Ranko Šuvar / Cropix
TKO OSVAJA RUSANOVU?

Konačni obračun: Gospodo, nemojte da zaštitari budu presudan faktor Skupštine!

Nakon višemjesečne medijske i ine tutnjave oko izbora novog vodstva HNS-a u petak bismo napokon mogli dočekati kraj naporne "kampanje". Hoće li doista biti tako? Na to je pitanje nemoguće odgovoriti...
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 17. prosinac 2010. 10:23

Možda ima simbolike u tome da se Izborna skupština HNS-a održava u hotelu Westin. Za nekadašnji Intercontinental vezana su najljepša sjećanja na vrijeme svjetskog uspona Vatrenih 1990-ih godina, koja su kulminirala broncom u Francuskoj '98. Te godine je počela 12-godišnja era Vlatka Markovića .

Nakon višemjesečne medijske i ine tutnjave oko izbora novog vodstva HNS-a u petak bismo napokon mogli dočekati kraj naporne “kampanje”. Hoće li doista biti tako? Na to je pitanje nemoguće odgovoriti jer se izbor predsjednika Saveza i članova Vlade temelji na dubiozama poštovanja prava i logike. Formalno bi u kristalnoj dvorani Westina trebalo sjediti 49 legitimnih zastupnika članica saveza. Problem postoji već zbog prijepora legitimiteta dijela zastupnika, pa se već na početku sjednice može dogoditi konfuzija tko je ili nije legalan zastupnik. Ne bismo se iznenadili da zaštitari postanu presudan faktor Skupštine. Spornim se već nameće broj akreditiranih novinara, možete si samo misliti što će biti kada se ispred ulaza dvorane nađe više tandema jedne županije. Netko će ostati ispred vrata, svakako će biti prosvjeda i posljedica na tolerantniju atmosferu Skupštine.

Polarizacija odnosa između tabora kandidata osjetila se crescendom optuživanja u svakom danu približavanja petku. Vladajuća “stranka” pro Marković, iza kojeg stoji najvažniji faktor njegova opstanka, Zdravko Mamić, učinila je ama baš sve što je u njenoj (velikoj) moći da zaustavi ambicije Igora Štimca u osvajanju Rusanove. Mediji su, složnije nego ikad, predvidjeli prljavu retoriku i nečiste igre iza kulisa. Ovoga puta su zapravo mediji bili daleko iznad razine nogometne obitelji i njenog stidljivog (ali prisutnog) demokratskog iskoraka.

Nominalno je kandidatura Vlatka Markovića, uz više potpora županija, jača. Praktično je ipak situacija neizvjesna. Prvu naznaku stanja duha zastupnika nazrijet ćemo na početku Skupštine (verifikacije mandata, glasovanja za radna tijela), kada je glasovanje javno. Najrealnija ocjena što hoće baza hrvatskog nogometa znat će se tek nakon tajnog glasovanja. Naravno, ako do njega dođe. Mogućnost da nakon tri turnusa glasovanja ne bude epiloga (minimum 25 glasova) o izboru predsjednika, dobit će tretman odluke da se promovira Davora Šukera. Njegova pripadnost Markovićevom taboru logično upućuje na zaključak da bi to bio i izbor nastavka dosadašnje politike.

Prognoze su nezahvalne, jer ne znamo koliko se zastupnika vodi u izboru temeljem programa kandidata, odnosno koliko ih se u tajnom glasačkom protokolu misli “predomisliti” u odnosu na javne istupe. Po njima, bez spornih Udruge klubova i Dubrovačke županije, formalni je rezultat 24:22 za Markovića. Zato je odluka Verifikacijske komisije ključna za ovaj formalni rezultat. Ključan je ipak onaj tajni.

Linker
25. rujan 2024 02:26