www.lcfc.com screenshot
NOVE ULOGE

Zlatne kopačke HNL-a: Kramarić i Čop iz borbe za naslov u borbu za ostanak

Dva najbolja strijelca HNL-a u zadnje dvije sezone zabili su zajedno 103 pogotka, a sad će se boriti za ostanak u svojim ligama. Kramarić u Leicesteru, Čop u Cagliariju
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 10. siječanj 2015. 22:49

Njihova je zajednička priča počela prije dvije godine, kad su se našli kao rivali na Dinamovim pripremama.

- Obojicu ih vidim kao prve špice, s time da Čop može igrati i na krilu. Koji bude bolji, taj će igrati - govorio je u ljeto 2013. Kruno Jurčić.

Duje Čop oporavio se tada od ozljede leđa, zbog koje nije igrao nekoliko mjeseci, Andrej Kramarić se pak vratio s posudbe u Lokomotivi. Obojica s velikim motivom, shvatili su Jurčićev “dvoboj” kao priliku koju moraju prihvatiti, znajući da ih u karijeri neće biti još mnogo. Ipak, ušli su u tu utrku za plavom devetkom pomalo neravnopravno, jer Čop je bio taj koji je želio biti špica, koji nije baš volio igrati na krilu, dok je Kramarić za sebe uvijek tvrdio da nije prva, već takozvana druga špica, igrač koji više sudjeluje u igri, a ne koji je “kralj šesnaesterca”. U Jurčićevoj viziji, s novopridošlim Soudanijem i Fernandesom na krilima, bilo je mjesta samo za jednoga.

- Nema se smisla vraćati iz Lokomotive ako neću igrati. Vratio sam se jer mislim da mogu igrati u Dinamu - pričao je tada Kramarić.

Bili su to dakle prvi kadrovi filma koji je, s nekoliko nastavaka, došao do siječnja 2015. i raspleta, zasad “happy enda”, u kojemu su obojica ostvarila transfere. Znamo da je u toj prvoj epizodi Čop “pobijedio” Kramarića, iako je on zapravo odlučio otići iz Dinama kad je u prvih 11 zaigrao i Beqiraj. To je bila kap koja ga je nagnala na odlazak, ne toliko činjenica da je bio ispod Čopa. Ali otada je obojici karijera krenula uzlazno. Čop, najbolji Dinamov strijelac, lani i najbolji strijelac lige, novopečeni reprezentativac sa šireg popisa za SP. Uveo je Dinamo protiv Petrolula u Europsku ligu, “iživljavao” se pogocima na Hajduku, zabijao mu i u Maksimiru i na Poljudu, brojke su mu uistinu odlične. Nije uspio u svom Hajduku, ali je u Dinamu definitivno napravio “boom”. Kao i Kramarić. Koji nije našao mir u svom Dinamu, ali je procvjetao u Rijeci. Teško je i nabrojiti što je sve napravio na Kantridi. Pet golova Lokomotivi, hat-trick Feyenoordu u Europskoj ligi, jedan Standardu, Sevilli... S Rijekom je uzeo Kup i Superkup, igrao u Europi. Čop je u Dinamu osvojio sve, također igrao u Europi, čak i u Ligi prvaka. Sad ih obojicu čeka drugačija stvarnost.

Dva najbolja strijelca HNL-a u zadnje dvije sezone zabili su zajedno 103 pogotka, a sad će se boriti za ostanak u svojim ligama. Kramarić u Leicesteru, Čop u Cagliariju. Da, zvuči čudno da dva takva golgetera, dvije perjanice HNL-a završe u klubovima s neizvjesnom rezultatskom budućnošću, neki će možda reći i da to narušava sliku HNL-a. Međutim zapravo je vrlo logično. U zimskom prijelaznom roku napadače uglavnom uzimaju oni čije momčadi zabijaju malo golova, a to su, opet logično, klubovi koji nisu baš najbolje plasirani na ljestvici. A možda je onda čak i kompliment za HNL što takvi klubovi baš u našim dečkima vide rješenje svojih problema i ljude koje će ih izvući iz “gabule”, i plate za njih tolike milijune. Ni Čop ni Kramarić nisu nikad bili u takvoj situaciji, naučeni su na gornji dom ljestvica gdje god igrali. Možda će im trebati neko vrijeme da se naviknu na novu stvarnost, uostalom, ni jedan ni drugi nisu praktički ni krenuli s pripremama, a pritisak će od prvog dana biti velik, u borbi za ostanak svaki pogodak i promašaj mogu biti sudbinski.

- Ne bojim se da ćemo ispasti, nismo daleko od zone spasa i vjerujem da ćemo ostati prvoligaši - rekao je Čop, dok se Kramarićeva izjava još čeka. Prvo radna dozvola, a tek onda priča. Ali vjerujemo da razmišlja slično.

Njihovim odlaskom definitivno će ostati praznina u HNL-u, samo jesenas zabili su zajedno 33 gola, Kramarić 21, Čop 12. Time Kramarić ima veliku šansu (p)ostati najbolji strijelac HNL-a na kraju sezone, iako je u njoj odigrao samo pola sezone, što je općenito u nogometu vrlo rijedak slučaj. Jer treći je na ljestvici Radonjić (10 golova), slijede Soudani (9), C aktaš i Pavičić (8), Boban (7)..., svima njima brojke iznad 20 možda nisu nedostižne, ali su dostižne dosta teško. Dok će njih dvojica prolijevati znoj u borbi za ostanak, oni koji ostaju pokušat će iskoristiti njihov odlazak i okititi se naslovom najboljeg strijelca. I također, prolit će mnogo znoja da bi to uspjeli!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 00:36