Luka Gerlanc / CROPIX
DRAMATIČNA UTAKMICA

Zagreb nakon dva penala do velikog boda, drugi su zabili u petoj minuti nadoknade!

Piše: Bernard PalekaObjavljeno: 09. kolovoz 2014. 00:36

U prvoj utakmici 4. kola Prve HNL Zadar i Zagreb su igrali 2-2 (1-1). Otvaranje utakmice donijelo je Zagrebu lijepu priliku u 5. minuti. Miroslav Konopek bio je u kontri, izbio je pred Mladena Matkovića i pucao, ali je domaći vratar izvrsno reagirao, odbio loptu i sačuvao mrežu. Ta kontra, inače, kao da nije bila dovoljno upozorenje Zadru koji je, tko zna zašto, bio zbunjen, nesiguran, spor u mislima i u nogama. Teško je domaćin uspijevao osmisliti nekakav napad, a Zagreb se relativno brzo tomu prilagodio i dobro držeći svoj raspored, diktirao je slijed događaja na terenu. Odatle i vodstvo momčadi iz Kranjčevićeve u 11. minuti. Gosti su bez osobitih poteškoća ovladali prostorom, Miroslav Konopek opalio je prema Matkoviću, ali je loptu nekako uspjela odbiti domaća obrana, no nje se dokopao Valentino Stepčić i uputio ju je u kazneni prostor Zadra gdje je Domagoj Muić igrao rukom. Kazneni udarac izveo je Josip Jurendić, mirno i precizno pogodio je lijevi kut.

Svoje vodstvo Zagreb je relativno mirno čuvao, jedino je u 17. minuti Ivor Weitzer iskušao udarac, no Dominik Livaković bio je spreman, lako je odbio loptu izvan igrališta. Potom se dosta dugo ništa posebno nije događalo, Zagreb je u pravilu kontrolirao igru, dok su se domaći pokušavali iščupati iz neinventivnosti. U 33. minuti Gabrijel Boban pokušao je iskosa s lijeve strane na krovoj nozi uhvatiti domaćega vratara Matkovića, ali nije uspio. Minutu poslije Bilaver je dobro uposlio Weitzera, uslijedio je šut, ali nije bio i precizan. Zagreb je nadalje vrebao neće li suparnika uhvatiti negdje na krivoj nozi, ali u zadnjoj minuti prvoga poluvremena Zadar je izjednačio. Hrgović je dobio loptu na lijevom boku, imao je slobodan prostor, odlično je odmjerio intenzitet dodavanja i na tanjuru poslužio Weitzera koji je loptu primio na prsa i s nekih 8 – 9 metara iskosa s lijeve strane pucao lijevom nogom pa pogodio lijevi Livakovićev kut.

Lijepu je u 47. minuti priliku Muić izradio za Ivančića i Terkeša, ali su obojica zakasnila na njegovo odlično dodavanje. Bila je to najava nešto življe i konkretnije igre domaćina, a Zagreb se malo zbunio i neko je vrijeme tražio sam sebe. Gosti su imali i sreće, u 54. minuti Ivančić je izvrsno uposlio Terkeša koji je loptu primio u kaznenom prostoru Zagreba gdje je u dvoboju sa suparničkom obranom pao, a sudac Bebek dodijelio mu javnu pomenu zbog simuliranja prekršaja. No, u 55. minuti Zadar je poveo. Po desnoj strani Terkeš je izvrsno prošao, pucao, Livaković odbio loptu, ali je ona došla do Ivančića koji iz neposredne blizine pogađa za vodstvo domaćina.

Zadar je poslije drugoga gola za nijansu podignuo sigurnost u igri, ponešto i kreaciju i bio je u poziciji da mirnije čeka hoće li suparnik u nečemu pogriješiti, osloboditi nešto manevarskog prostora i slično. U igri Zagreba zamjećivalo se nastojanje da nekako uspostavi ravnotežu, da se domogne neke prilike iz čega bi ugrozio suparnika. Medić je napravio i dvije zamjene držeći da će tako podignuti ritam i intenzitet, a Zadar je od 70. minute bio s desetoricom jer je Muić dobio drugi žuti karton.

U zadnjoj minuti Jerbić je srušio Krovinovića u šesnaestercu, a Jurendić opet realizirao jedanaesterac za konačnih 2:2.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 21:31