Cropix
IPAK JE PROCURILO

Hrvatska već dobila nasljednika Nike Kovača? 'Čini se da su već odabrali izbornika'

Nakon što je nogometna javnost i nogometna vlada 'aklamacijom' svrgnula Niku Kovača, Šuker i Mamić našli su se pred zidom. Poraz u Oslu šokirao je čak i čelništvo HNS-a, nisu vjerovali da bi jedan poraz mogao tako kompromitirati komfornu situaciju u kojoj se nalazila hrvatska reprezentacija. I sada lutaju od imena do imena, opipavaju puls javnosti, umiljavaju se medijima, a kopna nema na horizontu...
Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 12. rujan 2015. 14:37

Ako Hrvatska želi veliku reprezentaciju, trebala bi angažirati Roberta Prosinečkog. To mi je rekao i jedan od lidera momčadi. Ako žele biti prvaci Europe, trebalo bi nagovoriti Jürgena Kloppa ili Juppa Heynckesa na jednogodišnji boravak u Hrvatskoj. Žele li autoritet u svlačionici, idealan je izbor Velimir Zajec. Žele li živjeti u neizvjesnosti, 'kupujmo hrvatsko', na tezgi su Nenad Gračan i Ante Čačić. Ako su moje informacije točne, agenti su u Hrvatski nogometni savez već poslali ponude za Fabija Capella, Marcella Lippija i Lothara Matthäusa. Cijena? Prava sitnica. No, kandidat broj jedan je Robert Prosinečki. Međutim, on se ne miče iz Bakua:

"Osam mjeseci sam u Azerbajdžanu, započeo sam jedan posao, kvalifikacije još nisu gotove. Imam ugovor na tri godine i bilo bi nekorektno pobjeći za manje od godinu dana. Meni bi bila velika čast biti izbornikom Hrvatske, ali u ovom času ne mogu napustiti Azerbajdžan, ne tražite od mene nemoguće..."

Vidjeli ste Hrvatsku, je li vas iznenadio mizerni učinak?

"Ne želim biti general poslije bitke, ali bio sam iznenađen rezultatom u Oslu, tu utakmicu Hrvatska nije smjela izgubiti. No, još više sam iznenađen otkazom Niki Kovaču, bio je to pogrešan potez. Ne znam zašto je Šuker bio tako 'brz na obaraču', Hrvatska će se kvalificirati, ne vjerujem da će Norveška pobijediti Italiju, a ta utakmica je ključ. Ipak, razumijem nervozu, jer u nogometu je sve moguće".

Tako rezonira Robert Prosinečki, koji bi za mnoge moje sugovornike bio najbolji izbor. Primjerice, i za Joška Skoblara, jedno od najslavnijih imena hrvatskog nogometa, koji nikada nije dobio priliku, i on je za Velikog Žutog. No, Robert Prosinečki je daleko, kao što je i Baku daleko od Zagreba.

Jürgen Klopp je jedan od najosebujnijih trenera u današnjem nogometu. Specifične komunikacije, temperamentan, ponekad iz njega provali i malo balkanskog divljaštva. On je 'naš čovjek', kada bi, čekajući Bayern, pristao tu jednogodišnju pauzu popuniti kao izbornik hrvatske reprezentacije, bio bi to pun pogodak.

"Teško je Kloppa nagovoriti na takvu avanturu. Jednom su ga zvali u Chelsea, ali je bio rezolutan: 'Ja iz Njemačke ne idem'. Nije gladan love, dovoljno je zaradio. Bio bi sjajno rješenje, kad bi se ujedinili takav taktičar i naša nogometna klasa, bio bi to prvoklasan nogomet", rekao je Vjekoslav Škrinjar, Kloppov suigrač iz Mainza, koji je pokušao proteklih dana uspostaviti kontakt s čuvenim njemačkim trenerom.

Iznenadio sam se kad sam čuo da Nenad Gračan ima minimalne izglede, iako sam vjerovao da je, kao izbornik U-21 reprezentacije, vrlo blizu. Čini mi se da je to bila pogrešna procjena. Vjerojatno je još dalje od nacionalne momčadi Velimir Zajec, ozbiljan nogometni čovjek, naglašenog autoriteta, što je ovoj reprezentaciji najvažnije, jer, njih ne treba učiti nogometu, već sjediniti njihovu nogometnu klasu u momčad. U tome Niko Kovač nije uspio, jer njegov njemački pristup nervirao je naše nogometne zvijezde.

"Čudim se da Nenad Gračan nije opcija, to znači da su već odabrali Antu Čačića", rekao je Tomislav Ivković, i nastavio:

"Da se mene pita, glas bih dao ili Velimiru Zajecu ili Cici Kranjčaru. Imaju sve reference, ali i jednu manu, ne voli ih 'tata'. Znate već na koga mislim...".

Je li nogometna vlada uzela time out do 21. rujna samo zato da bi pripremila javnost za svog kandidata, jesu li već u 'Hiltonu' odabrali izbornika. Zove li se on Ante Čačić? Ili Šuker i Mamić još važu, čekaju svog čovjeka. Ako je prva opcija hrvatski trener, jer Hrvatska nema novca za skupog stranog trenera, znači li to da je u ponudi samo Ante Čačić? Zar je Hrvatska tako siromašna nogometnim stručnjacima, da će izabrati za šefa nacionalne momčadi trenera koji je prije nekoliko tjedana od PAOK-a inkasirao šest komada?

Zašto Šuker ne vjeruje Gračanu, ako ga je već postavio za izbornika mlade reprezentacije. I zašto nitko ne spominje Zlatka Kranjčara, koji nas je bez stresa odveo na Svjetsko prvenstvo 2006. godine? Ako na stolu leži 8,000.000 eura, od kojih bi nogometni savez trebao živjeti iduće dvije godine, zar ne vrijedi potrošiti milijun eura na sigurnu opciju, što Jürgen Klopp ili Jupp Heynckes svakako jesu. Ako je ovo posljednja prilika jedne generacije, koja od 2008. godine pokušava svijet uvjeriti da su jednako dobri kao i dečki iz devedesetosme, zašto im ne pružiti idealne uvjete. Šuker im je na Svjetskom prvenstvu dao i ptičjeg mlijeka, Davore, budi i sada široke ruke. Nije rasipnik onaj koji troši, već onaj koji škrtari...

Linker
22. rujan 2024 22:25