Na Tele2 Areni igra i Hammarby

 PETER SONANDER/SPP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Peter Sonander/spp/Shutterstock Editorial/Profimedia
TREBAT ĆE I SREĆE

Bivši trener objasnio: Riječane čeka pakao! Ne čuješ ništa, a moraš riskirati, jer ako čekaš grešku...‘

‘Stadion je zapravo dvorana u kojoj je sve akustično, a atmosfera je vatrena...‘
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 28. srpanj 2022. 11:32

Momčad se mora hrabrije postaviti, ući s više rizika u susret nego što je bio slučaj na Rujevici, i uz neku dozu sreće Rijeka to može proći, no morat će odigrati najbolju utakmicu sezone

Nogometaši Rijeke napokon su dočekali osvježenje i neveru s Kvarnera, jaki pljusak jučer u jutarnjim satima praćen grmljavinom naglo je spustio temperaturu u Rijeci na 20-ak stupnjeva. Bili su to idealni uvjeti za još jedan, posljednji trening na umjetnoj travi, s temperaturom zraka sličnom onoj koja će izabranike Dragana Tadića dočekati u glavnom gradu kraljevine Švedske.

Bijeli su posebnim čarter-letom oko 10 sati s obližnjeg krčkog aerodroma krenuli u još jednu europsku avanturu, u kojoj će izborenom pobjedom, nadaju se tome i navijači i igrači, nastaviti natjecanje u 3. pretkolu Konferencijske lige. Ako ne vjeruješ u vlastite mogućnosti, nitko drugi neće vjerovati u tebe, svjesni su toga u Rijeci, baš kao što su svjesni činjenice da, nakon poraza na Rujevici, u stockholmskoj Tele2 areni, mogu puno toga dobiti, a malo izgubiti. Inače, Bijeli će sutra u 19 sati, u terminu utakmice, odraditi i službeni trening na stadionu, tada će se zapravo i po prvi put moći i sami uvjeriti u kvalitetu, odnosno, brzinu travnjaka, koji je 100% umjetan. Povratak je, bez obzira na konačni ishod, predviđen odmah nakon utakmice.

Uspješan europski put

Mladi slovenski stručnjak Simon Rožman, danas aktualni trener slovenskih Domžala, bio je posljednji šef stožera Rijeke, koji je izborio grupnu fazu europskog natjecanja i to u onoj pandemijskoj sezoni 2020./2021. u kojoj se igrala samo jedna utakmica u kvalifikacijama. Nakon što su u trećem pretkolu Europske lige teškom mukom, u dodanom vremenu, svladali ukrajinski Kolos na praznoj Rujevici, Riječani su, bez puno nade, otišli u danski Kopenhagen, koji je bio veliki favorit u tom meču. Rijeka je na Parkenu povela spretnim i sretnim autogolom Ankersena u 20. minuti, iako je više od pola posla napravio Franko Andrijašević solo-prodorom i lobom. Do kraja susreta Bijeli nisu primili pogodak, nagrada je bila skupina Europske lige s talijanskim velikanom Napolijem, Realom Sociedadom i nizozemskim AZ Alkmaarom, gdje su osvojili četiri boda. Osim toga, Rožman je u ovo vrijeme prošle godine, kao trener Maribora, gostovao na istoj Tele2 Areni, gdje će Rijeka odmjeriti snage s Djurgardensom. Slovenci su tada izvukli Hammarby, klub koji stadion dijeli s aktualnim protivnikom Rijeke i – nisu dobro prošli. Slavili su Šveđani ukupnim rezultatom 4:1, nakon 0:1 u Ljudskom vrtu, Hammarby je na svojoj umjetnoj travi svladao Viole s 3:1.

image

Simon Rožman

ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix

Veliki redizajn

Nije niti Rožmanovu Rijeku pomazio ždrijeb prije dvije sezone, no uspjeli su Bijeli iznenaditi na papiru znatno jačeg protivnika u jednom susretu, a Rijeka u Švedskoj sada ima pravo na popravni europski ispit.

- Rijeka je sada u jednom redizajnu velikog dijela momčadi u odnosu na prošlu sezonu, i igrači, kao i trener, trebaju vrijeme da sve ideje i zamisli sjednu na svoje mjesto, da se izgradi momčad. U prvoj utakmici se to vidjelo, prvo je Rijeka pokušavala igru s jednim sustavom, poslije su se prebacili na drugi, možda su malo bili i pod dojmom, te nisu išli u neki veliki rizik od starta, što se na kraju okrenulo kontra momčadi. Na kraju su se malo opustili, promijenili neke taktičke stvari, stavili i malo brže igrače, odmah je to bolje izgledalo, a momčadi su bile, u najmanju ruku, u egalu. Šteta zbog rezultata na kraju, no ostala je još ta jedna utakmica, koja daje nadu za borbu i prolazak u to 3. pretkolo - kazao je Rožman u uvodu koji misli da Rijeka u uzvratu neće biti bez šanse za prolazak, iako je gore čeka vrlo teška utakmica, u kojoj će Bijelima osim puno energije i znanja na terenu svakako trebati i određena doza sreće koju nisu imali na Rujevici, možda baš onakva kakvu je imala Rožmanova Rijeka u susjednoj Danskoj.

- Slažem se, u takvim utakmicama ti je i sreća potrebna. Mi smo prošle godine gore igrali s Mariborom, na istom tom terenu i mogu reći da Rijeku gore sigurno čeka pakao. Stadion, pa čak ću reći i dvorana, jako je akustična i znam da su njihovi navijači vatreni, baš kao i oni gradskog rivala Hammarbyja, s kojim dijele stadion. Tu će biti jedan veliki pritisak sa strane, ali kako god, igrači na terenu naprosto moraju dati svoj maksimum, no teška će biti komunikacija sa strane, malo se toga čuje u toj silnoj buci, a Rijeka još uvijek nije dovoljno uigrana i nema te automatizme u igri za koje jednostavno treba vremena - dodao je Rožman.

image

Tele2 Arena u Stockholmu

PETER SONANDER/SPP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Peter Sonander/spp/Shutterstock Editorial/Profimedia

Slovenski stručnjak smatra da bi Rijeka u uzvratu trebala preuzeti više odgovornosti. Upravo je to naveo i Tadić, kao i kapetan momčadi Haris Vučkić, koji je, između ostaloga, istu stvar detektirao odmah nakon poraza prošlog četvrtka.

Određene izmjene

Neki igrači naprosto kao da nisu imali taj voljni moment koji može biti presudan u ovakvim susretima, pa je Tadić najavio određene izmjene za uzvrat.

- Ja bih rekao da se Rijeka mora hrabrije postaviti u odnosu na prvu utakmicu na Rujevici, mora ući u određeni rizik, a ne samo čekati pogrešku protivnika. Nema dvojbe, Rijeka će za prolazak morati odigrati najbolju utakmicu sezone, a ponavljam, mora se tu poklopiti i određeni faktor sreće, posebno kod tih “li-la” situacija ili kod ničijih lopti, nešto ti mora ići u prilog. Ja sigurno ne bih bio pesimist, s jednim hrabrim pristupom i uz sve navedeno Rijeka to može proći. Rani prvi gol Bijelih možda bi unio nervozu u redove domaćina, no koliko sam vidio, to je jako spremna momčad, motorična i nema sumnje da Rijeku čeka težak zadatak. Rijeka po meni nema što kalkulirati u ovom susretu, ja nisam pristalica nogometa da se nešto čeka, treba se “baciti” na glavu od prve minute, posebno zato što mislim da niti Šveđani neće kalkulirati. Igrat će svoju igru koju imaju, s puno dinamike, a ako ti ne odgovoriš istim ritmom, nemaš baš puno šansi. Siguran sam da će stručni stožer Rijeke momčad usmjeriti na pravi put, dobar početak bi im svakako dodatno dao energiju, “krila” koja bi onda malo utišala i navijače Djurgardensa, koji su im velika potpora - dodao je Rožman za kraj, uz želju da “njegova” Rijeka preskoči ovu zahtjevnu, švedsku stepenicu, koja nakon prvog susreta više izgleda kao švedske – ljestve.

Linker
17. travanj 2024 09:00