foto: CROPIX
KATASTROFALAN POSAO

Zastrašujuć podatak: Hajduk je u pet godina darovao 31 igrača!

Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 07. siječanj 2016. 17:01

Anton Maglica otišao je iz Hajduka u redove ciparskog Apollona iz Limassola. Jučer ujutro Hajduk je i službeno potvrdio rastanak sa 24-godišnjim napadačem, nakon što je već ranije dolazak Maglice najavio ciparski klub na svojoj internetskoj stranici.

A umjesto Maglice novi napadač “bijelih” je 25-godišnji Argentinac Velez, nekada junior River Platea koji je u prvom dijelu sezone igrao u indijskom North East Unitedu, prethodno u Singapuru. Sve prema očekivanjima i kako su najvaljivali u Slobodnoj dalmaciji.

Hajduk i Maglica rastali su se šest mjeseci prije isteka ugovora. S obzirom da Maglica nije bio u prvom planu kod trenera Damira Burića, da čak ni kada je Franck Ohandza dugo bio ozlijeđen uglavnom nije bio prva napadačka opcija nego veznjak Nikola Vlašić, nikakvo iznenađenje. Kao ni što se Maglica navodno odrekao šest mjesećnih plaća (koliko ih je još trebao dobiti do kraja ugovora) za što je dobio slobodne papire da se priključi Cipranima.

Maglica je još jedan u nizu igrača koji su s Poljuda otišli bez odštete. Razvoj situacije diktirao je u ovom slučaju na koncu takav rasplet kakav se nije očekivao kada je prije tri i pol godine stigao za oko 300 tisuća eura iz Osijeka na Poljud. Za Maglicu, velikog navijača Hajduka to je tada bilo ostvarenje sna, Maglici borbenost u bijelom dresu nitko nikada nije mogao osporiti, ali nisu se na koncu tim brakom usrećili ni klub ni igrač.

Maglica je osim 300 tisuća eura kod transfera klub stajao i još otprilike toliko u bruto iznosu u plaćama kroz protekle tri i pol godine. Dakle oko 600 tisuća eura. Koje Hajduk nije na koncu uspio refundirati transferom.

A u proteklih pet sezona od kada smo povukli crtu takvih i sličnih primjera, odlazaka igrača bez odštete iz kluba, bila je mnoštvo. Od Marina Tomasova, Duje Čopa... pa sve do ljetos Avdije Vršajevića, Gorana Jozinovića... Svi su iz ovih ili onih razloga otišli bez da se klub usrećio odštetom.

A bilo je i transfera s manjim obeštećenjima, mnogo manjim od prvotno očekivanih, poput onih Marija Maloče, ili odlazaka kada se približavao istek ugovora pod pritiskom da igrač kasnije ode bez ikakve odštete kao u slučaju Tomislava Kiša. Svaki ovaj slučaj je posebna priča.

A zajednički im je nazivnik da se uklapaju pod smanjenje troškova svih ovih godina, racionalizaciju poslovanja koja je bila nužna za preživljavanje kluba. Pa često i smanjenjem troškova za plaćanje ugovornih obveza igrača.

A u nekim slučajevima se pokušavala “smanjiti šteta”, gubici na minimum, uz davanje slobodnih papira za oprost plaća i slično. Nakon što je već od ranije Hajduk stegnuo kaiš silom prilika te prestao s plaćanjem odšteta za igrače. Posljednji pravi ulazni transfer Hajduka bio je baš Maglica te 2012. godine. Maglica posljednji Mohikanac. Sada Hajduk ima momčad s igračima od kojih za nijednog nije plaćena klasična odšteta.

Međutim, u klubu se moraju i zamisliti kako su to kroz zadnjih pet sezona mnogi veliki talenti zakazali na Poljudu. Uz Maglicu koje je došao kao igrač kojeg je Hajduk tada “ugrabio ispred Dinama” na tu listu spada i njegov dojučerašnji suigrač Josip Bašić kojeg još čekamo, a u Magličinim cipelama bili su nekad i Tomislav Kiš, Ivan Lendrić, Mario Tičinović...

U Velezu će Hajduk dobiti i svog osmog stranca, ako ćemo u tu kategoriju uvrstiti i Malokua koji se odlučio nastupati za reprezentaciju Albanije iako je u Hrvatskoj rođen, odrastao i živi. Po dva Argentinca i Ukrajinca, Brazilac, Kamerunac, Tino Sušić iz BiH.

I Poljud je zahvatila nogometna globalizacija, četvrtinu momčadi Hajduka čine stranci. Iako još uvijek Dinamo koji ima 15 stranaca i Istra 1961 (čiji se kadar sustavno osipa) koja je prošlu polusezonu imala jednog više uvjerljivo “vode” na toj tablici HNL-a.

IGRAČI KOJI SU OTIŠLI BEZ ODŠTETE

Anton Maglica - Apollon Limassol (Cipar)

Goran Jozinović – Lugano (Švicarska)

Avdija Vršajević - Osmalispor (Turska)

Mislav Anđelković – Koper (Slovenija)

Dejan Mezga - Apollon Limassol (Cipar)

Ivo Tomaš – Oldenburg (Njemačka)

Artem Milevski – bez momčadi (Ukrajina)

Temurhuja Abduholikov – Lokomotiv Taškent (Uzbekistan)

Mirko Oremuš - Hapoel Petah Tikva (Izrael)

Krešo Ljubičić – Biel-Bienne (Švicarska)

Danijel Stojanović – Zrinjski (BiH)

Tonči Kukoč – Brescia (Italija)

Goran Blažević – Levski (Bugarska)

Steven Luštica – Adelaide (Australija)

Haris Bukva – raskid ugovora

Georgi Iluridze – raskid ugovora

Ahmad Sharbini – Istra 1961

Srđan Andrić – Al Wahda (UAE)

James Dens – Alki Larnaka (Cipar)

Marijan Buljat – raskid ugovora

Dinko Trebotić – Lokomotiva

Drago Gabrić – Rijeka

Ivan Lendrić – Zulte Waregem

Jure Obšivač – Istra 1961

Mato Neretljak – Rijeka

Mario Sačer – raskid ugovora

Ljubo Milićević – raskid ugovora

Marin Tomasov – Zadar

Masahiko Inoha – Vissel Kobe (Japan)

Duje Čop – Split

Nikola Sarić – raskid ugovora

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. rujan 2024 15:32