Nenad Bjelica

 MARKO MRKONJIC Cropix
DOBA NEIZVJESNOSTI

Dan nakon debakla sastali se Bjelica i predsjednik Osijeka. Trenutno su veće šanse da će trener ostati!

Neizvjesnost neće dugo trajati, netko će uskoro morati "presjeći" i javno reći ostaje li Bjelica
Piše: Gradimir DjukarićObjavljeno: 29. srpanj 2022. 19:13

Čarter let za Cipar bio je potvrđen, hotel rezerviran, skauti koji su uživo gledali utakmicu APOEL-a i Boteva već su počeli pisati izvještaj o, kako je još na poluvremenu izgledalo, idućem Osijekovom europskom protivniku. Sve predradnje za iduće europsko gostovanje bile su obavljene. Osim one na terenu.

Bijelo-plavi samo nisu trebali izgubiti od Kizližara koji se u kazahstanskom prvenstvu i Kupu ne može spojiti s pobjedom, koji je do gostovanja u Gradskom vrtu izgubio pet od posljednjih šest utakmica, a koji je iako je na putu do Osijeka proveo više od 24 sata svejedno nadigrao je bespomoćnu i anemičnu momčad Nenada Bjelice.

Iznenadio je i Kazahstance takav ishod, usred velikog slavlja igrača na terenu klupski djelatnici su bili na sto muka jer su odjednom trebali osigurati vize za gostovanje na Cipru, a za koje nisu sigurni kako će ih uspjeti na vrijeme ishoditi. Razmišljali su naglas mogu li Uefi i APOEL-u ponuditi zamjenu domaćinstva i pod cijenu da uzvratnu utakmicu igraju u gostima. Iz domovine su ispraćeni samo uz želju da se ne osramote na prvom europskom gostovanju, a vraćaju se u Kazahstan kao junaci.

"Bjelice odlazi" počelo se uzvikivati s tribina još za vrijeme utakmice, s istim je povicima trener Osijeka ispraćen s terena, a identična poruka ponavljana je još neko vrijeme nakon utakmice. Naime, veća skupina navijača po izlasku sa stadiona produžila je prema parkiralištu Gradskog vrta uzvikujući istu parolu. Bio je to javni referendum navijačke jezgre s istočne tribine o treneru. Prvi puta nakon više od dva desetljeća tribinama se zaorilo "Jedan je Bjelica Nenad", poznati povik iz jeseni 2000. kojim je slavljen najbolji igrač te legendarne generacije. Ovaj je puta, međutim, pjesma bila ironična.

- Razmijem navijače da su razočarani. I ja sam razočaran, svi smo razočarani. Željeli smo ove sezone napraviti iskorak u Europi i opet nismo bili dovoljno dobri... Nisam bio u svlačionici nakon utakmice. Što reći igračima? Kada ih na terenu imaš 15-16 koji su na terenu u lošoj formi, to je onda do trenera. Kada se ovako utakmica odigra, kada se ispadne na ovakav način, jedini koji je odgovoran je trener - posuo se Bjelica pepelom nakon neuspjeha koji će vjerojatno obilježiti njegov trenerski mandat u Gradskom vrtu.

image

Lorinc Meszaros, čovjek koji bi mogao odlučiti

GORAN MEHKEK Cropix

Očekivala se reakcija Bjelice odmah nakon možda i najteže noći u njegovoj trenerskoj karijeri, kako će možda i staviti mandat na raspolaganje, ali on je odlučio prvo prespavati.

- Vidjet ćemo. Sjest ću i razgovarati s predsjednikom, previše volim ovaj klub da bi mu bio teret. Ako predsjednik misli da više ne trebam biti trener, mi ćemo se dogovoriti - ostavio je Bjelica otvorenima sve opcije na stolu.

A puno opcija zapravo ne postoji, ili ostanak na klupi do daljnjeg ili razlaz uz zahvalu na svemu do sada učinjenom. Izgubio je Bjelica potporu navijača, a pitanje je uživa li i dalje potporu klupske uprave i koliko ga više svlačionica slijedi u mjeri u kojoj je to još donedavno bilo. Sam je nedavno rekao kako je "momčad ogledalo trenera", a Osijek već neko vrijeme, još od proljeća, nema energiju kakva ga je krasila u najvećem dijelu Bjeličina mandata. Uostalom, I sam je trener Osijeka načeo tu temu.

- Ne znam što reći kada mi iskusni igrači govore da igraju u grču. Ne znam u kakvom grču igraju kada imaju preko 200-300 utakmica u HNL-u i Europi. Ja od igrača zahtjevam samo borbu, nikad nemaju imperativ rezultata tako da mi taj grč nije jasan. Možda sam ja za njih previše autoritet, pa imaju grč zbog mene. Ako je to razlog, onda ćemo razgovarati interno i vidjeti što je najbolje za klub - kazao je.

Što dalje? Poruke koje je Bjelica poslao i ton kojim se obraćao nakon utakmice daju naslutiti kako je Osijekov trener spreman na sve scenarije. Pitanje je samo tko će povući prvi potez, hoće li Bjelica biti taj koji će inicirati svoj odlazak ili će vlasnici okrenuti ploču i promijeniti svoj dosadašnji način rada?

Naravno, veliku ulogu imat će model po kojem bi se eventualni "razvod" mogao dogoditi - hoće li raskid biti sporazuman ili ne. Naime, slovom ugovora kluba iz Gradskog vrta i Bjelice ona strana koja prijevremeno prekine suradnju, dužna je drugoj isplatiti odštetu. A ona je višemilijunska. Valuta su, naravno, euri. I baš zbog toga trenutno se čini izvjesnijim kako će se "brak" nastaviti.

Zadržali su se u tmurnim satima koje su uslijedili nakon poraza čelni ljudi kluba u prostorijama Osijekova stadiona, ali nikakva odluka oko sudbine trenera nije donesena. Ne možemo, zapravo, ni znati je li se o tome uopće i razgovaralo ili je između četiri zida samo oplakivan europski podbačaj koji će ostati zabilježen na neslavnom mjestu u klupskim analima.

Dan nakon utakmice iz Gradskog vrta se nisu oglašavali, ni neslužbenim kanalima nije se moglo makar naslutiti kakav će biti idući korak kluba. Iako su se, doznajemo, predsjednik Ferenc Sakalj i Nenad Bjelica našli na sastanku. O čemu su razgovarali ostat će zasad nepoznato javnosti. Ali neizvjesnost neće dugo trajati, netko će u idućim danima morati "presjeći" i javno istupiti s informacijom - ostaje li Bjelica trener Osijeka ili ne.

Ako je po dosadašnjem iskustvu, predsjednik Sakalj neće lupiti šakom o stol i donijeti odluku kakva god da ona bila, nego će istu prepustiti Bjelici. Osim ako glavni klupski financijer Lorinc Mészáros ne odluči drugačije.

Linker
29. travanj 2024 03:20