LIGA PRVAKA

Juve razbio Chelsea u Torinu, Benfica slomila Celtic, Šahtar proletio Nordsjaellandom

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 20. studeni 2012. 14:06

SKUPINA E

Nakon odigranih utakmica 5. kola skupine E Lige prvaka nogometaši Chelseaja, aktualni prvaci Europe, blizu su ispadanja ovom prilikom već nakon natjecanja po skupini.

U utorak je Chelsea pao u Torinu, Juventus je slavio s 3-0, dok je Šahtar uzeo očekivana tri boda u Danskoj (5-2). Tako prije posljednjeg kola Šahtar ima 10 bodova, Juventus 9, a Chelsea 7. Iako u zadnjem kolu Chelsea igra doma protiv Nordsjaellanda, ta tri boda će mu biti premalo u slučaju da Juventus uzme barem bod u Donjecku.

Juventus je zaslužio tri boda protiv Engleza jer je u meč ušao srčanije i borbenije. Primjerice, već je u 2. minuti Lichtstainer pogodio stativu, a bolji ulaz u utakmicu Juventus je naplatio u 38. minuti. Andrea Pirlo je tada pomalo traljavo opalio sa 20-ak metara, no loptu je na putu prema vratima Čecha dotaknuo Quagliarella, promjenio smjer i uvjetovao pogodak.



szólj hozzá: Juventus vs Chelsea 3:0 GOALS HIGHLIGHTS

Chelsea se nakon toga otvorio, te je u nastavku bio bolja momčad, ali tek je tada Juventus postao još opasniji. Kontra i polukontra su potom bili kobni po Di Matteovu momčad, te su pogocima Vidal i Giovinco potvrdili veliku Juventusovu pobjedu.

Recimo da je Juventus uputio čak 26 udaraca prema suparničkim vratima (!), a od toga je čak 15 otišlo u okvir londonskih vratiju. Juventus je bio hrabar, spreman na sve, i takva igra je rezultirala da sam odlučuje o sebi u zadnjem kolu.

Šahtar je pobijedio na gostovanju u Danskoj tamošnjeg prvaka Nordsjaellanda i time izborio prolaz u osminu finala. Može ukrajinska momčad čak i izgubiti doma u zadnjem kolu protiv Juventusa, ali ih Chelsea više ne može dostići jer je Šahtar u međusobnim ogledima s klubom iz Londona zabio gol više u gostima.

No, ostat će mrlja na ovu pobjedu i prolaz Šahtara jer je potpuno obezvrijedio fair-play. U 26. minuti se dogodilo sudačko podbacivanje, a igrač Šahtara je poslao loptu na suparničku polovicu. No, Luiz Adriano iz Šahtara se nije premišljao niti trenutak. Umjesto da prepusti loptu domaćinu, uzeo ju je u punom trku kraj začuđenih igrača danskog prvaka, predriblao je vratara i zabio za 1-1.



szólj hozzá: Nordsjalland vs Shakhtar 2:5 GOALS HIGHLIGHTS

Zavladala je na travnjaku, i na tribinama, silna ljutnja domaćih igrača i navijača, no sudac ništa nije mogao napraviti u tom trenutku. Igrači Šahtara nakon toga nisu odlučili niti pustiti pogodak Nordsjaellandu, ali su ga primili samo tri minute kasnije, unatoč normalnoj igri.

Ipak, kvaliteta je presudila u nastavku ogleda. Šahtar je do kraja zabio još četiri pogotka, a svakako treba izdvojiti onaj Williana za 3-2 kada je s vrha šesnaesterca sjajno naciljao suprotni kut danskih vratiju. Nekorektni Luiz Adriano na kraju je završio ogled s hat-trickom.

Darijo Srna je odigrao standardno svih 90 minuta, dok je drugi hrvatski reprezentativac u Šahtaru, Eduardo, ušao u igru tek u 82. minuti.

skupina E

Juventus - Chelsea 3-0 (Quagliarella 38, Vidal 61, Giovinco 90+1)

Nordsjaelland - Šahtar 2-5 (Nordstrand 24, Lorentzen 29 / Luiz Adriano 26, 53, 81, Willian 44, 50)

Redoslijed: 1. Šahtar 10, 2. Juventus 9, 3. Chelsea 7, 4. Nordsjaelland 1.

SKUPINA F

BATE Borisov i Lille zaostaju toliko da se u zadnjem kolu više ne može dogoditi nikakav obrat, a sve se znalo još ranije poslijepodne kada je Lille slavio u Bjelorusiji 2-0.



szólj hozzá: BATE Borisov vs Lille - 0-2 (All Goals)

BATE Borisov i Lille zaostaju toliko da se u zadnjem kolu više ne može dogoditi nikakav obrat, a sve se znalo još ranije poslijepodne kada je Lille slavio u Bjelorusiji 2-0.

S obzirom da je "u igri" bilo "tek" prvo mjesto u skupini F igrači Valencije i Bayerna su odigrali utakmicu u nešto slabijem intezitetu. Utakmicu je prilično usmjerio trenutak u 33. minuti kada je domaćin ostao s igračem manje. Tada je Barragan dobio drugi žuti karton.

Bayern je jalovo napadao, dok je Valencia imala problem igrača manje i zbog toga je s nešto manje inteziteta ugrožavala vrata Neuera. No, čak i s igračem manje Valencia je djelovala opasnije i konkretnije. Pogoci su postignuti u posljednjih petnaest minuta, pa je tako Valencia povela preko Tunižanina Feghoulija u 77. minuti.

Moramo reći da je hrvatski nogometaš Mario Mandžukić u igru ušao u 66. minuti umjesto Pizarra, te je samo pet minuta kasnije, kod rezultata 0-0, pogodio glavom stativu.



szólj hozzá: Valencia vs Bayern 1:1 GOALS HIGHLIGHTS

Ipak, Valencia nije zadržala vodstvo i šansu da bude broj 1 na ljestvici, jer je Bayern po primljenom pogotku zaigrao angažiranije i onako kako dolikuje momčadi s igračem manje. Nakon loših obrambenih intervencija igrača Valencije Thomas Müller je izjednačio u 82. minuti udarcem s pet-šest metara, a do kraja je mogao Bayern i slaviti pobjedu.

Svakako moramo zabilježiti ulazak u igru, tijekom nastavka, Marija Gomeza, koji je tako zaigrao za Bayern po prvi puta nakon kolovoza.

U zadnjem će kolu Bayern igrati domaći susret protiv BATE Borisova, dok Valencija odlazi kod Lillea.

skupina F

BATE - Lille 0-2 (Sidibe 14, Bruno 31)

Valencia - Bayern 1-1 (Feghouli 77 / Müller 82)

Redoslijed: 1. Bayern 10, 2. Valencia 10, 3. BATE 6, 4. Lille 3.

SKUPINA G

Nogometaši Barcelone slavili su u 5. kolu G skupine Lige prvaka u Moskvi Spartak s 3:0 i plasirali se u osminu finala, dok je zahvaljujući pobjedi Lillea kod BATE Borisova (0:2) u osminu finala i prije dvoboja s Bayernom ušla i Valencia.

Barcelona se kolo prije kraja pridružila Portu, Malagi i Manchester Unitedu, klubovima koji su ranije osigurali osminu finala najjačeg klupskog natjecanja Staroga kontinenta. Katalonci su do potrebne pobjede došli već u prvom dijelu zgodicima Daniela Alvesa (16) i Lionela Messija (27, 39). Čudesni Argentinac u Moskvi je došao do 80 pogodaka u sezoni i još uvijek je u konkurenciji za dostizanje rekorda Nijemca Gerda Muellera s 85 golova u jednoj sezoni, a Messi se pomaknuo i na listi najboljih strijelaca Lige prvaka. S 57 pogodaka Messi je na osmom mjestu prestigao Eusebia, a na čelu te liste je Španjolac Raul s 71 zgoditkom.

Nogometaši Benfice slavili su sa 2-1 protiv Celtica u 5. kolu skupine G Lige prvaka i trima bodovima ostali u igri za prolaz u osminu finala.

Benfica je pred domaćim navijačima na Estadio da Luzu u potpunosti dominirala protiv Celtica, ali je do pobjede stigla tek u završnici.

Ola John zabio je za vodstvo lisabonskog sastava već u 7. minuti prizemnim udarcem u donji lijevi kut. U trenucima potpune dominacije Benfice škotski je prvak uspio izjednačiti u 31. minuti udarcem glavom Giorgiosa Samarasa nakon ubacivanja Charliea Mulgrewa iz kornera.

Bio je to Samarasu peti gol u posljednjih sedam susreta Lige prvaka, uključujući kvalifikacije, koji je u tom trenutku njegovoj momčadi donosio vrijedan bod. Ipak, u 71. minuti je pobjedu Benfici donio Ezequiel Garay, nekadašnji branič Reala, topovskim udarcem iz blizine nakon što mu je loptu glavom spustio Luisao iz akcije kojoj je prethodio korner.

Sada je jasno da je Barcelona uoči posljednjeg kola osigurala prolaz u osminu finala kao prvoplasirana momčad skupine, dok će o drugom putniku iz skupine G odlučivati posljednje kolo u kojem Barcelona dočekuje Benficu, a Celtic moskovski Spartak. Benfica i Celtic izjednačeni su na drugom mjestu skupine sa 7 bodova.

skupina G

Spartak Moskva - Barcelona 0-3 (Alves 16, Messi 27, 39)

Benfica - Celtic 2:1 (John 7', Gaitan 75' /Samaras 32')

Redoslijed: 1. Barcelona 12, 2. Celtic 7, 3. Benfica 4, 4. Spartak Moskva 3

SKUPINA H

Peto kolo Lige prvaka u skupini H je donijelo dvije pobjede domaćina. Galatasaray je u Istanbulu pobijedio Manchester United 1-0, dok je Cluj u istoimenom gradu sa 3-1 savladao Bragu.

Manchester United je do ove utakmice imao maksimalan učinak i osigurao je od ranije prvo mjesto u skupini, a menadžer "crvenih vragova" Sir Alex Ferguson je iz momčadi izostavio brojne prvotimce poput Robina van Persieja, Waynea Rooneyja, Patricea Evru.

Sa oslabljenim sastavom je morao potpisati kapitulaciju, a jedini je gol na susretu zabio Burak Yilmaz u 53. minuti susreta. Zabio ga je glavom nakon asistencije Selçuka Inana iz kornera.

Zanimljivo, Galatasaray je ove sezone u Ligi prvaka zabio pet golova, a svih je pet zabio Yilmaz.

U drugom susretu junak Clujove pobjede bio je portugalski napadač Rui Pedro koji je upisao hat-trick. Sva je tri gola zabio već u prvom poluvremenu, do 33. minute. Posebno je lijepa bila akcija kod prvog gola kada ga je Rafael Bastos proigrao petom.

Jedini gol za Bragu zabio je u 17. minuti Alan, u tom trenutku za smanjenje vodstva Cluja na 2-1. Braga je od sudačne nadoknade prvog dijela igrala s igračem manje nakon isključenja braniča Douglaa, nakon udaranja laktom u glavu suparničkog braniča Ionuta Rade u trenutku bez lopte.

Hrvatski napadač Saša Bjelanović odgledao je čitav susret s klupe za Clujove pričuve.

U posljednjem, odlučujućem kolu Cluj gostuje kod Manchester Uniteda na Old Traffordu, dok Galatasaray gostuje kod Brage koja je izgubila i svaku matematičku šansu za prolaz dalje kao i za nastavak natjecanja u Europa ligi.

skupina H

Cluj - Braga 3-1 (Pedro 7, 15, 34 / Alan 17)

Galatasaray - Manchester United 1-0 (Yilmaz 54)

Redoslijed: 1. Manchester United 12, 2. Galatasaray 7, 3. Cluj 7, 4. Braga 3.

Linker
23. rujan 2024 21:19