Goran Mehkek/Cropix
OČEKIVANI RASPLET

HNS odlučio: NK Gorica neće igrati prvu ligu! Istra ostaje u Prvoj HNL

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 20. lipanj 2011. 20:03

Uskrativši Gorici izboreni status prvoligaša zbog neadekvatne licence, Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza jutros je Istru 1961 iz Pule promovirao u 16.člana Prve HNL u nastupajućoj sezoni.

Na tu odluku IO HNS-a Gorica nema pravo žalbe, a na pitanje boje li se najavljene tužbe kluba iz Velike Gorice, u HNS-u šturo uzvraćaju kako Velikogoričani na to imaju pravo.

Druga bitna odluka koja se očekivala na sjednici Izvršnog odbora, izbor grada domaćina kvalifikacijske utakmice Hrvatske i Izraela za odlazak na Europsko prvenstvo dogodine u Ukrajini i Poljskoj, prolongirana je za idući sastanak IO-a koji se očekuje kroz desetak dana.

No, simptomatična je izjava glavnog tajnika HNS-a Zorislava Srebrića kako si Savez više ne može dopustiti slični incident kakav je zabilježen na utakmici Hrvatska-Gruzija u Splitu.

- Odmjerena nam je od strane UEFE najviša novčana kazna koja je mogla biti. To je novi znak i opomena u odnosu na buduća ponašanja – poručio je Srebrić, najavivši kako će Savez donijeti akcijski plan borbe protiv huliganizma i rasizma na našim nogometnim stadionima.

Obrazlažući odluku o izbacivanju Gorice iz Prve lige, voditelj pravnih poslova HNS-a Vlado Iveta podsjetio je da se IO HNS-a još prošle godine opredijelio za stav da u najvišem nogometnom razredu ne može igrati klub koji je prijavio stadion za odigravanje domaćih utakmica izvan matičnog grada. Iveta je podsjetio da je Savez lani zbog tog kriterija uskratio Solinu igranje u Prvoj HNL, a da je ove godine isto pravilo primijenjeno na Pomorac iz Kostrene.

- Budući da je HNK Gorica prijavila stadion u Zaprešiću, IO je odlučio da Gorici ne može dozvoliti ono što ranije nije dozvoljeno Pomorcu i Solinu – prenio je Iveta stav Izvršnog odbora.

Predsjednik Natjecateljske komisije HNS-a Ivica Šparavec otkrio je da IO podupire prijedlog Komisije da se 1.HNL u narednim sezonama preuredi tako da u prvenstvu 2014./15. igra deset klubova četverokružno.

Nastupajuća Prva HNL igrati će se po postojećem sustavu, a već u narednoj sezoni, prema Šparavcu, brojila bi 12 klubova. To znači da će na kraju sezone 2011./.12. iz 1.HNL ispasti pet klubova. Dvanaest prvoligaša bilo bi i u sezonama 2012./13. i 2013./14., a igralo bi se trokružno.

- Da ne bude zabune, obaveza licenciranja i ispunjavanja traženih uvjeta ostaje na snazi i dalje pri promjenama sustava natjecanja – upozorio je Šparavec.

Druga HNL također bi u izdanju za 2014./.15. brojila deset klubova, ali bi 16 klubova imala sve do sezone 2013./14. U Drugoj HNL, međutim, promjena bi moglo biti već ovo ljeto. Naime, prema riječima Ivice Šparavca, u narednih osam dana ispitati će se financijsko stanje drugoligaša.

- Postoje osnovane sumnje da dio drugoligaša ne može izvršavati svoje obaveze, o čemu svjedoče predmeti na arbitražnom sudu Saveza. Oni klubovi koji ne budu ispunjavali uvjete licenciranja biti će preseljeni u niži rang – naveo je Šparavec, dodavši da je IO podržao i prijedlog Komisije da se u sezoni 2012./13. ukinu četvrte lige.

Glavni tajnik Srebrić potvrdio je najave da će Savez raskinuti ugovore sa onim izbornicima selekcija mlađih uzrasta koji su istodobno i regionalni instruktori HNS-a. Riječ je o izbornicima U-15, U-17 i U-19, koji će morati prihvatiti jednu od dvije funkcije koju sada obavljaju. Ta je dvojba stavljena i pred Ivana Gudelja, izbornika U-17 reprezentacije.

Linker
24. rujan 2024 10:13