Islandski navijači
 Dan Mullan/Getty Images
BIT ĆE VATRE U ZAGREBU

ISLANDSKI 'INSAJDER' PRIJETI VATRENIMA UOČI MAKSIMIRA 'Vi ste jaki. Ali mi smo napaljeni. I užasno nas boli ono ispadanje otprije tri godine!'

Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 12. studeni 2016. 15:47

Dugogodišnji sportski novinar s Islanda Þorsteinn Haukur Harðarson piše o današnjoj utakmici za Jutarnji list:
Očekujem vrlo tešku i zanimljivu utakmicu protiv Hrvatske, jer ima stvarno jaku momčad dok su nama ozlijeđeni naši najbolji strijelci Kolbeinn Sigþórsson i Alfred Finnbogason.

Unatoč tome, naši će se igrači sigurno opet “napaliti” te se pokušati revanširati za ispadanje u dokvalifikacijama za SP u Brazilu. Na Islandu je nogomet u velikom usponu i činjenica je da je razlog tome ponajprije izgradnja velikog broja dvoranskih nogometnih stadiona. Kod nas je zbog vremenskih uvjeta nogomet uvijek bio samo “ljetni sport”, a ljeto je na Islandu vrlo kratko, ali nakon što smo dobili puno malonogometnih dvorana s umjetnom travom, počelo se trenirati tijekom cijele godine.

Zauzvrat smo vrlo brzo dobili nadarene i tehnički potkovane igrače.
Veliku ulogu je u toj “renesansi” našeg nogometa odigrao i naš “vikinški stav”, kao što je to bilo i u rukometu. Kao i u Hrvatskoj, kod naših je igrača vrlo izražen nacionalni ponos. Primjerice, naš kapetan Aron Einar Gunnarsson, je manje-više ozlijeđen posljednjih nekoliko godina, ali on nikada nije propustio nastupe za reprezentaciju. Trenutačna momčad igra zajedno dugo vremena, mnogi su skupa još od U-21 reprezentacije koja je također bila uspješna.

Posljednje, ali ne i najmanje važno u “boomu” islandskog nogometa je to što puno zasluga pripada našem švedskom prijatelju i bivšem izborniku Larsu Lagerbäcku. On nas je puno naučio. Lagerbäck je imao veliko iskustvo na velikim natjecanjima sa Švedskom i Nigerijom i unio je veliku dozu profesionalizma našim igračima. Islanđani će mu na tome zauvijek biti zahvalni.

Nogomet ipak nije jedini rastući sport na Islandu. Sve bolji smo i u košarci, reprezentacija nam se prvi puta kvalificirala na Eurobasket 2015., a plasirali smo se i na onaj 2017.

Sve bolji smo i u gimnastici, koju prati sve veći broj ljudi. U zemlji u kojoj je rukomet uvijek bio sport broj jedan, stvari se mijenjaju posljednjih nekoliko godina. Razlog je u tome što su naši nogometaši i košarkaši sve bolji, a rukometna reprezentacija je u malom padu. Rukometaši su osvojili srebrnu medalju na OI 2008. u Pekingu te broncu na EP-u 2010. u Austriji. Otad su se povukli velikani Ólafur Stefánsson, Snorri Steinn Guðjónsson, Logi Geirsson, Alexander Petersson... i mlađi igrači dobivaju priliku. U rukomet se i dalje puno ulaže i imamo odličnu mladu reprezentaciju. Kod nas se dosta izdvaja za sport i to daje rezultate. Nadam se da će to naši igrači potvrditi u Zagrebu kao što je bilo na EP-u u Francuskoj..., zaključuje islandski novinar.

Linker
24. rujan 2024 20:22