo još dva osvojena boda u posljednja tri kola. Taj neobičan rasplet zbio bi se kad bi Viktoria dobila i preostale tri utakmice, a Dinamo, Ballkani i Astana remizirali u svim međusobnim dvobojima. Trojac bi tada imao po pet bodova, a najbolju gol-razliku u krugu imao bi hrvatski prvak.

Pobjeda u Plzenu 9. studenoga Dinamo bi ostavila na drugom mjestu dva kola prije kraja, no čak i da opet izgubi od Viktorije, ključeve prolaza bi i dalje držao u svojim rukama te bi mogao ispisati povijest i postati prva momčad u Konferencijskoj ligi koja je prošla skupinu nakon što je osvojila tri ili manje bodova u početna četiri kola.

Bilo je u prva dva izdanja KL 18 takvih klubova, nijedan nije uspio, ali Dinamo bi mogao. Pobjede protiv Astane i Ballkanija odvele bi ga na devet bodova, što bi bio maksimalan učinak i za Kazahstance i za Kosovare. Od Astane bi u slučaju istog broja bodova Dinamo svakako bio bolji jer ju je u Maksimiru svladao s 5:1, dok bi za preskakanje Ballkanija Zagrepčanima trebala domaća pobjeda od barem dva razlike s obzirom na 0:2 poraz u Prištini. Odvije li se priča tako i Dinamo dobije s 2:0, 3:1, 4:2..., nebitno, presudit će ukupna gol-razlika u svim utakmicama u skupini.


Prolaz skupine KL s obzirom na učinak u prva četiri kola

12 bodova

100 posto klubova (2/2)

10 bodova

100 posto klubova (9/9)

9 bodova

100 posto klubova (2/2)

8 bodova

100 posto klubova (3/3)

7 bodova

73 posto klubova (8/11)

6 bodova

40 posto klubova (2/5)

5 bodova

75 % klubova (3/4)

4 boda

30 % klubova (3/10)

3 boda

0 % klubova (0/4)

2 boda

0 % klubova (0/5)

1 bod

0 % klubova (0/6)

0 bodova

0 % klubova (0/3)

Linker
11. svibanj 2024 16:50