Drago Sopta/CROPIX
ZACEMENTIRAN ZA KLUPU

Jelavić: 'Osjećam se jako moćno, moram promijeniti svoj status u Evertonu!'

'Svjetsko prvenstvo u Brazilu je pred vratima, cilj mi je biti sudionik toga najvećeg nogometnog summita, želim se nametnuti izborniku, osigurati mjesto golovima i igrom'
Piše: Jure BurićObjavljeno: 13. studeni 2013. 14:35

Često smo imali prigodu od sportaša koji sudjeluju u momčadskom sportu čuti kako im je najteže biti "prikucan" na klupu za pričuve, a istovremeno se osjećati prepun moći, željan igre i natjecanja. Posljednji koji nam se izjadao u tom duhu reprezentativni je napadač, član Evertona Nikica Jelavić. No, ni prvi ni jedini koji je bio takve sudbine, život ide dalje, Jelavić je napunjen motivima, samopouzdanja i optimizma uoči skorašnjih utakmica doigravanja Hrvatske s Islandom za odlazak na Mundial u Brazil, sljedeće godine. Ne sumnja u uspjeh nogometne Hrvatske i pozdravlja izbor Nike Kovača za novog izbornika.

Dio engleskih medija prenio je izjavu vašeg trenera Roberta Martineza: "Niki je vrhunski nogometaš i očajnički želi igrati." Ali i pored te spoznaje Martinez ne čini mnogo da bi vas iščupao iz toga, kako kaže. očaja.

Minutaža vam je minimalna. Kako se nosite s tim?

- Vjerujte mi da se osjećam nevjerojatno moćno, kako fizički tako i psihički. Radim i dodatno da bih održao takvo stanje, ali ta minutaža me zabrinjava i motivira istovremeno. Konkurencija je vrlo jaka, napadački red zabija, hoće ih lopta i golovi, s te strane sve je skroz korektno. Međutim, mene to ne zadovoljava, niti čini sretnim. Želim igrati i zabijati, zapravo želim raditi svoj posao.

Kako podnosite sjedenje na klupi i promatranje utakmice, suigrače?

- Izgovorio bih ogromnu laž kad bih rekao da mi je svejedno, da sam takvim statusom sretan i zadovoljan. Iako, na svaki trening ulazim s osmijehom na licu, želim se potpuno fokusirati na to da popravim ili promijenim situaciju. Nisam zbog toga depresivan, u karijeri sam sve i svašta pretrpio i prebrodio te se vraćao jači. Vjerujem da će jednog dana biti i ovo prošlost iz koje se u svakom slučaju da ponešto i naučiti.

Jeste li već o svom statusu razgovarali s trenerom, mislite li da je prema vama nepravedan?

- Ne, Martinez nije nimalo nepravedan. Vjerujte mi, on je 100% iskren i korektan, dobar čovjek. Dosad nismo razgovarali "jedan na jedan" zbog ovakvog stanja. Međutim, ako ne budem igrao, tražit ću razgovor, onako prijateljski, trener - igrač. Želim igrati i povećati minutažu, u najboljim sam godinama. Svjetsko prvenstvo u Brazilu je pred vratima, cilj mi je biti sudionik toga najvećeg nogometnog summita, želim se nametnuti izborniku, osigurati mjesto golovima i igrom. Vidjet ćemo što će donijeti skorašnje vrijeme. Možda se dogodi i neka druga solucija. Pričekajmo!

U Hrvatskoj je tema svih tema doigravanje s Islandom, 15. i 19. studenoga, za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo 2014. u Brazil?

- Ah, ni meni to ne izlazi iz glave. Zaokupljen sam mislima o Islandu i skroz napaljen, jedva sam čekao dan okupljanja, a da ne govorim koliko željno očekujem početak tih okršaja za biti ili ne biti. No, mi njih nikako ne smijemo podcijeniti niti omalovažiti njihovo ime kao nogometne reprezentacije. Uostalom, oni su bili drugi u svojoj skupini, kao i mi u svojoj. O nama ovisi kakvima ćemo učiniti te utakmice, laganima ili teškima. Island ima nekoliko jako neugodnih i kvalitetnih pojedinaca, dokazanih u jačim europskim ligama. Mi jesmo favoriti, ali takvo razmišljanje ne smije se prezentirati na travnjaku, mora ih se shvatiti skroz ozbiljno. U nekoliko navrata promatrao sam njihove igre i mogu vam reći da nisu bili drugoplasirani zahvaljujući vlastitoj sreći.

Linker
22. rujan 2024 12:03