Gerard Pique i Ivan Rakitić.
 Boris Kovačev / Cropix
NISU TO OČEKIVALI

'HRVATI SU NAS POSLALI NA CESTU SMRTI' Španjolci u početku suzdržani, a potom je uslijedio šok

Piše: Maja RadmanObjavljeno: 23. lipanj 2016. 22:59

Stječe se dojam da su Španjolci ostali toliko zatečeni porazom od Hrvatske da su prvi komentari donekle suzdržani, kao da svi zadržavaju dah prije nego krene bujica kritika i predbacivanja.


S prve dvije sjajne predstave Roja je izborila svojevrsni “zračni jastuk” koji ju je u prvim trenucima nakon neočekivanog poraza zaštitio od medijske paljbe. Mediji su dan kasnije više odisali iznenađenjem i pritajenim šokom. Komentari se uglavnom mogu svrstati u nekoliko poglavlja.
Prvo je nesumnjivo pitanje kako si je Španjolska mogla to dopustiti. Od tri moguća rezultata dva su joj bila povoljna, pobjeda i remi osigurali bi joj prvo mjesto u skupini, a time i lakše “krilo” kvalifikacija. AS zato piše: “Odjednom se sve zakompliciralo. Španjolska je od Hrvatske dobila glasnu pljusku”, naslovio je ugledni El Pais kroniku koju počinje rečenicom: “Na ključni dan Španjolska je dobila pljusku kad je to najmanje očekivala” te završava sa: “Iznenada je Hrvatska, jako dobra momčad, ostavila Španjolsku zabezeknutu, utučenu, bez objašnjenja za ovakav korak nazad.”

Nakon Italije, ako prođu, Španjolce bi mogla čekati Njemačka, a potom Francuska. “Cesta smrti” naziva AS rutu kojom bi Španjolska trebala prijeći do finalne utakmice, koja joj je bila nadomak ruku sve do Perišićeva pogotka. “Umjesto da si pročisti put kao lider u skupini, Španjolsku čeka gadan put bez obzira kojim putem išla. A Hrvatsku u zamjenu čeka trećeplasirani”, žali se madridski sportski dnevnik. “Čekaju nas momčadi koje su a priori favoriti”, kazao je jedan od negativaca utakmice Sergio Ramos. “Međutim, da bi bio prvak moraš biti sposoban pobijediti najbolje.”

Previše opuštanja

Kad se traže zajednički nazivnici u komentarima koji se odnose na igru španjolske reprezentacije, nema gotovo odstupanja od slike koju su mediji prenijeli u svojim izvješćima. Osim prvih dvadesetak minuta dobre igre, Španjolska se, vjeruju, previše opustila.

“Greške od prvog trenutka. Iako je prvih pola sata dobro vezla igru, od prvog se trenutka vidjela nesigurnost… koju Španjolska do sada nije bila pokazala. Perišićev pogodak otkrio je nevinu momčad. Španjolska nije znala vladati u posljednjim trenucima utakmice”, piše El Pais. Čak je i Iniesta ovaj put bio mnogo manje vidljiv nego kad je opčinio i zasluženo izborio MVP protiv Češke i Turske.

Pohvale su zaslužili samo sjajni Silva i Cesc Fabregas, jedini koji su uz sigurnost Piquea u obrani, znali protresti španjolsku igru kad je ostatak momčadi zaspao na lovorikama, samouvjeren i uljuljkan u sigurnost u pobjedu i vlastitu neranjivost. Na drugu strane vage stavljaju nesigurnost u obrani, greške Sergija Ramosa i neuvjerljivost De Gee.

Hrvatska će na EURU:

Otići do samoga kraja

Mogli bi u finale

Polufinale je plafon

Četvrtfinale je sigurno, a dalje...

Ispast ćemo od Portugala

Linker
21. rujan 2024 16:58