Darko Jozinović

 VLADO KOS/Cropix
NOGOMETNA IKONA

‘Da, trebao sam završiti u Dinamu, sve je već bilo dogovoreno. Hajduk? Volio bih da bude prvak‘

"Zanimanje raste, stadioni su sve puniji i to me raduje", kaže Darko Jozinović
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 15. ožujak 2024. 09:42

SuperSport HNL je pred posljednjom četvrtinom svog 33. izdanja. Borba za naslov prvaka nikad nije bila zanimljivija. Deset kola prije kraja mrtvu utrku vode Rijeka, Hajduk i Dinamo. Pred nama je i polufinale Kupa, u kojemu je i Lokomotiva. Stadioni su sve puniji, zanimanje raste, a Dinamo je u prilici ostati i dalje u Europi.

Kroz kratki vremeplov HNL-a i natjecanja u Kupu vodi nas jedna od legendi HNL-a, Osječanin po rođenju, Vinkovčanin po nogometnim počecima, Splićanin po najljepšim nogometnim godinama, trener s profi-licencom i zagrebačkom adresom Darko Jozinović.

-Trenutno sam bez posla, posljednji angažman imao sam u Cibaliji 2021./22. Nakon igračke karijere, a koju sam zaključio prije deset godina, odlučio sam se za trenerski poziv. Završio sam nogometni smjer na Kineziološkom fakultetu, stigao do profi-licence. Kaže se obično da postoje dvije vrste trenera, jedni koji čekaju otkaz i drugi koji čekaju posao. Trenutno spadam u ove druge, ali sam stalno u nogometu, učim i pratim, posebno hrvatski nogomet. Hrvatska liga nikad nije bila zanimljivija što se tiče borbe za naslov prvaka. Za razliku od prijašnjih sezona, kad je dominirao jedan klub ili imao samo jednog konkurenta, sad su u utrci za prvaka Rijeka, Hajduk i Dinamo, pa vjerujem da će neizvjesnost potrajati do posljednjeg kola. Zanimanje raste, stadioni su sve puniji i to me raduje - kaže Darko Jozinović.

image
VLADO KOS/Cropix

Bili ste akter prve utakmice Prve HNL 28. veljače 1992. godine kad ste s momčadi Cibalije gostovali u Maksimiru i pred 6.000 gledatelja igrali protiv Dinama (tada HAŠK Građanski). Domaćin je pobijedio 2:0 pogocima Željka Adžića i Zorana Sliškovića. Plavi su igrali u sastavu: Ladić, Župan, Panadić, Gašpar, Peršin, Ištvanić, Duspara (od 46. Šoić), Adžić, Vlaović, Vig, Slišković (od 78. Cupan), dok ste vi pod vodstvom trenera Mile Petkovića nastupili u sastavu Mrmić, Perišić, Jozinović, M. Meštrović, Zahirović, Raguž, G. Meštrović, Čop, Halilović, Plavšić (od 56. Kvesić).

Sjećate li se toga?

- Ta se utakmica nestrpljivo dugo čekala. Zbog ratnih prilika početak lige nekoliko puta je odgađan. Naravno, zbog rata nismo mogli trenirati u Vinkovcima, utakmicu smo jedno vrijeme čekali u Đakovu, pa u Slavonskoj Požegi, kratko i u Zagrebu. Bili smo presretni što smo doživjeli početak naše lige. Primili smo gol u prvoj minuti, Dinamo je pobijedio 2:0. Ali bio je to nezaboravni doživljaj, silno uzbuđenje. Ljubav prema nogometu u tim teškim ratnim vremenima bila je jača od bilo čega.

Malo mi je čudno zašto se u polufinalu igra jedna utakmica, a u finalu dvije. Logičnije bi bilo da je obratno

U Cibaliji ste ostali do 1994. godine, a onda prešli u Hajduk?

- Da, a trebao sam završiti u - Dinamu! Sve sam bio dogovorio i trebao doći na Maksimir. Bio sam član mediteranske reprezentacije Hrvatske 1993. godine u Francuskoj. Po povratku s igara trebao sam potpisati ugovor. Međutim, zapelo je, pa sam se vratio u Cibaliju, a kako je Cibalia imala dobre odnose s Hajdukom, završio sam na Poljudu i u Hajduku proveo tri i pol nezaboravne godine. U sezoni 1994./95. osvojili smo prvenstvo. Za Hajduk su igrali Gabrić, Butorović, Hibić, Štimac, Peršon, Butorović, Rapaić, Vučević, Erceg, Asanović, Pralija, Jurčec, Vulić, Andrijašević, Računica, Vukas, Jurić i drugi. Sjećam se kad smo u zadnjoj utakmici pobijedili Osijek 3:0 golovima Jurčeca (2) i Butorovića (1) da je Poljud bio pun, vladala je prava euforija.

Te godine uzeli ste i Rabuzinovo Sunce, u finalu ste pobijedili Dinamo (tada Croatiju). Sad Hajduk i Dinamo igraju u polufinalu Kupa, u drugom susretu Lokomotiva i Rijeka, kakva su očekivanja?

- Pamtim te finalne utakmice. Na punom Poljudu pobijedili smo 3:2. Tomo Erceg zabio je dva gola, Aljoša Asanović jedan. Uzvrat smo igrali na onom starom Maksimiru, pred 40.000 gledatelja, a među njima je bilo i 8.000 torcidaša. Pobijedili smo 1:0 golom Aljoše Asanovića. Kad smo se vratili u Split dočekalo nas je više od deset tisuća oduševljenih navijača. Drago mi je da su u završnicu Kupa došli najbolji, tri vodeće momčadi lige, također i Lokomotiva, koja je izbacivanjem Osijeka to i zaslužila. Malo mi je čudno zašto se u polufinalu igra jedna utakmica, a u finalu dvije. Logičnije bi bilo da je obratno. U Kupu nema favorita, po meni u prednosti su domaćini zbog atmosfere. Ali, Dinamo i Hajduk ubrzo igraju i prvenstvenu utakmicu, pa ćemo vidjeti. Kup je to, sve je moguće.

Hajduk ima momčad koja je bolja nego prijašnjih godina. Ima taj južnjački štih uz sebe. Cijela Dalmacija je u euforiji

Tada je Hajduk ostvario i najveći europski rezultat, plasman u četvrtfinale Lige prvaka, gdje vas je zaustavio Ajax iz Amsterdama. Iduće sezone zapeli ste protiv Panathinaikosa?

- Hajduk je prije Ajaxa eliminirao u pretkolu Legiju, pa u skupini prošao Steauu, Benficu i Anderlecht. Ja sam stigao tek na proljeće. Prvu utakmicu s Ajaxom u Splitu 0:0 nisam bio u kadru, ali sam na uzvratu u Amsterdamu, kad smo izgubili 0:3, bio na klupi. No, meni se više urezala u sjećanje sljedeća sezona, kad smo pretkolo Lige prvaka igrali protiv Panathinaikosa. U Ateni smo bili bolji, propustili dvije prilike i s 0:0 nadali se prolazu. Već u Ateni suigrači Tončija Gabrića iz PAOK-a kazali su nam da uzvrat neće biti u Splitu zbog ratne opasnosti. Nismo vjerovali u to jer su tjedan ranije bez ikakvih problema na Poljudu igrali Hrvatska i Italija. Očito, Grci su tada znali više od nas. Mi smo ipak uzvrat igrali u Rijeci i završilo je 1:1. Gol je zabio Igor Štimac, a Grci su prošli dalje zbog pogotka u gostima. Uvjeren sam, da se igralo na punom Poljudu da bismo mi slavili.

Može li Dinamo obraniti nalov u borbi s Hajdukom i Rijekom?

- Kazao sam već, čeka nas neizvjesnost do kraja. Naravno, kao bivši igrač Hajduka, koji rado svrati u Split, volio bih da Hajduk bude prvak. Hajduk ima momčad koja je bolja nego prijašnjih godina. Ima taj južnjački štih uz sebe. Cijela Dalmacija je u euforiji. To dugo iščekivanje naslova, taj pritisak s Poljuda, teret je i za Hajdukove igrače. Kad se pobijedi, oni su najbolji, kad izgube, onda su najlošiji. Treba se znati nositi s time. Za razliku od Hajduka, pa čak i Dinama, Rijeka nema taj pritisak. Oni dobro igraju, vidjeli ste kako su lagano s 3:0 dobili Osijek. Nemaju imperativ, ako i ne budu prvi, nitko im neće zamjeriti. Mlada su momčad kojoj takvo stanje najbolje odgovara. Nisu bili favoriti ni prije sezone, a ni sada, ali su iskoristili tu utrku između Dinama i Hajduka i nametnuli se - zaključuje Jozinović.

Linker
26. travanj 2024 11:43