ČUDO S KAJZERICE

Ivković: Lokomotiva igra najljepši nogomet u Hrvatskoj, ljepši čak i od Dinama!

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. travanj 2013. 19:03

Lokomotiva juri kao Shinkansen! Momčad Tomislava Ivkovića pravi je “nogometni metak”, definitivno je ove sezone osvježila hrvatsku nogometnu scenu, plijeni rezultatima, ali još više igrom. Na Kantridi ih je nakon utakmice riječka publika ispratila pljeskom. Malo je gostujućih momčadi to doživjelo na Kantridi. Pogledajte rezultate proteklog tjedna. Slaven Belupo 5:1, Cibalia 3:0, Rijeka 3:1! Lokosi su postigli 50 golova u HNL-u, drugi su po efikasnosti nakon Dinama.

zabava i igra

Kako to uspijeva tim mladim dečkima, koja je tajna Lokomotivinog nogometa?

- Naša tajna je shvaćanje utakmica. Želimo se zabavljati i lijepo igrati - kaže uspješan trener Tomislav Ivković.

Na igri Lokomotive na najbolji način vidi se trenerova ruka. Ivković je od prvoga dana na klupi inzistirao na ideji igre.

- Svoje dečke nikad nisam previše opterećivao taktičkim okovima. Za mlade igrače strahovito je bitno naučiti igrati napadački, zabiti gol idejom, suradnjom, pas igrom, ulaskom u prostor. Nogomet je često igra jedan na jedan, a onaj koji stigne u situaciju dva na jedan ima veće šanse za pobjedu. Da smo željeli igrati drukčiji nogomet, da sam inzistirao na taktičkoj disciplini, onda ne bismo zabili 50 golova. Naravno, primili bismo dvostruko manje, ali to onda ne bi bilo to.

Ivković govori da nema trenerskog uzora, svakog trenera s kojim je surađivao na bilo koji način cijeni i poštuje. Ne libi se s njima porazgovarati. Recimo, prije druge polufinalne utakmice Kupa s Cibalijom čuo se s Mirkom Jozićem, Vlatkom Markovićem i Zorislavom Srebrićem.

- Svatko iskusniji može pomoći. Uvijek je dobro čuti nekog drugog. Nazvao sam i Zlatka Kranjčara, ali njega ne možeš dobiti na telefon.

Za svoju trenersku filozofiju kaže...

- Ja sam golman napadač! Branio sam samo u igračkoj karijeri, kao trener uvijek sam igrao napadački, uvijek na pobjedu. Živio sam i igrao s nogometašima koji su bili “španeri”, volim mali nogomet na velikom terenu. Oslobodio sam igrače pritiska, oni su najveći heroji i uspjeh ovog kluba. Najzaslužniji su za sve, ja sam tek mali kotačić.

U cijeloj Lokomotivinoj sjajnoj priči želio je pohvaliti Upravu, posebno je istaknuo jedno ime.

- Sportski direktor Božidar Šikić bio je najveća pomoć. Klub je prolazio razne faze, tek smo sad došli u situaciju napraviti ozbiljan klub. Zahvaljujući Šikiću koji perfektno poznaje sve igrače i hrvatski nogomet napravila se oštra selekcija, on je u ovom dosadašnjem uspjehu uz igrače ključni čovjek.

U metropoli, ali i na drugim hrvatskim nogometnim prostorima govori se da Lokomotiva igra čak ljepši nogomet od Dinama. Kako Ivković gleda na taj prekrasni kompliment?

- Ne želimo se ni s kim uspoređivati. Mi igramo svoje, druge momčadi svoje. Mislim da je moja najveća vrlina činjenica da ne želim izmišljati toplu vodu. Nikad ne stavljam igrače na poziciju koja im nije prirodna. Nogomet je jednostavna igra, ali ga mi treneri katkad volimo zakomplicirati. Makar je neosporna činjenica da zaista igramo najljepši nogomet u HNL-u!

Linker
22. rujan 2024 08:41