Damir Krajač / CROPIX
HAJDUK GA NIJE VIDIO

Hoće li Mamić uzeti 'dragulja'? Dođe li u Maksimir, Rebića čeka Špeharova sudbina

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 20. studeni 2011. 18:32

Zdravko Mamić je došao, vidio i pobijedio. Urbi et orbi objavio da je nakon 0:3 u Parku mladeži prvenstvo gotovo, odnosno da je Dinamo osigurao sedmu uzastopnu titulu prvaka. Usput je, hvaleći Split uzduž i poprijeko, odgovorio da bi rado, istoga trena, sa sobom u Zagreb poveo 18-godišnjeg napadača Crvenih Antu Rebića.

- Ali još nisam poslovao sa Slavenom Žužulom, pa ne znam kako to izgleda.

Tako se Rebić koji je tek 21. rujna napunio 18 godina pretvorio u temu dana. Momak je debitirao prošle sezone u posljednjoj prvenstvenoj rundi u Maksimiru i zabio za 1:1, a prije toga se već proslavio u juniorskoj konkurenciji s tri pogotka Dinamu u tri utakmice (juniori Splita su osvojili Kup). Izvanrednih tjelesnih karakteristika, skladne građe i vještine u baratanju loptom, za Imoćanina bi malo tko rekao da neće postati klasni napadač.

Ivan Katalinić mu je vjerovao, Tonči Bašić također. Rijetko će kada odigrati cijelu utakmicu, ali uvijek će nešto pokazati. Ove sezone se i nadavao pogodaka, pet za sada ( Karlovac, Varaždin, Istra 1961, Zagreb i Inter), bio je efikasan i prošlog tjedna u dresu U-19 reprezentacije Hrvatske na kvalifikacijskom turniru u Nizozemskoj za Europsko prvenstvo, ali se odande vratio ozlijeđen. Prema transfermarketu vrijednost mu je 300.000 eura, nedavno je objavljeno da je interes za njega pokazala Sampdoria. Vjerojatno nije jedina.

Rebić je u Parku mladeži završio tek nakon što Hajduk nije pokazao dovoljno interesa. Prošlog je ljeta, prije godinu i pol dana, s kadetima Bijelih bio na turniru u Italiji.

- Dao sam gol u prvoj utakmici, mislim i da sam ostale odigrao dobro, ali nakon povratka u Split, više mi se nitko nije javio.

Nitko iz Hajduka, ali jest iz Splita. Direktor omladinske škole Darko Butorović nije propustio reagirati, takav dragulj mu nije mogao uteći s radara.

- Butorovića smatram najzaslužnijim za ovo gdje sam sada - rekao je Rebić u jednom od rijetkih intervjua za medije.

U Splitu je to tako, istupi nogometaša u medijima su sporadični i samo kad sami procijene da od toga neće biti štete. Takav je predsjednik Slaven Žužul, takav je obrambeni gard postavio za sve.

Priča o interesu izvršnog predsjednika Dinama za još jednog nadarenog igrača mogla bi, vjerojatno će i biti, priča za jedan dan. Split nije Osijek, Split nije prisiljen rasprodavati obiteljsko blago kao što je predsjednik Osijeka Robert Špehar darovao sina Dinu Maksimiru kako bi namirio zaostatke igračima. Mlađi Špehar se nakon dolaska u Dinamo preselio u juniorsku momčad, sada se potiho najavljuje da bi mogao biti priključen seniorima, ali sigurno nije zadovoljan. Nakon što osjetiš prvoligaške terene, ne možeš s istim žarom igrati za juniore.

Kakva bi, onda, bila sudbina Rebića kad bi se eventualno Mamić i Žužul dogovorili? Prva momčad? Teško. Posudba u Lokomotivu? Vjerojatno. Što će onda tamo, zar mu nije bolje u Splitu? Sigurni smo da Žužul s Rebićem (krajem kolovoza momak je potpisao prvi profesionalni ugovor koji ga za Split veže do 2014. godine) ima drugačije planove i da mu godi interes sa svih strana. Vjerojatno hoće dokazati da se pravi, milijunski transferi mogu raditi i iz Splita, a ne samo Dinama i Hajduka. Rebić je samo jedan od tih aduta, drugi bi mogao biti Ante Erceg (šteta je što je zaleđen Goran Milović) kojega je i u petak promatrao skaut iz Engleske.

Doći će vrijeme i za naplatu ulaganja u klub tijekom četiri godine, makar se taj novac nikada neće do kraja vratiti, ali to vrijeme još nije stiglo.

Linker
25. rujan 2024 04:38