NAJTEŽE ISKUŠENJE

Hoće li danas na Maracani biti "oktoberfest" ili posljedni tango Lea Messija?

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 13. srpanj 2014. 11:53

Znam da Leo Messi ne zna tko je Zvonimir Magdić Amigo! Kada je Magdić izvještavao sa Svjetskog prvenstva u Argentini 1978. godine, Messi nije bio ni u planu. Ali, Luis Cesar Menotti i Carlos Bilardo, pa i Diego Maradona znaju tko je Amigo! Najveći navijač Argentine u Hrvatskoj, koji je znao trenere šokirati svojom nogometnom filozofijom.

“Amigo, dok lopta ulazi u gol, gubi se vrijeme za igru...” I o tome je raspravljao s Carlosom Bilardom na zagrebačkim Ravnicama, kad je argentinski izbornik došao na večeru u skromni Magdićev dom. Sjeća ga se i Diego Maradona, kojega je “otkrio” u Beču osmdesetih godina i napisao tekst o “malom zelenom izvanzemaljcu”, koji je završio u bunkeru jer u Jugoslaviji su bili protiv idolopoklonstva, čak i u nogometnom smislu. Postojao je samo jedan kojem su se klanjali - Dragan Džajić.

Nisam dobar susjed. Amigo i ja živimo vrlo blizu, ja na Borongaju, on na Ravnicama, a zadnji put smo zajedno gledali utakmicu kada je Barcelona gostovala u Splitu. U jednom času se uhvatio za glavu. “Jezuš Marija, amigo, oni previše centriraju!” Danas ću nazvati Amiga i ako mu se u tim godinama gleda Argentina, a znam da mu se gleda, pokušat ću ga nagovoriti da to finale “odradimo” zajedno. Bez obzira što Argentinci danas “previše centriraju”, čekat ćemo da Messi prihvati loptu i izazove “kuršlus” u njemačkom stroju. I strpljivo ću čekati jednu od genijalnih opaski posljednjeg nogometnog romantičara, koji se zbog jednog “sombrera” Don Alfreda di Stefana vozio dvanaest sati do Beograda...

Danas nogometaš nadimka “La Pulga” iliti “Buhica” igra utakmicu protiv cijelog svijeta. Protiv njegove najbolje prošlosti, Pelea i Diega Maradone, dvojice kraljeva svjetskog nogometa. Danas će definitivno on biti kralj, ili će otići s Maracane kao “talent u sumnjama”. Makar mnogi kažu da je i bez ove titule najbolji nogometaš svih vremena, titula svjetskog prvaka treba mu da začepi usta svim kritičarima njegova nogometa. Hvala Bogu, rijetkim kritičarima koji slave njemačku nogometnu tehnologiju. “Buhica” protiv “lažne devetke”, što bi trebao biti Müller, ne Gerd, nego Thomas Müller, “Buhica” protiv njemačke tika-take, koju je njemačkom nogometu ubrizgao u vene Pep Guardiola, a tika-taka se jedino može igrati ako imaš Messija, sve ostalo je iluzija. Zna li to Joachim Löw, koji je mnogo toga kopirao od Guardiole?

Hoće li danas na Maracani biti “oktoberfest” ili posljedni tango Lea Messija? Bit ću iskren, navijat ću za Lea i njegov čarobni kvadrat; Mascherano, Di Maria, Aguero i Messi. Messi više nije sam, oboružao se nepobjedivim duhom Javiera Mascherana, kojega je detektirao i Ćiro Blažević kao genijalnog obrambenog igrača, hladnim egzekutorom Kunom Agüerom i nogometnim “ciganlukom” Angela di Marije. Messi više nije sam, a kada nije sam, onda su opasni, čak i za Njemačku.

Nijemci na dresu imaju tri zvjezdice, simbol triju naslova svjetskog prvaka, a Argentinci dvije. Njemačka je bila svjetski prvak 1954., 1974. i 1990., a Argentina 1978. i 1986. Jedni protiv drugih u finalu su se borili 1986. i 1990. Da bi bio najbolji na svijetu, Leo Messi zna da mora pobijediti Nijemce kao što je to učinio Maradona 1986. godine. Može li svemirski talent Lea Messija pobijediti najmoderniju nogometnu tehnologiju, koju je pokušao zbuniti Guardiola, ali nije uspio. Da je uspio, ne bi mu iz momčadi bježali Mario Mandžukić i Toni Kroos, možda i najbolji nogometni “produkti” koje je Bayern imao u posljednje dvije godine.

Znam da će puno Hrvata navijati za prirodnog saveznika, za Njemačku. Da, Bayern igra vrlo dobar nogomet, možda i najbolji zadnjih godina, ali niti jedan njemački nogometaš nije ni približno nadaren kao Leo Messi. Ma što o tome mislio “Markan”, moj najveći oponent kada je Njemačka u pitanju. Okej, možda će to Nijemci dobiti na rutinu, na “tehnološke” prednosti, na lažnu devetku Thomasa Müllera, na posjed lopte. Ali, Amigo Magdić i ja ćemo danas navijati za “Albiceleste”, za treću zvjezdicu na Messijevu dresu. Nadam se da neće “previše centrirati”, makar imaju Higuaina...

Linker
18. rujan 2024 23:45