Central Press/Getty Images / Getty Images
BIO JE NAJBOLJI

IMAO JE BRZINU, DRIBLING, BOEMSKI ŽIVOT, ALI I KARIZMU GENIJA Evo zašto su ga obožavali: 'Prava si faca ako voliš život, žene, alkohol i nogomet'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. studeni 2016. 09:18

Zašto Sjeverni Irci toliko vole Georgea Besta?

- Zato jer je bio sve što faca mora biti, volio je život, žene, alkohol i nogomet. I igrao ga je božanstveno.

Taj odgovor dobili smo jučer u Fountain baru od starije gospode (iznad 60), uz čašicu briljantnog ovdašnjeg piva.

Best, koji je vrlo rano u karijeri postao najbolji, bio je od onih za kojima se uvijek prašilo. Na zidu jednog drugog bara Botanic INN, naslikan je portret brkatog igrača s porukom koja je bit mnogih ovdašnji nogometaša. Ili onih koji su to pokušali biti.

“Jim nikad nije mogao odlučiti između žena i nogometa.”

Ni George nije odlučio, ali je više od deset godina igrao za Manchester United i osvojio naslov prvaka Europe 1968. godine. Jučer mu je grob u Belfastu obišao predsjednik HNS-a Davor Šuker. Na groblje Roselawn Šuker je došao s delegacijom HNS-a. Inače, ovdašnji mediji dočekali su ga s golemom pozornošću, svjedočili smo još u ponedjeljak pokušaju kolege iz BBC-a da kod glasnogovornika dogovori intervju s najboljim strijelcem Vatrenih svih vremena.

Srećom, Šuker je mnogo više dao Hrvatskoj nego Best Sjevernoj Irskoj, jer devet golova u 37 utakmica nisu domet za divljenje. No, njegova brzina i driblinzi na krilu omogućili su mu karizmu genija, a boemski život status besmrtnoga. Tko zna bi li se danas zračna luka zvala po njemu da je svaku večer lijegao trijezan u 23 sata. I ujutro stizao prvi na trening. Kako je “ludo“ živio, tako je prerano i preminuo, već u 59. godini.

A za Jima nismo čuli kako je prošao. Zapravo, nismo ni željeli pitati jer slutimo - ne najbolje! Kao i mnogi koji se nisu mogli odlučiti kad je trebalo. Ne samo u nogometu!

Linker
24. rujan 2024 18:42