TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix
ZALUTAO NA KLUPU

Završeno je ‘plandovanje‘ na Jadranu jednog od najvećih Hajdukovih promašaja u zadnjih petnaestak godina

Takvo poniranje Hajduka prije blagdana Svih svetih nitko nije mogao očekivati
Piše: Zdravko Reić/JLObjavljeno: 01. studeni 2021. 11:28

Lukša Jakobušić, predsjednik Hajduka reagirao je prema očekivanjima, njemu nije trebalo prespavati noć, već je s Poljuda najurio trenera Jensa Gustafssona zajedno s njegovom dvojicom pomoćnika Andreasom Brännströmom i Torbjörnom Arvidssonom. Tako je zaključen petomjesečni boravak švedskog terceta na Poljudu, moglo bi se kazati i plandovanje na Jadranu… Vijest je objavljena, gotovo pa u zoru, na službenom portalu Hajduka, neki pokušavaju tumačiti kako je Gustafsson džentlemenski odstupio.

- Niko, daj odrebati ovoga – možemo zamisliti kako je predsjednik poručio svome Niki, sportskom direktoru Mindaugasu Nikoličiusu.

Logično je da odgovornost za angažman Šveđanina pada na leđa sportskog direktora Nikoličiusa, koji je izmislio Gustafssona, trenera bez nekog posebnog pedigrea s uvjerenjem da je pravo dugoročno rješenje za nadmetanje za naslov prvaka, ali i za razvoj momčadi. I baš ta činjenica, dakle ne isključivo porazni rezultati (od 39 mogućih osvojen 21 bod, tek nešto više od 53 posto), koliko je mizerna igra „bijelih“, dokaz je krivih procjena Nikoličiusa.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

Takvo poniranje Hajduka prije blagdana Svih svetih, u odnosu na široki igrački kadar, nitko nije mogao očekivati: umjesto berbe bodova u tri posljednje prvenstvene utakmice „bijeli“ su od mogućih devet osvojili jedan. I sada, s jednom utakmicom manje, onom protiv Dinama na Poljudu, zaostaju za vodećim tercetom čak šest bodova. U odnosu na preostale članove „velike četvorke“ Hajduk je izgubio najviše bodova, čak 15, Osijek i Rijeka po 12 (uz napomenu da su ta dva kluba pobijedila na Poljudu), a Dinamo svega devet.

Hajduk je u Koprivnici još jednom debelo razočarao i to ne samo zbog poraza (2:3), koliko zbog smušene, neorganizirane, doslovno neznalačke igre. Istini za volju, splitska momčad je na kraju ipak mogla do jednog boda, onaj izjednačujući pogodak Dimitriosa Diamantakosa u završnici susreta, trebao je biti priznat. Međutim i da je ostalo 3:3 ipak bi se gubitak dva boda morao tretirati kao poraz.

Ono što je ipak tragikomično to je rezoniranje Jensa Gustafssona, koji živi u nekom svojem univerzumu, pa kao da nije shvatio kako je njegovo vrijeme na klupi Hajduka zaključeno. On je poslije utakmice u Koprivnici konstatirao ono što je bjelodano, da je „taj rezultat veliko razočaranje“, pokušavao je objasniti kako je rani gol već u drugoj minuti sve poremetio, pa tumači da je njegova momčad ipak „bila u utakmici, ali je tada došao drugi gol“, te kako su u drugom poluvremenu „jurnuli po gol, vjerovali smo da možemo zabiti još“, ali je – gledaj vraga – Slaven postigao treći gol. I za kraj:

-Ne osjećam pritisak, moramo zaboraviti što je bilo, imamo malo vremena, moramo se što prije oporaviti.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

Malo morgen, ajde Gustafsson sa svojim asistentima, pođite usrećiti nekog drugog. Švedski nogometni učitelj je najveći trenerski promašaj u posljednjih petnaestak godina. Taj dobri čovjek je zalutao na klupu Hajduka, čak i u odnosu na notornog Marijana Pušnika, koji je hoćeš-nećeš ipak dogurao do 17. kola i 30 osvojenih bodova (deset pobjeda, četiri neriješene i tri poraza), ali mu je presudila eliminacija u četvrtfinalu kupa od Splita 30. studenoga 2016.

Gustafsson je preuzeo prvu momčad Hajduka 28. svibnja, dakle – to treba ponoviti – prije punih pet mjeseci i pod njegovim vodstvom Hajduk je odigrao ukupno 17 prvenstvenih utakmica (devet pobjeda, tri remija i pet poraza), dok su još dvije pobjede ubilježene u kupu protiv nižerazrednih klubova.

-Želim se prije svega zahvaliti predsjedniku i sportskom direktoru na ukazanom povjerenju – objavljena je poruka bivše trebera. Zahvalan sam za svo vrijeme koje sam proveo u Hajduku, Splitu i Dalmaciji. Posebna zahvala ide našim navijačima, koji su uvijek bili podrška meni i cijeloj momčadi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 22:24