Getty
OPERACIJA 'EUROPA LIGA'

KAKO SRUŠITI LIBEREC? Ključ leži u obrani gdje igraju dva troma braniča, Bijeli to moraju iskoristiti!

Piše: Aleksandar HoligaObjavljeno: 20. kolovoz 2015. 18:33

Hajduk ima velike šanse plasirati se u skupinu Europske lige. To je zaključak nakon što smo malo pogledali kako igra njegov suparnik, češki Slovan iz Libereca, te se za dodatne informacije obratili uglednom češkom kolegi: Michal Petrák glavni je urednik iSport TV-a, kanala u velikoj mjeri posvećenoj domaćoj nogometnoj ligi, također i suradnik nekih stranih medija kao što su The Guardian, The Blizzard i 11 Freunde.

Svoj mini-scout report započeo je osvrtom na prošlu sezonu, kad se klub neočekivano našao u velikim problemima i u borbi za opstanak. „Bio je to rezultat nekoliko okolnosti“, kaže Petrák. „Neki važni igrači su otišli, a novi sportski direktor, bivši Slovanov igrač Jan Nezmar, tek se počeo snalaziti u novoj ulozi. Klub je promijenio tri trenera tijekom sezone i to je samo donijelo kaos. Međutim, možda najvažniji razlog je bio taj što momčad nije imala iskustva s borbom za opstanak. Od stvaranja češke lige Liberec nikad nije ispao i postojao je osjećaj da mu se takvo nešto ne može ni dogoditi. Momčad i uprava kasno su shvatili da je situacija vrlo ozbiljna i tak tada se trgnuli.“

Na kraju je Slovan ostao na 12. mjestu u prvenstvu, ali je osvojio kup. To mu je donijelo još jedan plasman u europska natjecanja, gdje je u prošlosti imao dosta uspjeha: prije samo dvije sezone, izbacio je Skonto, Zürich i Udinese na putu za Europsku ligu, a onda (uz samo jedan poraz) prošao grupu sa Sevillom, Freiburgom i portugalskim Estorilom, da bi na proljeće tijesno ispao od AZ Almaara (0-1, 1-1). Takvu će sezonu biti teško ponoviti, iako je klub i 2006. igrao u skupini Europske lige, a 2002. dospio čak do četvrtfinala starog Kupa UEFA, no u Liberecu se nadaju da im se tako skoro neće dogoditi ni ona lanjska. Tada su i u Europi glatko ispali od Dinamu poznate rumunjske Astre – da nije bilo trijumfa u kupu, izborenog na penale protiv ljutog lokalnog rivala Jabloneca, bila bi definitivno označena kao fijasko.

„Dio problema bio je i stil igre, Liberec je igrao previše hrabro i ofenzivno“, tvrdi Petrák i dodaje da se on nije puno mijenjao ni dolaskom novog trenera. 39-godišnji Jindřich Trpišovský prethodno je vodio samo Viktoriju Žižkov u drugoj ligi, a sustav koji je naslijedio je 4-2-3-1, s tehnički potkovanom sredinom terena i dinamičnim bokovima. „Ključni igrač u sredini je David Pavelka – ranije ofenzivniji igrač koji sada igra kao povučeni playmaker. Odličan je dodavač, vrlo precizan, ali ne sudjeluje puno u defenzivnim zadacima. To je slučaj i sa Zdenekom Folprechtom, koji igra uz njega. S tom dvojicom, te također ofenzivnim Herolindom Shalom (na posudbi iz praške Sparte, isto kao i Folprecht), Liberec ima kreativnu sredinu, ali u njoj nedostaje klasični defenzivni vezni koji bi pomagao obrani.“

Liberecova najjača strana ujedno je i njegova najveća mana, pogotovo uzevši u obzir dosta klimavu obranu i tek solidnog vratara Koubeka, još jednog od čak šestorice igrača na posudbi iz Sparte. „Središnji braniči su spori i neodlučni, oni su najveća slabost ove momčadi“, kaže Petrák. Moguće je, međutim, da će protiv Hajduka u opreznijoj varijanti umjesto jednog iz kreativnog veznog trojca zaigrati defenzivni Ganac Sackey, kojeg naš sugovornik opisuje kao „vrlo nediscipliniranog“.

Nedostatak 'fizikalca' u veznom redu Slovan pokušava nadoknaditi trkom i brzim odigravanjem na krila, gdje su standardni igrači Kongoanac Dzon Delarge te Josef Šural. „Obojica su skloni ulaziti u sredinu i pucati po golu. Na bokovima imaju pomoć brzih bočnih braniča, koji će centrirati ako se nađu u isturenoj poziciji.“

Šural je najbolji Slovanov igrač u posljednjih godinu-dvije dana. „On je zapravo napadač koji u ovom sustavu najčešće djeluje na lijevom krilu ili iza centarfora. Vrlo je pokretljiv, tehnički iznad prosjeka i ima dobar osjećaj za gol“, opisuje ga Petrák. U napadu će vjerojatno prvi izbor biti 32-godišnji Slovak Marek Bakoš – iako ima i drugih opcija, ali nijedna od njih ne nudi ništa baš spektakularno.

Izraelski Hapoel Kiryat Shmona bio je Slovanov suparnik u prethodnom pretkolu. Premda je konačni rezultat (2-1 kod kuće i 3-0 u gostima) bio vrlo uvjerljiv, igra i nije toliko. Primjerice, u Liberecu je bilo 5-5 u udarcima na gol, a u gostima 5-3 za Čehe.

Riječ je o napadačkoj momčadi čije su jake strane brza tranzicija preko bokova, opasna krila i kreativni vezni red, dok bismo joj u one slabe mogli ubrojiti nesigurnu obranu i dosta 'mekani' vezni red. Na početku ove sezone lako zabija golove (11 u dosadašnje četiri prvenstvene i europske utakmice), ali ih dosta i prima (pet, od čega četiri u prvenstvu). Također, tu je i nedostatak individualne klase – nije zgorega napomenuti da samo dvojica igrača (Pavelka i Shala) dosežu tržišnu vrijednost od milijun eura prema Transfermarktu, a sveukupno je momčad procijenjena na 10,7 milijuna, što je gotovo dvostruko manje nego Hajduk.

Iako je stvarnost vrlo često posve drugačija od onoga što sugerira popularni portal za transfere, mogli bismo se složiti da je Hajduk u najmanju ruku na Slovanovoj razini. Ovo je posve sigurno suparnik kojega Splićani mogu proći – naravno, ako budu na razini igara protiv Norvežana u prethodnom pretkolu – i ostvariti san koji se još donedavno činio gotovo nemogućim: plasman u skupinu…

Linker
22. rujan 2024 06:49