Damir Krajač/CROPIX
J. KOREJA - HRVATSKA 1-2

Kalinić i Vida matirali Korejce, debitant Ježina primio gol nakon 10 sekundi!

Hrvatska nogometna reprezentacija u prijateljskoj je utakmici u Jeongjuu svladala domaćina Južnu Koreju sa 2-1 (0-0) pogocima Domagoja Vide u 65. i Nikole Kalinića u 71. minuti
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. rujan 2013. 13:25

Kadrovski šarena hrvatska reprezentacija, skraćena za pola rostera standardnih igrača, pobijedila je u utorak Republiku Koreju na gostovanju u Jeonjuu 2-1 i popravila raspoloženje narušeno posljednjim slabašnim partijama. Drugi nokaut Korejcima ove godine - nakon londonskih 4-0 u veljači kada su golove postigli Mandžukić, Srna, Jelavić i Petrić - isporučili su Domagoj Vida i Nikola Kalinić s dva na indigo prekopirana pogotka.

Dobra suradnja Rakitića i Benka (asistencija glavom) gurnula je Vidu u priliku u 64. minuti i on je efektno, u padu glavom pospremio loptu u mrežu. Sedam minuta kasnije Nikola Kalinić je na istom mjestu dočekao ubačenu loptu Josipa Pivarića s lijevog boka, nadskočio korejskog stopera i povisio na 2-0.

Osim po ovim golovima, utakmicu ćemo pamtiti i po alanfordovskoj uloz i Antonija Ježine, pričuvnog vratara kojeg će vatreno krštenje u nacionalnoj momčadi još tjednima progoniti kao noćna mora. On je, naime, u igru ušao u 93. minuti kako bi mahnuo punim tribinama, ali je već poslije tridesetak sekundi primio gol. Lee je s desetak metara glavom zakucao loptu u mrežu tako da je ne bi ukrotila dva vratara. Tim potezom je ujedno spušten zastor na ovu predstavu...

Kako je igrala Hrvatska? Za početak, Igor Štimac ovaj put nije imao nekakav fantomski plan, nego jasnu strategiju. Obranu je zidao od trojice stopera ( Vida, Lovren, Bubnjić) te napunio sredinu terena igračima u želji da rano zauzda utakmicu i preuzme inicijativu. U prvom poluvremenu s takvom je taktikom stigao do tri prilike.

Okvir gola u obećavajućim prilikama promašili su Kalinić u 9. minuti (asist Eduarda) i Srna desetak minuta kasnije, a najbliže vodstvu “vatreni” su se primaknuli u 35. minuti. Tada je kraću opsadu korejskog kaznenog prostora bombom s petnaestak metara zaključio Rakitić, ali je Jung refleksno spasio svoju mrežu. Korejci su zaprijetili tek jednom kada je Ha provozao Lovrena u šesnaestercu, no njegov je udarac Krešić amortizirao.

Petnaestak minuta nastavka obilježila je dominacija probuđenih korejskih nogometaša. Son, napadač Leverkusena, zavrtio je Vidu u 47. minuti i Krešić je jedva sačuvao mrežu nakon njegova prizemnog udarca. U 61. minuti Jong je pobacao po travi užu hrvatsku obranu i istrčao pred Krešića, koji mu je padom u noge oduzeo loptu i još jednom spasio momčad. Ubrzo je razdoblje ambicioznije i opasnije igre domaćina okrunjeno s dva gola, ali na drugoj strani terena. Vidin pogodak šokirao je Korejce, a Kalinićev gol ostavio ih je bez nade u preokret.

JUŽNA KOREJA - HRVATSKA 1-2 (Vida 64, Kalinić 70)

KRAJ UTAKMICE!

90+3. minuta - Nevjerojatna scena... Štimac je u 93. minuti pružio priliku Ježini da debitira u reprezentaciji, a samo desetak sekundi poslije vratar Istre je dobio gol! Istina, nije mogao ništa napraviti u toj situaciji, Lee je odlično pogodio glavom.

87. minuta - Tomasov je dobro proigrao Benka, koji je pucao u vratarev bliži kut, ali Jung je obranio...

76. minuta - Kimova bomba iz slobodnog udarca, Krešić odlično brani.

70. minuta - Hrvatska je udvostručila prednost nakon krasne akcije. Perišić je izbacio Pivarića na lijevoj strani, koji je uputio lijepi centaršut u srce 16-erca. Tamo se našao Nikola Kalinić i glavom pogodio za 2-0.

64. minuta - Hrvatska vodi! Rakitić je iz slobodnog udarca naciljao glavu Benka, koji je u sredini pronašao potpuno usamljenog Vidu. Stoper kijevskog Dinama samo je glavom skrenuo loptu u mrežu...

62. minuta - Opet je Lee pobjegao Bubnjiću, ali bivši stoper Slavena je ispravio svoju pogrešku i izbio u korner.

61. minuta - Bubnjić je promašio loptu, Lee je okrenuo Lovrena, ali u posljednji trenutak je spasio Krešić.

58. minuta - Leon Benko mijenja nevidljivog Eduarda.

48. minuta - Nakon kornera Kim je pucao malo preko gola.

47. minuta - Son je izvrtio Vidu, pucao sa 6-7 metara iskosa, ali Krešić je uz velike poteškoće nekako skrenuo loptu u korner.

Pivarić je ušao umjesto Milića.

Završeno je prvo poluvrijeme.

42. minuta - Go je pucao s 18 metara, Ademi je u posljednji trenutak blokirao.

35. minuta - Kakva serija udarca na gol Koreje! Sve je počelo sa Perišićevom sjajnom povratnom loptom za Rakitića, čiju bombu je teškom mukom zaustavio jung. Lopta je ostala u šesnaestercu, vratar domaćih je obranio Kaliniću, a Milić je dva puta bio blokiran...

32. minuta - Nakon slobodnog udarca Hong je glavom pucao preko gola.

23. minuta - Velika prilika domaćih! Lee je okrenuo Lovrena na malom prostoru, ali iz peterca je loptu izbio Vida. Međutim, odbijanac je završio kod Kima, koji puca iz prve, ali ravno u Krešića.

21. minuta - Rakitić je iz kornera na skroz drugoj strani pronašao Srnu, koji je krasno primirio loptu, pucao sa 17 metara i zamalo promašio okvir gola.

15. minuta - Hrvatska dominira u uvodnom dijelu utakmice, ali osim prilike Kalinića nismo ništa napravili. Srećom, i Korejci su potpuno bezopasni.

6. minuta - Prva velika šansa Hrvatske. Eduardo je sjajno proigrao Kalinića, koji je iz prve pucao sa 11-12 metara, a lopta je otišla malo preko vrata.

Utakmica je počela!

Stadion u Jeonju je skoro pun do posljednjeg mjesta (43.000 gledatelja).

JUŽNA KOREJA: Jung - Y. Lee, Kwak, Y. Kim, S. Yun - C. Lee, Koo (K. Lee, 78), Park; B. Kim, Son (I. Yun, 72) - Cho (Han, 46)

HRVATSKA: Krešić (Ježina, 90+4) - Srna, Vida, Lovren, Bubnjić - Ademi, Rakitić; Perišić (Tomasov, 81), Eduardo (Benko, 58), Milić (Pivarić, 46) - Kalinić (Halilović, 72)

Linker
22. rujan 2024 04:31