ANTE CIZMIC Cropix
RAZGLEDNICA S ATLANTIKA

FOTO Bijele čeka - bijeli pakao! Zavirili smo u Vitorijino grotlo: ‘Dolazi nam Hajduk, jedva čekamo‘

Nema previše optimizma kod Portugalaca u prolaz, ali nitko se (još uvijek) ne nervira previše.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. kolovoz 2022. 23:02

Prošetali smo u utorak travnjakom praznog stadiona i Guimaraes je spreman. Branco inferno čeka Bijele. Na stadionu D. Afonso Henriques, domu navijača Vitorije, White Angelsa, ponosno se kočoperi taj natpis. Bijeli pakao čeka hajdukovce.

- Dolazi nam u srijedu Hajduk iz Hrvatske. Jedva čekamo... - kazala nam je vrtlarica Isabel, koja nam je otvorila vrata stadiona.

Mislila je Isabel da smo Englezi, nije joj ni na kraj pameti bilo da bi Hrvati mogli posjetiti stadion. Žestoka je Isabel, pršti od energije i živi za utakmicu. Ipak, pustila nas je iza zatvorenih vrata u portugalsko vruće rano poslijepodne. Temperatura 28 Celzija, vlažnost zraka 54%. Osjećao se topli vjetar s Atlantika jer nekih 60 kilometara je udaljena "morska cesta" do Amerike, Sjeverne i Južne.

- Svi su vam sada na plaži dolje prema Portu... - pokazivao nam je Jose Marinho, djelatnik trafike na središnjem trgu u Guimaraesu.

image

Jose Marinho

ANTE CIZMIC Cropix

Ljeto je, nije ni u Guimaraesu ugodno šetati po jakom suncu. Bit će tako i u srijedu poslijepodne. Utakmica se igra u 17.00 sati po lokalnom vremenu. Bit će pakao od gužve, očekuje se 30-ak tisuća navijača, ali i bit će i pakao od vrućine. Isabel nam je kazala "čeka Hrvate pun stadion". Ali, grad u kontinentalnom dijelu Portugala dočekat će danas i navijače Hajduka. Još se nisu razmiljeli po Guimaraesu, obilazili su Portugal još od početka tjedna. Javljali su se u utorak s razgledanja Porta i Lisabona, s kupanja na portugalskim plažama, ali u srijedu će grad "gorjeti". Na ulicama Guimaraesa naći će se više od 500 pristalica Hajduka, jasno, uz dominantne domaćine.

- Bit će sjajna atmosfera, ali ne znam kakve su šanse Vitorije - kaže nam trafikant Jose.

Naš vozač, koji nas je dva dana povezivao od hotela u Bragi do 25 kilometara udaljenog Guimaraesa, ispričao nam je kako je portugalski nogomet u cjelini u krizi.

- Ja sam vam iz Lisabona, ali živim u Portu. Navijam za Sporting, međutim, želio bih i da Vitoria ima europski rezultat. Međutim, previše prodaju igrače da bi mogli napraviti nešto u europskom natjecanju. Svi Portugalci prodaju, a Vitoria možda i najviše u zadnje vrijeme. Nisam optimist - kazao nam je Antonio.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Nema optimizma ni kod Josea s glavnog trga. Pretplatnik je, ali nije siguran da će uopće ići na utakmicu...

- Ne znam hoću li imati vremena, a nisam baš nešto ni uvjeren u pobjedu. Slaba je bila prva utakmica. Ako me gazda pusti, otići ću pogledati, ali teško ćemo proći.

Iz Francuske su do Guimaraesa došla dvojica Portugalaca, koji također idu na utakmicu. Felipe i njegov prijatelj Orlando vrijeme su kratili u hladovini caffea na glavnom trgu.

- Idemo na utakmicu, taj događaj nam je dio praznika. Rezultat? Tko će to znati, vidjet ćemo. Ne znam koliko su ti protivnici jaki. Ali, bit će spektakl - ispričao nam je stariji Orlando.

image

Filipe i Orlando

ANTE CIZMIC Cropix

Pretjerani optimizam očito ne stanuje u Guimaraesu, ali nitko se zasad ne nervira previše. Utakmica je drukčiji, istinski strastveni trenutak, s novim pogledom na svijet. Utorak je "miran dan u uredu", a srijeda donosi sasvim novo iskustvo.

Kako se inače živi u Portugalu? Antonio, koji usput rečeno, odlično vlada engleskim, ispričao nam je kako inflacija u Portugalu i nije neki problem.

- Nisu ni hoteli posebno dizali cijene. Pred dvije godine su grcali u problemima s koronom, zato sada nisu išli visoko. Ni ostale cijene životnih potrepština nisu se dizale.

Grad je smješten u distriktu Brage i broji oko 150.00 stanovnika. Stari je povijesni grad Guimaraes, čije središte na gradskoj utvrdi krasi poruka "Aqui nasceu Portugal". Bratstvo Portugalaca i Španjolaca, njihova zajednička država u 12. stoljeću počela se cijepati na dvije. Zato se i stadion naziva po prvom portugalskom kralju Henriquesu. U tom gradu-kolijevki Portugala danas Hajduk traži prolaz do Villarreala. U oazi zelenila, na prvi pogled mirnom gradiću koji živi svoj uobičajeni usporeni ljetni život daleko od rata i Covida kao neki svjetionik na kraju Europe, Bijeli će pokušati okrenuti tijek povijesti. Nakon Malte i Kazahstana treba ostvariti uspjeh na Atlantiku. Je li zadatak pretežak? Ako je suditi prema licima domaćih navijača, i nije to neki težak zadatak. Jedino je Isabel nepopravljiva optimistica. Ali, možda ona zna nešto više kada je već onako dobro pripremila travnjak? Neka spektakl krene, Bijeli pakao spreman je za splitske Bijele!

Benzin skuplji, ostalo jeftinije

Popularna gazirana pića po jedan euro, novine također, kava od 70 centi. Kroasan također. Gorivo je po 1,8 eura, nešto ipak skuplje nego u Hrvatskoj. Što se tiče turista, dovoljno je reći da je turistički ured u gradu s dvokratnim radnim vremenom. Pauza za ručak traje dva sata, pa se nakon poslijepodnevne sieste nastavlja rad.

Linker
26. travanj 2024 15:58