POLARNI UVJETI

Islandska zima: 'Utakmica će se odgoditi samo ako igrači ne mogu kontrolirati loptu'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. studeni 2013. 12:36

Je li moguće da utakmica Island - Hrvatska zbog vremenskih neprilika ne bude odigrana u petak 15. studenoga u 19 sati po lokalnom vremenu, što je kod nas 20.00? Mateo Beusan, koji je dobro upoznat s pravilima i praksom UEFA-e i FIFA-e kaže:

- To je doista jako malo vjerojatno. Iako je jasno da se sudac nalazi u neugodnoj situaciji, on mora donijeti odluku.

Jučer još nije bilo poznato tko će biti arbitar u Reykjaviku, a Beusan pojašnjava:

- Službene osobe u grad moraju doći najkasnije dan uoči utakmice do 15 sati. Međutim, nikakvu odluku o odgodi ne mogu donijeti prije 11 sati ujutro na dan susreta. Naime, u 9.30 izlaze na teren kako bi ustanovili sve detalje vezane za uvjete i sigurnost, pola sata kasnije održava se sastanak na kojem su nazočni i predstavnici reprezentacija. Ako se vidi da nije moguće igrati te da je prognoza da se neće ništa popraviti, onda se ujutro može odgoditi termin za 24 sata. Postoje li izgledi da se dvoboj ipak igra taj dan, sudac čeka i odlučuje navečer prilikom izlaska na teren.

Za sljedeći tjedan na Islandu je najavljen jaki snijeg praćen vjetrom, neki kažu, prava mećava. Po vremenskoj prognozi padat će svaki dan od nedjelje, nekad više, nekad manje. No, baš za petak je predviđeno da će biti vedro, ali hladno, sve do minus deset tijekom večeri. Međutim, također s vjetrom...

U HNS nisu dobili nikakvu informaciju od Islandskog saveza da je utakmica ugrožena, domaćini tvrde da će se sigurno igrati. Budući da će teren pokriti i grijati, on bi trebao biti u prihvatljivom stanju...

- Što se tiče vjetra, sudac odlučuje mogu li nogometaši kontrolirati loptu. Jedino kad bih ocijenio da ne mogu, odgodio bih dvoboj - zaključio je Beusan.

Čini nam se da je veća briga onih koji će putovati na Island hoće li njihov let biti u okviru planiranog, nego što je sporno samo odigravanje susreta.

Linker
22. rujan 2024 11:29