Ronald Gorsic / CROPIX
VRHUNAC NAPETOSTI

Zašto je HNS odbio Split? Vrbanović otrkio: 'U Zagrebu je lakše spriječiti prekid'

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 16. veljača 2015. 15:47

Čelništvo Hrvatskog nogometnog saveza “pokosili” su proljetni virusi, kašalj, vrućica i visoka temperatura te ih spriječili da odu na proslavu 104. rođendana splitskog Hajduka. Iako nisu dobili pozivnicu. Ali, ni groznica nije bila razlog da predsjednik Šuker ne ode na inauguraciju Kolinde Grabar Kitarović na Markov trg, jer ona je jedna od rijetkih hrvatskih predsjednika kojoj se hrvatski nogomet ne gadi, niti će začepiti nos kada dođe blizu močvare.

Međutim, kada govorimo o ključnim problemima HNS-a, a to je u ovom času gradnja kampa na Sveticama, za koji je Uefa položila 7,000.000 eura, doći ćete do zaključka da je kamen smutnje - Kaptol. Neriješeni imovinski odnosi sa Crkvom skinuli su to pitanje s dnevnog reda sjednice Gradskog poglavarstva, jer je - velečasni stavio veto. Priznao je to i izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović.

Ulažemo 120 milijuna kn

- U Hrvatskoj zadnjih godina traje tihi spor između države i Crkve, Kaptol traži povrat crkvene imovine. Nogometni savez je u taj spor uletio izvan konteksta, HNS je zainteresiran, ali ako Kaptol dobije taj spor, HNS traži da Grad Zagreb preuzme novčanu naknadu koju Crkva traži kao odštetu. Mi bismo na Sveticama ionako bili samo podstanari, koji ulažu sedam milijuna eura u nešto što će uvijek biti gradska imovina. Plaćamo sve, čak i građevinsku dozvolu, iako je to, ponavljam, gradska imovina. U ovom času smo žrtve administrativnog iživljavanja zbog koncesije na 15 godina, koliko bismo bili korisnici tog prostora - rekao je Damir Vrbanović i nastavio:

- Ulažemo 120,000.000 kuna kako bismo sagradili, ne samo kamp, već na Svetice preselili kompletnu logistiku hrvatskog nogometa i sve to plaćamo zdravom valutom. Međutim, nečijom, opet administrativnom aljkavošćom, dali su nam koncesiju, ali su zaboravili “zabilježbu” da je ona sporna. Nismo odustali od Svetica, makar nas bombardiraju izuzetnim ponudama iz cijele Hrvatske i čekamo 26. ožujka i sjednicu Skupštine grada. Ako Crkva ne potpiše suglasnost, već idućeg dana okrenut ćemo se drugim lokacijama...

Bez poziva na rođendan

Italija u Zagrebu, je li to osveta Hajduku i rođendanska “čestitka” za 104. godišnjicu kluba? Ili strah od navijača, koji baš i ne skrivaju da žele prekinuti tu utakmicu i napakostiti nogometnom savezu?

- Nema osvete, nemamo ništa protiv Splita, nogometnoga grada, koji je zaslužio to domaćinstvo. Međutim, Odbor za hitnost je odvagnuo atmosferu među navijačima i jednoglasno je dodijelio utakmicu Zagrebu, ponajviše zbog uvježbanosti zagrebačke policije, u nadi da će nakon rigorozne kontrole utakmica ipak biti privedena kraju. HNS nema pravo igrati se sudbinom hrvatske reprezentacije i hrvatskog nogometa, mi moramo poduzeti sve da stvari ne pođu naopako. I Uefa, u kojoj smo jako “popularni” po huliganizmu, traži jaku kontrolu. Zbog utakmice na San Siru dobili smo prvi žuti karton, drugi bi sasvim sigurno bio - crveni, prekid bi značio “smrt”. Ali, ponovit ću, Split je apsolutno zaslužio reprezentaciju i ona će tamo kad-tad igrati. Kada, to ne znam, ali, ponovit ću; nema odmazde, nema revanšizma, u pitanju je samo sigurnost. Bilo bi suludo dodijeliti utakmicu Splitu u ovom trenutku, i to s obzirom na napete odnose s Hajdukom i dijelom Hajdukovih navijača...

Mogli ste to riješiti na akademiji proslave 104. godišnjice Hajduka.

- Na žalost, pozivnicu nismo dobili...

Jeste li možda stekli dojam da država baš i ne želi riješiti pitanje navijača, da čak “podgrijava” napetosti. A napetost vlada jer aktualna vlast je nagnuta lijevo, a navijači - desno. Ne zato što su ideološki pod barjakom “Za dom spremni” ili su ludi za Thompsonom, već isključivo zato što im je zabavno živcirati predsjednika i premijera, koji hodaju lijevom stranom ulice. A država, koja je od UDBA-e naslijedila vrlo preciznu dokumentaciju o svakom huliganu, može taj problem riješiti za 24 sata. Ali, ne želi...?

Država se pravi ‘grbava’

- Ponajprije, želim podvući da imamo izuzetan odnos s policijom, oni su naš partner i oni znaju što je huliganizam. Međutim, hrvatska država je zaspala u kontroli, koja je prešla sve granice. Svjedoci smo sačekuša na autocestama, groznog ponašanja na tribinama, policiji treba efikasno pravosuđe, a ono vrlo rijetko osuđuje prijestupnike i nasilnike. Kada bi pravosuđe bilo u formi, taj problem bi iščeznuo. Država jako dobro zna kako je došlo do lakrdije neodigranog derbija, zna i kolovođe i vinovnike, međutim, država se pravi “grbava”. Kako je Scotland Yard riješio huliganski pokret u Engleskoj? Zabranio je izgrednicima odlaske na utakmice, a sve ostalo je bilo lako. Država ima alate, ali državu nije briga što huligani maltretiraju hrvatski nogomet...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 23:24