Emica Elvedji / Cropix
ISTRA RAZBILA CIBALIJU

Zadar prizemljio Slaven Belupo, Osijek u zadnjoj minuti spasio bod protiv Intera

Inter iz Zaprešića je propustio veliku priliku slaviti u Gradskom vrtu. Momčad Bore Perkovića vodila je protiv Osijeka golom Budimira (30) sve do posljednje minute
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 10. studeni 2012. 18:05




ISTRA 1961 - CIBALIA 3-0 (Roce 34, Aganović 44, 89)

Prema očekivanju na Aldo Drosina stadionu gledali smo utakmicu u jednom smjeru, pogotovo u prvom dijelu. Gosti iz Vinkovaca zatvorili su se na svoju polovinu i time su htjeli otupjeti početnu agresiju Puljana. U tome su nakon 15-ak minuta i uspjeli jer su se domaćini mučili pronaći odgovarajuće akcije kojima bi probili bedem ispred Matkovića. Prvi ozbiljniji šut u 19. minuti djelo je Aganovića, ali je lopta završila pored gola, kao i pet minuta kasnije kada je Milić prodro po lijevom boku i ubacio u peterac, a Roce je izgubio duel s Matkovićem koji je uhvatio loptu. Desetak minuta Puljani su usporili ritam, očito nisu htjeli glavom kroz zid iako je to publika od njih tražila. Isplatilo im se to u 34. minuti.

1:0 - Roce

Po desnoj strani probio se agilni Aganović, uslijedio je odličan centaršut na prvu stativu, gdje ju je dočekao Goran Roce i trzajem glave proveo loptu u mrežu. Bio je to peti gol Rocea u posljednjih pet utakmica, čime se prometnuo u najboljeg strijelca Zeleno-žutih.

Puljani su unatoč vodstvu i dalje dominirali, Cibalia se branila, i već u 38. minuti Križman je na 10 metara od gola imao zicer ali se spetljao s loptom. Bila je to najava drugog pogotka koji je uslijedio u 44. minuti.

2:0 - Aganović

Nakon akcije kroz sredinu Roce je u 16 metara pokušao zadržati loptu da bi je nekom dodao, onda se odbila do Aganovića koji je s desne strane precizno pogodio gostujuću mrežu.

U nastavku utakmice Puljani su nastavili dominacijom, gosti iz Vinkovaca i dalje su se branili, iako su u 49. minuti upisali jedan jako dobar šut Vitajića iz daljine zamalo pored gola. Puljani su več u 46. propustili šansu kada je Aganović nakon duplog pasa s Rocom s 10 metara pucao pored gola. U 58. velika prilika za Cibaliju, Sušić je propustio loptu i Mišić je u šprintu došao do nje, zaobišao Prskala, i pucao pored gola. U 65. Aganović je opet inspirirao Milića za prodor u 16-erac, ali je Matković odlično reagirao i izbacio u korner. Minutu kasnije opet je Milić u sjajnom prodoru, gađa Križmana koji puca preko gola.

3:0 - Aganović

Kada se činilo da će utakmica završiti s 2:0, Puljani su krenuli u završnu akciju, Milić je proigrao ovaj put Aganovića, a 25-godišnji Dubrovčanin ušao je u kazneni prostor i mirno realizirao svoj drugi gol za pobjedu Puljana od 3:0.

ZADAR - SLAVEN BELUPO 1-0 (Mršić 29)

U svojim je nogama Šime Gržan u početku utakmice imao puno toga. Najprije u 5. minuti nakon što mu je Josip Bilaver dobro ubacio loptu s desne strane, a on iskosa s osam metara pucao prema Rodiću, no obrana Koprivničanaca blokom je izbacila loptu. A tek druga prilika - kakva prilika! Bogovska lopta koju je Luka Begonja gotovo sa sredine igrališta 'zavukao' iza suparničke obrane i toliko precizno uposlio Gržana da potonjem nije preostalo ništa nego loptu pokupiti i ... Opet, ništa od toga. Istrčao je Rodić, ali je Gržan debelo promašio vrata. Bila je, inače, 13. minuta.

Zadrani su 'dobro stajali' i posve pod nadzorom držali i loptu i teren. S oba boka bilo je dovoljno inicijative, dok je u sredini neumorni fantazista Luka Begonja pleo i desno i lijevo. U 17. minuti Ivan Anton Vasilj odlično se probio po lijevoj strani, loptu je izbio Rodić. I sljedeću vrijednu akciju počeo je Vasilj. Prodor, pa prekršaj na njemu na nekih 17 metara, blizu poprečne crte. Slobodan je udarac imao Antonio Mršić. Nije bio djelotvoran, Koprivničanci se nisu trebali bojati ničega.

1:0 Mršić (29)

S desne strane domaćin je napadao, lopta je išla od Gržana do Bilavera, potonji je sjajno uposlio Banovića u praznom prostoru, a on povratnu poslao prema Mršiću. Noga na pravom mjestu, udarac odmjeren i precizan, uz lijevu Rodićevu vratnicu.

Bljedunjavo razdoblje Slavena Belupa potrajalo je sve do kraja prvoga poluvremena. U početku drugoga Roy Ferenčina posve naprijed izbacio je Bušića, Delića i Glavicu, a bočne igrače Marasa i Purića 'podigao' duboko u polje Zadra. Tako je domaćinu oduzeo dosta manevarskoga prostora, ali za Zadrane je bilo dobro što nisu zapali u paniku. Zadnja je crta dobro kontrolirala svoj kazneni prostor, pomagala je sredina, pridružili se bokovi i tako je prošlo dosta vremena dok nije zabilježeno nešto konkretnije u igri gostiju.

Bile su to situacije u kojima su (64. i 65. minuta) pucali Šaban, s 15 metara, te Delić glavom s četiri metra. Oba 'nisu pala', odnosno lopta je i prvi i drugi put otišla previsoko. U 72. minuti okušao se Gregurina s nekih 30 metara, dobro, nezgodno, ali se Gluić nije dao iznenaditi. Kao i u početku utakmice, tako je i na kraju Gržan opet bio u sjajnoj prilici. Akciju je osmislio i počeo Begonja, danas svakako prvo ime, fantastično je dodao Suraću, a on produžio loptu do Gržana. Otvoren prostor, čista lopta, ali udarac opet neprecizan, opet lopta preko vrata. Zadnje minute potrošene su u nastojanju Zadra da igru drži barem na središnjoj crti. Uspješno, došla je druga pobjeda.

OSIJEK - INTER 1-1 (Zubak 89 / Budimir 30)

Prokletstvo koje prati Bijelo-plave s brojnim ozljedama nastavljeno je i uoči utakmice s Interom. Na posljednjem treningu ozlijedio se stasiti branič Branko Vrgoč zbog čega je trener Mršić morao tražiti nova rješenja u slaganju obrane ispred vratara Vargića. A i inače je njegov sastav bio ispremiješan. Nešto zbog više sile, kartona i ozljeda, a i sam je on iznenadio izostavljanjem u posljednjim utakmicama standardnog Zubaka poklonivši ovaj put povjerenje kao starteru Zulimu, ali i mladom braniču Paviću. Bila je to na taj način postava Bijelo-plavih koja još nije imala prigodu zaigrati u službenoj utakmici.

Opreznost je bila dominantno obilježje u početku utakmice. A iz činjenice da su u strahu velike oči došlo je do prve prigode. Pred vratima domaćih. Smoje je malo oklijevao, razmišljao što i kako učiniti, a onda mu se s leđa prikrao Budimir i pokušao svladati Vargića. Ali čuvar mreže domaćih je reagirao pravodobno i sigurno. Osijek je pak zaprijetio u 16. minuti. Pavić je odlično centrirao s lijeve strane, Lukić pucao glavom, a loptu koja je išla prema nezaštićenom dijelu vrata gostiju Herceg je u posljednjem trenutku izbacio u polje. Bila su to prva uzbuđenja. Ono pak pravo uslijedilo je u 30. minuti kada je Inter došao u vodstvo.

0:1 - Budimir (30)

Prodor Čelikovića s lijeve strane završio je ubacivanjem lopte u kazneni prostor Osijeka. Preletjela je ona sve osim dobro postavljenog Budimira koji je glavom naciljao gornji lijevi kut i svladao nemoćnog Vargića.

Na isteku 44. minute Miličević je imao veliku prigodu za izjednačenje. Bio je sam pred vratarom gostiju, ali od svega je na kraju bio samo udarac iz kuta.

Drugom poluvremenu nazočio je i izbornik reprezentacije Hrvatske Igor Štimac koji je nastupio i u humanitarnoj malonogometnoj utakmici u osječkoj dvorani Zrinjevac. A početkom drugih 45 minuta Stanko Mršić je obavio i drugu izmjenu u svojoj momčadi. U svlačionici je ostao Lešković, a umjesto njega zaigrao je M. Mišić. Malo je igra domaćih živnula, ali i dalje u njoj nije bilo naglašene agresivnosti i napadačke okomitosti. Olakšavalo je to posao gostujućoj obrani u kojoj su sigurnošću imponirali Herceg i Bagarić. Ipak, nada je za simpatizere domaće momčadi tinjala, jer pritisak njihovih ljubimaca prema kaznenom prostoru Intera je sve više jačao. Kvržić je u 63. minuti bio u prodoru i pokušao poslužiti Miličevića u kaznenom prostoru, ali Herceg je zakačio loptu koja je preletjela njegovog vratara Santinija, ali i prošla pokraj bijelog okvira u korner. Od 60. minute Inter je uspio umiriti igru. Sve se pretvorilo u pravu uspavanku. Vrijeme je radilo protiv Bijelo-plavih, ali i oni sami protiv sebe. Rasplinjavali su se u bezidejnosti i vlastitoj nemoći. Čvrstoj momčadi Intera nisu bili baš nikakva prijetnja. A Budimir je u 84. minuti mogao i drugi put biti "krvnik" Osijeka. No, ovaj put je njegov udarac s dvanaest metara otišao tik pokraj lijeve vratnice.

1:1 - Zubak (89)

Osijek je spasio bod u samoj završnici. Pongračić je ubacio s lijeve strane, a Zubak u skoku glavom loptu smjestio u donji desni kut.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 04:05