Drago Sopta/CROPIX
DOSTA IM JE IGNORIRANJA

Jasna poruka Šukeru i HNS-u: Malonogometni prvoligaši bojkotiraju nastavak sezone

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 17. siječanj 2013. 17:49

Malonogometni prvoligaši bojkotirat će nastavak sezone koji se trebao dogoditi ovog vikenda kroz susrete 12. kola jer se HNS do četvrtka do 16 sati nije očitovao o zahtjevu Plenuma klubova I HMNL o ustupanju TV-prava.

O prekidu natjecanje do daljnjega izvijestili su čelnike HNS-a, zatim nadležnu Komisiju za mali nogomet ali i sve relevantne čimbenike vezane uz samo natjecanje. Ovi zadnji vapaji 'futsalovaca' su nam više nego razumljivi jer preko ustupanja TV-prava žele zahvaliti svojim donatorima kako bi ostali u 'životu' u sveopćoj krizi ili u vremenima kada je takovo što vrlo teško pronaći.

No stanje u cro-futsalu odavno je na samim marginama. Strpljenje je puklo, ispraznim obećanjima je stigao kraj a sve je kulminiralo tim zahtjevom Plenuma klubova I HMNL. Ono što je indikativno – klubovi su u svom traženju ovog puta bili jedinstveni ili gotovo jedinstveni. Naime na prošlotjednom sastanku klubova I HMNL održanom u Makarskoj svi su osim predstavnika Osijek V.B.K koji je opravdao svoj izostanak, jednoglasno podržali zahtjev za ustupanjem TV-prava kao nasušnu potrebu opstojnosti ili jedini mogući izlaz za održavanje klupskog života i natjecateljskih aktivnosti.

Problemi su se taložili godinama i čaša se prelila a opet je najtužnije saznanje što se baš nitko iz HNS nije službeno očitovao i pismeno odgovorio traženju-zahtjevu Plenuma. Za te TV-prijenose koji su od egzistencijalne važnosti na relaciji klub-sponzor valja kazati da su prekinuti odmah nakon 1. kola tekuće sezone i to uz obećanje iz HNS da će se riješiti….ali kada?

Lavina nezadovoljstva u našem futsalu sada je eruptirala. O bojkotu nastavka natjecanja potvrdno se izjasnilo čak 11 klubova čiji su predstavnici opet složno reagirali i medijima podastrli svoja mišljenja, razočaranja i ogorčenja koja su se godinama skupljala od kojih prenosimo tek neka.

Milan Martulaš, predsjednik plenuma klubova I HMNL ( MNK Alumnus) je kazao:

- Iako smo tek nedavno kao Alumnus došli među elitno društvo hrvatskog futsala i nakon što sam postao predsjednik Plenuma i član Komisije za mali nogomet dobio sam velika obećanja o uređenju tog sporta unutar saveza od većine kolega iz Komisije za mali nogomet i vodstva HNS-a. Svjestan sam situacije i činjenice da ima i drugih problema osim nas, no klubovima je sada dosta obećanja, neki ih slušaju godinu dana, neki deset i više. Napokon smo svi sjeli za isti stol i počeli raditi kao jedan. Nismo više amateri i rekreacija, vrijeme je da se sustav uredi i da krenemo naprijed s našim sportom.“

Mirko Vrcan ( Vrgorac GTP) je dodao:

- Već šest godina koliko smo članovi 1.HMNL slušamo isprazna obećanja HNS-a o njihovoj velikoj brizi za futsal i molbi za još malo strpljenja. Dolaskom novog vodstva saveza dobili smo nova obećanja o napretku futsala, no umjesto toga ukidanjem Udruženja 1.HMNL, TV prijenosa, dnevnica reprezentativcima vraćeni smo deset godina unazad čime smo u ovoj recesiji dovedeni na rub gole egzistencije. Najbolji dokaz maćehinskog odnosa HNS-a prema futsalu je činjenica da nekoliko milijuna kuna koji iz UEFA-e i FIFA-e svake godine stižu na račun HNS-a za razvoj malog, ženskog i amaterskog nogometa još nikad nisu bila plasirana na razvojne projekte futsala.

Ukratko, HNS nam ne daje nikakvu potporu, a istovremeno nam ne daje ni najmanji oblik autononije. Mi ne tražimo da savez financira rad klubova već samo određeni stupanj samostalnosti kako bi mi sami mogli kreirati vlastitu budućnost. Davanjem pravne osobnosti Udruzi klubova 1.HMNL HNS bi razriješio ovaj gordijski čvor jer bi nam u tom slučaju bilo omogućeno da mi sami brinemo o sportu kojem se toliko dajemo i kojeg toliko volimo, u tom slučaju bi ovisili sami o sebi i ne bi mogli tražiti krivca u HNS-u ili bilo kome drugome, a oni bi sa sebe skinuli veliki teret zvani futsal kojeg već dvadeset godina tretiraju kao svoje neželjeno dijete. Po prvi puta smo ostvarili apsolutno jedinstvo cijele futsal zajednice u Hrvatskoj i HNS će nas morati početi doživljavati kao ravnopravnog partnera i dio svoje obitelji. Ili ćemo se morati razići.“

Ivo Zoković (Split).

– U potpunosti se slažem s ostalim klubovima I HMNL. Žao mi je što je došlo do ovakve situacije i što HNS nije imao sluha za TV-prava.

Linker
23. rujan 2024 04:33