PAPIN O ŠJOR IVIĆU

Hvalospjevi Francuza: Ivić je bio preteča Mourinha. U svoje doba je bio što je danas Mou

Teško je postati nacionalni prvak, a Ivić je osvajao prvenstva u čak 6 zemalja, što nije slučajnost već dokaz da se radi o treneru svjetske klase, kazao je Jean-Pierre Papin
Piše: Dragan ZubovićObjavljeno: 30. lipanj 2011. 14:42

U novom broju ugledni nogometni magazin France Football je posvetio dvije stranice preminulom hrvatskom treneru Tomislavu Iviću, koji je tijekom bogate karijere vodio i dva velika francuska kluba, Marseille i Paris SG. Urednik u France Footballu Jean-Marie Lanoe je u svojoj priči o najvećem hrvatskom treneru istaknuo:

- Kad je 1993. u finalu Lige prvaka Marseille svladao favoriziranog talijanskog prvaka Milan sa 1:0 i postao prvak Europe, iako je trener Marseillea bio Belgijanac Raymond Goethals velike zasluge za Marseilleov naslov europskog prvaka pripadaju hrvatskom treneru Tomislavu Iviću, koji je tada kao tehnički savjetnik Uprave kluba, zajedno s tadašnjim predsjednikom Marseillea Bernardom Tapiejem skovao plan kako zaustaviti moćnog Milana. Naime, uoči finala Ivić je 'snimio’ talijanskog prvaka, a zatim je predložio Upravi i stručnom stožeru Marseillea svoj taktički plan za pobjedu, kojeg su oni primijenili pa je Ivićev Marseille zaustavio i pobijedio Talijane.

Zatim je urednik France Footballa dodao da mu se u jednom razgovoru Ivić požalio kako mu je jako žao što u posljednje vrijeme omladinske škole hrvatskih klubova više ne stvaraju plemenite vezne igrače s finom tehnikom, kakvih je Hrvatska prije imala puno više nego u zadnje vrijeme. O Iviću su biranim riječima govorili i njegovi bivši igrači - negdašnji francuski reprezentativni napadači Jean-Pierre Papin ( Valenciennes, Club Brugge, Marseille, Milan, Bayern i Bordeaux ) i Daniel Xuereb (Lyon, Lens, Paris SG i Marseille).

- Tomislav Ivić je bio super trener. Imao sam veliku sreću u karijeri što me trenirao takav vrhunski stručnjak. On je imao sjajne rezultate u klubovima koje je vodio. Teško je postati nacionalni prvak, a Ivić je osvajao nacionalna prvenstva u čak 6 zemalja, što nije slučajnost već dokaz da se radi o vrhunskom treneru svjetske klase - kazao je Jean-Pierre Papin u izjavi za France Football.

Ivić je bio trener Papinu u Marseilleu, a dodajmo da je on jedan od najvećih igrača u povijesti francuskog nogometa - prvak Europe s Milanom 1994, najbolji igrač Marseillea svih vremena u izboru navijača, Fifa ga je 2004. uvrstila među 100 najvećih nogometaša svih vremena, dobitnik je Zlatne lopte France Footballa za 1991. kad je ujedno proglašen i za najboljeg nogometaša na svijetu, a bio je i najbolji strijelac na svijetu.

- Tomislav Ivić bio je preteča Josea Mourinha. U svoje doba je bio ovo što je danas Jose Mourinho, zaista bio je vrhunski trener - istaknuo je Ivićev bivši učenik u Marseilleu i PSG-u, negdašnji francuski reprezentativni napadač Daniel Xuereb, koji je s Francuskom osvojio zlatnu medalju na OI 1984. u Los Angelesu i brončanu medalju na SP-u 1986. godine u Meksiku.

- Jako sam tužan zbog njegove smrti. Kad smo u nedjelju igrali revijalnu utakmicu između veterana Marseillea i Nimesa minutom šutnje smo mu odali počast. Puno smo od njega naučili na taktičkom planu. Savršeno nam je objašnjavao zašto ćemo igrati određenim sustavom i svakom je igraču savršeno jasno kazao koje zadatke mora ispuniti.

Linker
24. rujan 2024 18:35