FLORENCE, ITALY - SEPTEMBER 23: Nikola Kalinic of ACF Fiorentina celebrates after scoring a goal during the Serie A match between ACF Fiorentina and Bologna FC at Stadio Artemio Franchi on September 23, 2015 in Florence, Italy. (Photo by Gabriele Maltinti/Getty Images)
 Gabriele Maltinti /Getty Images / 2015 Getty Images
KAD TRENER TAKO KAŽE

Hrvatska je dobila 'faktor K': Preporođenenom Vatrenom obećanje - sigurno mjesto u prvih 11!

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 25. rujan 2015. 10:13

Nikola Kalinić, centarfor Fiorentine, pridonio je svojim golom pobjedi “viola” nad Bolognom od 2-0. “Faktor K odlučio”, to su naslovi talijanskih novina, jer je Kuba ( Jakub Blaszczykowski), poljski reprezentativac, postigao prvi, a Kalinić drugi gol.

Tako je Fiorentina, poslije pet kola prvenstva Italije, osvanula na drugom mjestu s 12 bodova, ali bez obzira na tu činjenicu tifosi Fiorentine od početka sezone nisu zadovoljni investicijama koje je uradio patron Andrea Della Vale. Predsjednik je kod rezultata od 1-0 napustio svečanu ložu stadiona Artemio Franchi, nezadovoljan nekim skandiranjima, pa nije vidio drugi gol, tako ni doživio radost navijača.

Nogometni preporod

Trener Fiorentine, 45-godišnji Paulo Sousa, je rekao:

- Zadovoljan sam kako igramo, ali još treba vremena da se neki igrači priviknu na talijanski stil nogometa. No, Nikola (mislio je na Kalinića) pravi je golgeter, to što sam ga pustio na teren u drugom poluvremenu ne znači ništa, sljedeću utakmicu će početi…

Nikola Kalinić je u više navrata naglasio kako se u Firenzi osjeća preporođeno.

- Tamo u Ukrajini su još nemiri, može se kazati rat, nije lako nikome. U Firenzi mi je lijepo, premda je pritisak navijača zaista velik. Osjećam da me trener cijeni, vjerujem da ću mu na to povjerenje uzvratiti golovima.

S obzirom na ozljedu Marija Mandžukića, za pretpostaviti je da će Kalinić protiv Bugarske zaigrati u startnoj postavi naše reprezentacije.

- Znam što nas čeka, imperativ pobjede je logičan - rekao je Kalinić. Najvažnije je osvojiti tri boda, u stvari, to nam jedino preostaje jer ne želimo igrati play-off. Držim da imamo sve u svojim rukama.

Epizoda u Engleskoj

Kalinić je u više navrata, zajedno s Perišićem i Brozovićem iz Intera, testirao talijanske reprezentativce o njihovom raspoloženju za preostale utakmice kvalifikacija. Njihov dojam je da će, bez obzira što je Italija posljednje dvije utakmice dobila “con misura” (po mjeri) s golom razlike, “azzurri” u prvom redu zbog sebe u preostalim utakmicama, posebno u posljednjoj protiv Norveške, igrati na pobjedu.

Kalinić je bio igrač Hajduka, od desete godine je na Poljudu, prvu utakmicu za “bijele” u prvenstvu Hrvatske odigrao je još 2005., pa je bio na posudbi u Puli, onda u Šibeniku, da bi potom postao standardni prvotimac Hajduka. U ljeto 2009. prodan je u Englesku, onda je iz Blackburn Roversa 2011. prešao u Dnjipro u Ukrajini, a ovog ljeta je došao u Fiorentinu.

7 milijuna eura vrijednost je Kalinića prema transfermarktu

2013. je postigao posljednji gol za reprezentaciju

6 klubova promijenio je u karijeri (Hajduk, Istra, Šibenik, Blackburn, Dnjipro, Fiorentina)

Linker
22. rujan 2024 23:17