Paun Paunović/CROPIX
BIJELI PROŠLI ISPIT

JESEN ZA PLJESAK Bez novca, bez pojačanja, bez cijele momčadi, a ipak u vrhu!

'Od Hajduka se redovito očekuje da bude najmanje drugi, bez obzira na sve okolnosti koje prate momčad. Činjenica je da nikada nije bilo teško kao prošlog ljeta' - kazao je Mornar
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. prosinac 2012. 13:46

Kako je Hajduk odigrao jesen? Ispod ili iznad očekivanja, što je pokazao rezultat Bijelih? Bivši igrači i trener Hajduka analizirali su učinak Krstičevićeve momčadi koja je ostala u uskoj borbi za drugu poziciju. Nešto bolji, reklo bi se “ravnopravniji”, hajdukovci su kvartetu gdje svaki klub do kraja može biti drugi, ali i šesti na ljestvici. Neizvjesno i dramatično, ali ostaje pitanje je li to učinak koji zadovoljava hajdukovce na tribinama.

Luka Bonačić želio bi vidjeti Hajduk u europskom izdanju, ali svjestan je svih problema s kojima se suočavaju Bijeli.

- Najvažnije je da su eliminirali sve nedaće s početka sezone. Momčad je pokazala žar, borbenost i jedan fanatični odnos prema bijelom dresu. To su sve plusovi, ali Hajduk je s druge strane puno izgubio prodajom Vukušića. To je detalj koji puno govori, jer bez Vukušića je bitno oslabljena realizacija – kazao je Bonačić i nastavio:

- Prodaja igrača radi preživljavanja, to je veliki problem. Jer, dolazi se u situaciju da se predugo čeka pravi rezultat. A Hajduk je prevelik da bi se tako dugo čekalo. To vam dođe kao bacanje pijeska u oči. Ako ne mogu u Ligu prvaka, treba se ići na Europsku ligu, ali za tako nešto treba kvaliteta. Momci koji su odigrali jesen dobro su se nametnuli, u mladoj hrvatskoj ligi potvrdili su kvalitetu. Zaslužili su dobru trojku. Rekao bih i tri i pol, jer za naše uvjete su ispunili jesenski cilj.

Ivica Mornar, nekoć hitri napadač splitskog kluba, odgledao je kompletnu jesen Bijelih. Nazočio je i euforičnim izdanjima ovoga ljeta i nešto manje glamuroznim utakmicama u završnici polusezone.

- Ocjenu uvijek određuje plasman. Od Hajduka se redovito očekuje da bude najmanje drugi, bez obzira na sve okolnosti koje prate momčad. Činjenica je da nikada nije bilo teško kao prošlog ljeta. U sezonu se ušlo bez prave utakmice, igralo se u navlakama i kada se danas toga prisjetim, onda je sve što je napravljeno proteklih mjeseci zaista rezultat vrijedan respekta – kazao je Mornar i dodao “zrno realnosti”:

- Ali, ne može se nikada pobjeći od tradicije i ugleda velikog kluba. Zato je letvica očekivanja uvijek visoko postavljena.

Jesu li hajdukovci ispunili cilj, jesu li preskočili letvicu?

- Ja sam zadovoljan, ali ne u potpunosti. Bitno je ove godine napraviti momčad, profilirati ekipu koja će se sljedeće godine boriti za naslov prvaka. Bilo je jesenas oscilacija u izdanjima, ali kako ne bi bilo kada se momčad borila sa serijom izostanaka. Hajduk ima problema čim mu nedostaju dva-tri igrača, ali tako se događa u Barceloni a kamoli ne bi u Hajduku. Na proljeće vjerujem da će Hajduk krenuti još bolje. Jače i spremnije, da će uzeti drugo mjesto bez većih problema. To bi bio pravi rezultat. Ne, nije to za peticu, jer ocjenu pet zaslužuje samo prvo mjesto – naglasio je Ivica Mornar.

Ivan Strinić prije nepune dvije godine napustio je Hajduk otišavši u bogati Dnjipro. U dvije sezone vidio je kako se ulaganja jednom ipak moraju isplatiti. Današnji Hajduk ocjenjuje kao vrlo dobar i nadasve perspektivan.

- Nakon iskustva u Dnjipru drukčije gledam na Hajduk. Iz ukrajinske perspektive ovo što su Bijeli uradili tijekom jesenske polusezone izgleda kao malo čudo. Bez novca, bez ikakvih sredstava i pojačanja ostali su u ravnopravnoj borbi za drugu poziciju. Odličan rezultat za hrvatski okvir, jer što očekivati kada se preko noći promijeni cijela momčad. Dnjipro je godinama ulagao, pa smo se i prošle sezone mučili, a imali smo puno skupih igrača i trener koji je prošao velike stvari u karijeri. Međutim, trebalo je vremena dok se momčad uigra, premda je trener na okupu imao dosta iskusnih nogometaša. Ali, za sve treba vrijeme, a da ne govorim o novcu – ispričao je Strinić ukrajinsko iskustvo prema kojem je rezultat Hajduka u jesenskoj polusezoni zaslužio veliki plus.

- Hajduk je pokazao koliko potencijala ima klub i kada se nalazi u teškoj situaciji. Krstičević radi rudarski posao, a igrači pokazuju veliku želju. Nekoć je bilo lakše igrati u Hajduku, ali svako vrijeme nosi svoje izazove.

Igor Musa danas živi u Mostaru. Nekadašnja “osmica” Bijelih, igrač koji je na Poljudu proslavio naslov prvaka 2001. godine, ovako vidi situaciju:

- Dobro je da je Hajduk u borbi za ulogu doprvaka. Ali, ne valja što je Dinamo postao svijet za sebe, što Hajduk ne može doći u poziciju da ozbiljno zaprijeti Modrima. Godinama se gubi taj rivalitet, a s druge strane Hajduk je dobio prijetnju u Rijeci, Belupu i ostalim konkurentima za drugu poziciju. Ima na Poljudu dobrih poteza, gledali smo i lijepih utakmica tijekom jeseni, ali kada se spusti zator na polusezonu onda ipak ostaje puno problema.

Je li perspektiva svijetla ili tamna, najlakše je tako postaviti pitanje da se ne ulazi u “ilozofske rasprave”

- Hajduk ima budućnost, to se potvrdilo ove jeseni, ali pitanje je hoće li tu budućnost znati iskoristiti – zaključio je Musa.

Linker
21. rujan 2024 17:27