Goran Mehkek / CROPIX
MODRI U PROCJEPU

Jurčić uoči Intera u dvojbi: 'Raditi na efikasnosti u HNL-u ili se pripremati za Europu?'

Želimo ta tri boda da se što prije primaknemo i teoretskom osvajanju naslova. Inter nije loša momčad i sigurno ne zaslužuje biti ti gdje jest - kazao je Jurčić
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 13. travanj 2013. 16:39

Koliko bi trenera htjelo biti u situaciji u kojoj je sad Kruno Jurčić. Praktički osiguran naslov prvaka, vrijeme i mir za uigravanje momčadi za Europu, nekoliko sjajnih mladih, a istovremeno i dovoljno iskusnih igrača koji trebaju jamčiti uvjerljivu završnicu prvenstva.

Međutim, koliko god u očima kolega Jurčićeva situacija izgledala idealno, pred njim do kraja prvenstva nije sasvim lagan posao. Ajmo reći, premalo je utakmica za sve ono što bi Jurčić htio ili morao napraviti do kraja sezne. Šest utakmica, a bezbroj ciljeva.

Recimo, dobar je primjer baš sutrašnja utakmica s Interom. Kojim sustavom zaigrati, s dvije špice ili samo jednom?

- Stalno smo u tom procjepu, raditi na efikasnosti u HNL-u ili se pripremati za Europu. Naravno da je naš naglasak na Europi, ali sad kad nema Čopa, onda taj naš 4-1-4-1 sustav nije dovoljno efikasan i zahtijeva da zaigramo s dvojicom napadača - objasnio je jednu od dvojbi Jurčić. Dakle, iako želi raditi na što boljoj pripremi za Ligu prvaka, Jurčić će, bar je najavio, protiv Intera ganjati i efikasnost s Krstanovićem i Beqirajem u špici.

Onda, dvojbe u obrani. Koga staviti, kome dati šansu? Svi stoperi, osim Šimunića, su još 'na testu', ali ne mogu svi igrati. A i Šimunić mora igrati...

- Ovo želim naglasiti. Jedvaj je najveće otkriće proljeća, odličan je i s njim sam jako zadovoljan. No, do kraja prvenstva želim maksimalnu minutažu Addyju, da vidimo koliko može. Pa ću drugog minutažu drugog stopera podijeliti Jedvaj i Šimunović. Svoju ću namjeru objasniti i Šimuniću kad se oporavi, ali i na njega moramo paziti, da održi reprezentativnu formu do lipnja i Škotske.

Pokušali smo nekako pronaći formulu koja bi zadovoljila sve uvjete koje je Jurčić nabrojio, ali, odustali smo, doista težak posao. U preostalim susretima Jurčić namjerava, takva je klupska orijentacija, što više koristiti Alena Halilovića, a uz to davati sve veću minutažu Husejinoviću i Pamiću. Iako se pozicije njih trojice znaju poklapati. U napadu, vratimo se na tu priču, trebaju mu golovi i Beqiraja i Krstanovića, a, kao što je sam spomenuo, igra s dvije špice ipak je pričuvni sustav. Sve to, dakako, uz program treninga koji već podsjeća na bazične pripreme.

- Opet ćemo izgubiti bazu, odnosno, nećemo imati dovoljno vremena za osnovne pripreme pa sad radimo na tome. Igrači dobro usvajaju što se od njih traži, napredovali su u nekim segmentima igre, vjerujem da će do kraja prvenstva biti još bolji - kaže Jurčić.

Nije, dakako, prvi put da se Dinamov trener nalazi u ovakvoj situaciji, štoviše, pravilo je da se od svakog modrog stratega očekuje da istovremeno radi rezultat, gol-razliku, razvija mlade igrače i priprema momčad za Europu. Koliko god to zvučalo paradoksalno, mjesta za jauk nema, niti Jurčić plače. Ali, mora pronaći kako do kraja prvenstva pomiriti što više tih ciljeva.

A kad smo kod Intera i sutrašnje utakmice, sve je jasno.

- Želimo ta tri boda da se što prije primaknemo i teoretskom osvajanju naslova. Inter nije loša momčad, rekao sam već da je malo izbalansirana, ali sigurno ne zaslužuje biti ti gdje jest - kazao je Jurčić, ne želeći konkretno govoriti o kvalitetama momčadi koje se bore za ostanak i tko je, po njemu, najveći kandidat za ispadanje.

- Vidjet ćemo nakon ovog kola, puno će toga biti jasnije!

Linker
21. rujan 2024 14:39