ĆOVJEK U SJENI

Je li Sabella mag ili papak? Englezi tvrde: 'Argentinac je samo Messijeva marioneta'

Sabella je perfektno obavio zamjene protiv Nizozemske. Je li Messi i to organizirao? Nemoguće...
Piše: Branko StipkovićObjavljeno: 11. srpanj 2014. 00:20

Je li Alejandro Sabella (5. studenoga 1954.) mago ili šonjo? Premda se mediji širom planeta razbacuju ironičnim opservacijama, argentinski izbornik nipošto nije 'repa bez korijena'. Kako bi i bio ako je profesionalno igrao za River Platu, Sheffield pa Leeds United, za Estudiantes, osam puta čak i za nacionalnu selekciju. Koju vodi već tri godine i u 40 utakmica ima niz 26 10 4 što je uspješnost od zavidnih 65 posto!

Englezi, prvaci sarkastičnosti, neprestano tvrde da je posrijedi Messijeva marioneta. Lutak Alejandro na koncu kojeg vuče Lionel. Dokumentiraju (?) to fotografijom na kojoj se Leo, tokom kratkog predaha u utakmici s Belgijom, približio klupi i komunicira s nominalnim gazdom. O čemu? Je li pristupio da bi 1) saslušao upute ili 2) isporučio naredbe?

Oni kojima je sklonost crnilu zanimanje ne sumnjaju da se radi o tom drugom.

Dvije sličica (re)akcija Ezequela Lavezzija uklapaju se u podcjenjivačku shemu. Prva kad ja Sabellu pošpricao vodom iz svoje bočice u 71. minuti dvoboja s Nigerijom pa kad mu se iza leđa sprdao da je zamalo pao očajavajući što Gonzalo Higuain nije Crvenim đavolima pogodio mrežu a ne gredu.

Možda je izbornik doista 'nitko i ništa'? Iako je u to teško povjerovati. I zato što autoritativni i autoritarni predsjednik nogometne federacije Julio Humberto Grondona ne bi dopustio takvu parodiju.

Doduše, kritizeri se hipotetički pitaju bi li takve kerefeke tolerirao jedan istinski boss Louis van Gaal... Onaj kojega je Don Alejandro upravo poslao kući.

Sabella je perfektno postupio naknadno u srijedu aktivirajući Rodriga Palacia i Maxija Rodrugueza, svjesno ciljajući na izvjesnost raspucavanja jedanaesterca. Je li kapetan Messi i to organizirao? Nemoguće, pa ne stigne na sve ma koliko je mobilan... A Palacio i Rodruguez zabili su bez bez problema, i stoga što genijalni (?) Van Gaal nije na vrijeme među vratnice poslao Tima Krula pa je Jasper Cillessen bio poput dežurna prometnika, sasvim pokoleban, što je zaključio i Sergio Romero. Makar nije ništa kriv, zaslužni su Sabellini matadori.

Argentina djeluje kao kolektiv kojem je važna samo zajednička dobrobit, interes pojedinca ostaje postrance. Zar tome glavni strateg nimalo ne pridonosi? Strateg koji uoči završnog derbija s raspojasanim Nijemcima poručuje:

- Oni imaju dan više, zbog toga sam svojima u četvrtak dao 'slobodno'. Bit ćemo maksimalni. Uvažavam njemačku vrijednost, ja se divim tim igračima i stručnjacima cijeneći ih apsolutno. Krasi ih velika snaga i široki izbor. Naizgled, mi smo autsajder. Pa što! Finale smo čekali gotovo četvrt vijeka i ne namjeravamo ga samo tako izgubiti!

Pretpostavljamo da se moli za potpuno oporavljenog i spremnog Angela di Mariju. Pa ako se ponekim 'Očenašom' pridruži i Sveti Otac Papa Franjo, ništa nije nemoguće. Ode li 'Boginja' u Buenos Aires, tko će mariti za gdjekoju namjernu ili slučajnu iščašenost!

Linker
22. rujan 2024 01:22