Francois Mubandje, Iyayi Atiemwen, Stefan Milić i Duje Čop
 RONALD GORSIC/CROPIX
‘JEDVA ČEKAM DOKAZIVANJE‘

Zvučni povratnik u modru svlačionicu: ‘Osjećam se kao mladić! Ja vođa? Zna se tko je glavni u Dinamu‘

‘Najsretniji sam zbog povratka među svoje ljude. Prvi dojmovi su fantastični‘
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 18. lipanj 2021. 12:29

Duje Čop svakako je najzvučnije novo ime u Dinamovoj svlačionici ovoga ljeta. Otišao je prije više od šest godina iz Maksimira kao najbolji strijelac lige, reprezentativac, igrao u Italiji, Španjolskoj, Belgiji, vratio se u zrelima godinama sa željom da opet trese mreže u modrom dresu, osvaja trofeje...

- Odlično se osjećam, presretan sam što sam se vratio u europski Dinamo kakav je sad - priča Čop u Moravskim Toplicama, nakon jednog dugačkog treninga, čak dva i pol sata Damir Krznar i suradnici cijedili su igrače prvog dana slovenskih priprema.

Ipak, nije se činilo da mu teško pada, ali treninzi mu i onako nikad nisu bili problem. Pogotovo kad ne nedostaje motiva.

- Volim trenirati, jedva sam dočekao priliku da se mogu dokazati, da imam šansu biti u kadru i da je sve do mene. U Standardu prošle sezone nisam puno igrao, znate što se događa u puno stranih klubova kad uđete u zadnjih pola godina ugovora. Naravno da mi nedostaju utakmice, ali trenirao sam čitavo vrijeme 100 posto, upravo zato da budem pravi kad dobijem priliku. Sad su krenule pripreme, to je jedan novi početak.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Kako sažeti ovih šest godina kojih ga nije bilo, kako je zadovoljan obavljenim poslom?

- Proletjelo je brzo, znalo je izgledati kao dugo, ali sad kad se zbroji, onda je stvarno kratko. Bilo je svega, puno selidbi, svakakvih razdoblja, ali pamtim samo najljepše stvari. To je veliko iskustvo koje me čini jačim i boljim, sretan sam zbog toga što sam prošao, ali najsretniji zbog povratka među svoje ljude. Prvi dojmovi su fantastični.

Zerliji, pametniji...

Kakav je Čop danas u odnosu na onog Čopa koji je otišao iz Dinama, tada s motivom da uspije u ligama Petice, s nekim drugim nogometnim motivima nego danas?

- Igrao sam i s najboljima i sa svakakvima tijekom tih godina, dobio sam veliko iskustvo i to me čini čvršćim i boljim u svakom smislu. Zreliji sam sigurno, mirniji i pametniji. Svatko tko je došao u tridesete tek tada vidi kakav je bio u dvadesetima, vjerojatno ću s 40 to govoriti za tridesete, ha-ha. Osjećam se kao mladić, nisam imao neke velike ozljede. Tih zadnjih šest mjeseci nisam igrao, ali važno je da je to prošlo i da sam sad ovdje, na novom početku. U tome je nogomet dobar što je svaka utakmica novo dokazivanje, i kad igraš i kad zabijaš, uvijek se moraš dokazivati. A istovremeno ti nogomet daje i priliku da se možeš vratiti i kad nisi “taj”.

Gdje mu je dosad bilo najbolje u karijeri od svih tih destinacija?

- Španjolska je najveći vrh, a najbolje mi je bilo u Dinamu, i nogometno i životno, to je bio onaj period kad smo sve pobjeđivali. Svaki klub ima svoje čari i neko iskustvo, u svakom sam nešto pokupio.

Više kolosijeka

Dobro, što očekuje od sebe u Dinamu u idućem razdoblju?

- Mogu obećati da ću dati sve od sebe, ovo ostalo - polako.

Puno je igrača u momčadi na pripremama, kakav je prvi dojam ove Dinamove momčadi?

- Puno je u Dinamu mladih talentiranih igrača i onih malo starijih. Baš je lijepo trenirati, velika je kvaliteta, odlična radna atmosfera. Otprije poznajem dobar dio njih, Perić i Ademi bili su ovdje i ranije, igrao sam sa Zagorcem u Splitu, Mišićem i Majerom u reprezentaciji, s Menalom sam prijatelj... Ma, nije mi to novo okruženje, pratio sam Dinamo stalno proteklih godina, dolazio često u Zagreb, nemam problema s prilagodbom. Prošla sezona? Fenomenalno je bilo, pa to je jedan od najboljih, ako ne i najbolji Dinamo u povijesti. Znam da je cijela Hrvatska pratila te utakmice i navijala za Dinamo.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Zato je i konkurencija velika, na svim pozicijama, pa tako i u napadu. Dvojac Petković - Gavranović je trenutno na Euru.

- Konkurencija je odlična, kao što i treba biti u Dinamu, koji će igrati na više kolosijeka. Bit će puno utakmica i prilika za sve, drago mi je da ću imati odlične suigrače u napadu, veznom redu i obrani, to je forte Dinama. Petkovića poznajem, Gavranovića još nisam upoznao. Znate kako ja to gledam, dajem sve od sebe, pa kad netko bude bolji od mene, bit ću i ja sretan.

Najveća kvaliteta

Kako mu se iz Belgije činio HNL, hoće li ove sezone Dinamo do naslova još teže nego lani?

- Gledajte, Dinamo ima najveću kvalitetu i treba misliti na osvajanje naslova, i to je sve. Ostalo ćemo vidjeti kad krene sezona, ne bismo se trebali puno obazirati na druge. Svi će se složiti da je Dinamo kvalitetniji, a kakva je liga, to ću vam moći reći kad zaigram i osjetim protivnike. Ovako na televiziji čini mi se da je napredovala.

Doima se motivirano, gladan golova i utakmica?

- Jedva čekam ove treninge i dokazivanje. Nisam tip koji razmišlja o zalasku karijere, pogotovo što nisam u zadnje vrijeme imao mogućnost ni biti u kadru, zato sad jedva čekam priliku da se mogu nametnuti.

Zna se tko je vođa

S obzirom na iskustvo, očekuje se da Čop bude i jedan od vođa momčadi?

- Zna se tko je vođa, to je Ademi, koji je bio vođa i ranije. Ali, kako sam stariji i iskusniji, bit ću tu uz njega, moje iskustvo će sigurno pomoći mladima. Ovo što sam vidio u momčadi prvih dana je super, osjećam se kao da sam se vratio u obitelj, među svoje.

Dinamo je saznao i prve protivnike u europskoj sezoni, prvo islandski Valur, pa potom ciparska Omonia.

- Ispada da je Omonia teži suparnik, to je ozbiljna momčad koja je lani pobjeđivala respektabilne klubove, ali mi se moramo prvenstveno fokusirati na prvog protivnika, na Islanđane, a još više na sebe da mi budemo što bolji i kvalitetniji i da uspješno prođemo tu prepreku pa ćemo onda pričati o Omoniji.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 18:00