VELIKO POJAČANJE

Jean Kouassi se ne slaže s Torcidom: 'Nisam Drogba, moj idol je Cristiano Ronaldo!'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. siječanj 2013. 19:09

Krstičević ga zove Žan, po imenu. Suigrači također. Novinari mu pišu Kouassi, a za navijače je Drogba. Iz Obale Bjelokosti pridružio se Bijelima i u prvu momčad ušao na mala vrata. Rijetki igrači prođu probu u Hajduku. Kada je posljednji igrač prošao probu na Poljudu, to je pitanje za analitičare. Primjerice, golgeteru Rijeke Benku to nije uspjelo, zapeo je na probi kod Vučevića. Ni Afrikanci Chaswe i Tabu nisu prošli prije 10 godina, a koliko je Brazilaca samo ostalo na poljudskim vratima, ne treba ni spominjati. Zato je Kouassi dočekan sa skepsom, rečeno mu je “prođi probu, pa ćemo vidjeti.” S obzirom na povijest provjera na Poljudu, nisu Kouassiju davane velike šanse, ali umjesto da uđe u statistiku kao još jedan u nizu igrača koji nije mogao do ugovora preko probe, Kouassi je postao ljubimac navijača.

- Drogba, Drogba! – skandirala mu je Torcida prošle srijede u Čitluku.

Bio je to presudni trenutak nakon kojeg više nije bilo povratka. Kouassiju je još samo trebalo srediti vizu i imao je spreman krevet u hotelu Papillon Zeugma. U 10 dana od osporavanog igrača kojem se nije puno vjerovalo, došao je do statusa pojačanja od kojeg bi se nešto moglo i očekivati. Tim više što sa svih strana dolaze uvjeravanja kako će Mijo Caktaš u zimskom prijelaznom roku otići u Rusiju.

- Kouassi je doveden kao zamjena za Caktaša. Nije Hajduk slučajno uzeo mladog Afrikanca za poziciju lijevog krila - kazao nam je naš poljudski izvor.

Zamjena za Miju ili igrač koji će pojačati konkurenciju, ali Hajduk bi u svakom slučaju trebao profitirati. Korist će izvući i Kouassi kojeg je njegov menadžer Mattias Feurich otkrio prije godinu i pol dana na Svjetskom prvenstvu za U-17 u Meksiku.

- S nepunih 16 godina pokušali smo Kouassija naviknuti na europski način života i igranja. Ali nije se odmah adaptirao - ispričao nam je njegov menadžer.

Vratio se nakon SP-a u Obalu Bjelokosti, nastavio igrati za drugoligaša. Probao je potom u nekoliko europskih klubova, a posljednji je bio FC Brugge prošle jeseni. Nije uspio, nije se našao s trenerom na istoj valnoj duljini. Nakon Bruggea je dobio ponudu Monaca i mogućnost odlaska u Hajduk.

- Monaco je veći klub, Jean zna francuski i sve su to bile prednosti za odluku na stranu Monaca. Međutim, računali smo da će Monaco uzeti nove igrače ako uđu u Prvu ligu i u takvoj momčadi teško bi se oslonili na 18-godišnjaka. S druge strane, procjena je bila da će u Hajduku više igrati, jer bili smo uvjereni u kvalitetu igrača - objasnio je Feurich dvojbu na relaciji Hajduk – Monaco.

Crnoputi igrač izborio se za svoje mjesto u Hajduku. Za početak je uvijek najvažnije da su ga navijači prihvatili. Premda mu tepaju “Drogba, Drogba”, ima Jean svog idola.

- Ja nisam Drogba, moja pozicija je ista kao i mjesto Ronalda. On je moj idol, Cristiano Ronaldo.

Španjolska mu je omiljena zemlja za neku buduću destinaciju. Ali, zasad će se prvo morati dokazati u Hajduku. Zato je kupio francusko-hrvatski rječnik.

- Uči svaki dan, trudi se što prije svladati osnove hrvatskoga - potvrdili su nam hajdukovci.

Dok ne nauči jezik, ulogu prevoditelja dobio je Tino Sušić, jedini koji uz Nižića među Bijelima zna francuski. Prevoditelj za francuski, pa još jedan za portugalski (Brazilci i Lima). Tako se živi u Hajduku internazionale.

Kouassi potpisao na tri i pol godine

U turskom gradu Beleku, gdje se momčad Hajduka trenutačno nalazi na pripremama za proljetni nastavak prvenstva, danas je kao novi igrač "bijelih" službeno predstavljen Jean Edvard Kouassi (18), nogometaš iz Obale Bjelokosti koji igra na poziciji lijevog krila i koji je s Hajdukom potpisao ugovor na 3,5 godine.

Linker
21. rujan 2024 00:10