Vlado Kos / CROPIX
OSIJEK - DINAMO 2:1

Vrgoč i Pušić šokirali Modre: Osijek prvi put nakon sedam godina slavio protiv Dinama!

U zaostalom susretu 19. kola Prve HNL Osijek je na stadionu Gradski vrt pobijedio Dinamo 2:1 (1:0). Utakmicu je pred 2.500 gledatelja sudio Bruno Marić iz Daruvara
Piše: Darko RužićObjavljeno: 10. veljača 2013. 12:59

OSIJEK - DINAMO 2:1 (Vrgoč 14, Pušić 83/Ademi 79)

OSIJEK: Mikulić - Ibriks, Vrgoč, Smoje, Lešković - Pušić, Kurtović, Mišić, Kvržić (od 90. Leko) - Pongračić, Perošević (od 90. Mandić)

DINAMO: Kelava -Vrsaljko, Jedvaj, Šimunić, Ibanez - Ademi - Tomečak (od 59. Krstanović), Brozović, Sammir, Čop (Leko 87) - Beqiraj

Odlično su odigrali Osječani. Bez ikakva kompleksa naspram jesenskog prvaka došli su do vrijedne pobjede. Cijelu su utakmicu iskazivali više htijenja, želje, volje i borbenosti. Dugo imali i vodstvo, a poravnanje Dinama ih nije "ubilo". Ponovno su se uzvisili, a kada je Domagoj Pušić krenuo u pohod ka kaznenom prostoru gostiju i posrećilo mu se postići pogodak uzvisio se u junaka utakmice. Dinamo je bio blijed, a da je ostao neporažen bila bi to sportska nepravda. Stanko Mršić je taktički nadmudrio kolegu Krunu Jurčića, a svoje učenike pretvorio u ratnike koji su viteškom borbom došli do uspjeha.

Već su prvi dodiri lopte igračima pokazali da će im klizav teren biti dodatna otegotna okolnost. I lopta im je bježala. Vrijeme i uvjeti za igru su bili protiv aktera derbija. Nakon samo tri minute igre i lopta je promijenjena. Bijela je zamijenjena crvenom, jer snijeg je sve više padao i onu s kojom se počelo igrati, bijelu, činio sve slabije primjetnom. Osijek je, činilo se, bolje otvorio utakmicu. S više agresivnosti i želje za napadom. Iako, oba su sastava igrala vrlo oprezno budući da im je bilo jasno kako su na skliskoj podlozi pogreške neizbježne, a mogle bi biti i jako skupe. Bolje snalaženje Bijelo-plavih u prvim minuta ipak nije dugo trajalo. Dinamo je uspostavio prvo ravnotežu, a onda i zagospodario posjedom lopte. Ali situacija koje bi izazvale uzbuđenje nije bilo ni pred jednim kaznenim prostorom, u njemu ni malo. Sve do 13. minute.

1:0 - Vrgoč (13)

Pokušaj centaršuta s desne strane J. Mišića u korner je izbacio Ibanez. Udarac iz kuta s iste strane izveo je Perošević, a u skoku pred vratima Dinama glavom je loptu zahvatio visoki Vrgoč. Njegov je udarac Kelava odbio, ali lopta je opet došla do Vrgoča koji je iz blizine kraj lijeve vratnice pronašao način smjestiti je u mrežu za vodstvo svoje momčadi.

Trinaesta je minuta tako bila nesretna za Dinamo. Međutim, ubrzo je sredio svoje redove, oporavio se od šoka nakon primljenog pogotka i počeo plesti mrežu na onoj polovici igrališta gdje su bila vrata Osijeka. No, prividna je to bila njegova nadmoć koja nije donijela ni jednu opasniju akciju u prvih dvadeset minuta igre. Ružni i ničim izazvani, ali i uvredljivi povici gledatelja na adresu gostiju, “cigani, cigani”, bili su za svaku osudu. Najbolje bi bilo kada se takve stvari ne bi ni spominjale i prenosile na novinski papir, ali učestali su bili toliko da ih se zanemariti nije moglo.

U jeku zatišja događanja na terenu Dinamo je u 23. minuti uputio prvi udarac u okvir vrata Osijeka. Učinio je to Sammir, ali mladi je vratar domaćih Mikulić bio i oprezan i siguran. Bio je i Kelava nakon udarca s dvadeset metara koji je uputio Perošević. U 26. minuti je Kvržić po mišljenju suca Marića nepropisno zaustavio Čopa na osamnaest metara od vrata Osijeka. Slobodan udarac izveo je Sammir, ali pogodio je samo živi zid domaćih. U korektnoj utakmici prvi je žuti karton zaradio domaći vezist Kurtović zbog prekršaja nad Vrsaljkom oko sredine terena.

Nije igra bila na kvalitetnoj razini koja bi bila iznad prosjeka. Poglavito ona koju je prikazivao Dinamo. Osijek agresivan, željan uspjeha, zatresao je i protivničku mrežu. No, Dinamo je igrao kao da ga je netko oružjem na teren primorao istrčati. Ali nisu njegovi igrači trčali. Bili su bezidejni, obezglavljeni. Uglavnom su njegovi igrači stajali i promatrali što će učiniti onaj od njih koji je u posjedu lopte. Tako nedojmljiv Dinamo odavno nismo vidjeli u Gradskom vrtu. Godinama. Vrhunac njegove agonije bio je pokušaj hvatanja Osječana u zaleđe u 39. minuti kada im to nije uspjelo, pa su čak trojica njih došla pred Kelavu, ali Lešković nije iz dva pokušaja uspio pronaći lopti prolaz k vratima kroz šumu nogu u panici pristiglih dinamovaca. A onda u 40. minuti veliki protesti Osječana i njihovih simpatizera. Kapetan Dinama Šimunić koji je već imao žuti karton sapleo je prekršajem u prodoru ka vratima Peroševića, ali sudac Marić se nije oglasio. Da jest, derbi bi za Šimunića u tom trenutku završio.

Josip Šimunić je prigodom izlaska igrača s terena i odlaska u svlačionicu izgubio nerve. Odgovorio je na provokaciju jednog dijela Osijekovih navijača, čak i krenuo ka ogradi, a ovi pak pojurili mu ususret. Na sreću razum je prevladao i oprez redara, pa je gužva raščišćena i prije nego što je ozbiljno počela.

Domaćini su u stanci između dva poluvremena upjeli očistiti veći do igrališta od snijega. Za svaku pohvalu. A igra je nastavljena u puno boljim uvjetima nego u prvih 45 minuta. S potpuno jednakim obilježjima kao i u prvom poluvremenu. Dinamo je opet imao više loptu u posjedu, a Osijek rezultatsku prednost koja mu je davala mirnoću i strpljenje da možda i po drugi puta iznenadi njegovu obranu. Ipak pritisak Dinama je rastao. Ne i opasnosti pred vratima domaćih. Ubačene lopte u njihov kazneni prostor Vrgoč, Lešković i Smoje su bez problema odnosili ispred igrača Dinama ne dopuštajući bilo kakvu neugodu po svog vratara. Isticao se sigurnošću i on sam, Mikulić, ali iznad svih bio je strijelac vodećeg pogotka Bijelo-plavih Branko Vrgoč koji je igračima Dinama bio neprelazna prepreka. U 59. minuti je Kruno Jurčić izvršio prvu izmjenu. Tomečaka je zamijenio Rukavina, pa je njegova momčad dobila uz Beqiraja još jednog igrača u vršku svog napada. Onda su BBB-oysi bakljadom zadimili Gradski vrt, ali na sreću vjetar je dim rastjerao, pa nije bilo razloga za prekid igre.

Istaknuo se vratar Osijeka Mikulić u 62. minuti. Beqiraj je ubacio loptu s desne strane, a Krstanović neoklijevajući s četrnaest metara naciljao nogom u donji lijevi kut. No, Mikulić je "zaplivao", ispružio se koliko je dug i sačuvao svoju mrežu. Bila je to do tada najljepša, ali i najopasnija situacija koju su izveli igrači gostujuće momčadi. U 75. minuti je Mikulić istrčavanjem sačuvao svoju mrežu ispred jurečeg Beqiraja i pobrao aplauz na otvorenoj sceni zbog hrabrosti i sigurnosti pokazujući da u njemu Osijek ima novog vrlo kvalitetnog čuvara mreže.

1:1 - Ademi (79).

Dinamo je došao do pogotka za poravnanje kada se malo tko tome nadao. Nakon njegove akcije po lijevoj strani lopta je završila u korneru. Izveo ga je Sammir, a na ubačaj obrana domaćih nije dobro reagirala. Lopta se šetala vratarskim prostorom, pa ju je Krstanović vratio glavom s desne vratnice u sredinu gdje je pritrčao ni od koga čuvani Ademi i iz blizine smjestio u mrežu.

2:1 - Pušić (83).

Nisu se dugo radovali gosti. Pongračić je prošao po lijevoj strani i odlično ubacio ka suprotnoj vratnici gdje je pritrčao Pušić koji je i započeo tu akciju pa s sedam, osam metara savladao vratara Kelavu.

LJESTVICA:

1. Dinamo 19 13 2 4 40:16 41

2. Hajduk 19 9 6 4 27:14 33

3. Lokomotiva 19 9 5 5 27:21 32

4. Rijeka 19 9 5 5 28:23 32

5. Slaven Belupo 19 9 4 6 28:26 31

6. Split 19 9 3 7 28:22 30

7. Osijek 19 6 8 5 21:18 26

8. Istra 1961 19 5 5 9 17:22 20

9. Inter 19 4 7 8 21:25 19

10. Zadar 19 4 5 10 20:36 17

11. Cibalia 19 4 4 11 16:31 16

12. Zagreb 19 4 4 11 12:31 16

Parovi 20. kola:

15. veljače: Inter - Zadar, Split - Zagreb

16. veljače: Istra 1961 - Lokomotiva, Cibalia - Osijek, Slaven Belupo - Hajduk

17. veljače: Dinamo - Rijeka

OSIJEK - DINAMO 2:1 (Vrgoč 14, Pušić 83/Ademi 79)

90. minuta - Sudac je pokazao da će se igrati još tri minute

87. minuta - Leko je ušao umjesto Čopa

83. minuta - GOOL Pušić je povukao, odigrao je za Pongračiča, ovaj mu je vratio u sredinu, a Pušić je lagano posprema u mrežu

79. minuta - GOOL Sammir je ubacio iz kornera, Krstanović je glavom vratio u sredinu, u gužvi se najbolje snašao Ademi te je loptu pospremio u mrežu

77. minuta - Rukavina je zamijenio Beqiraja

75.minuta - Mikulić danas odlično brani

66. minuta - Beqiraj je probao s 20-ak metara, Mikulić je obranio

63.minuta - Krstanović je pucao iz okreta iz voleja, Mikulić je odlično reagirao te je spasio vrata Osijeka

60. minuta - Krstanović je zamijenio Tomečaka

56. minuta - Vrsaljko je ubacio za Čopa, a on je glavom pucao pored gola

50. minuta - Pongračić je pucao, preslabo za Kelavu

46. minuta - Utakmica se nastavila

Drugo poluvrijeme

Kraj prvog poluvremena

40. minuta - Šimunić je startao s leđa, sudac nije svirao ništa, na što su se Osječani pobinili jer bi drugim žutim kartonom zaradio isključenje

37. minuta - Zagužvalo se ispred Kelave, a Jedvaj je blokirao udarac Leškovića

36. minuta - Šimunić je zaradio žuti karton

30. minuta - Tomečak je probao s ruba kaznenog prostora, Mikulić je ponovno bio siguran

28. minuta - Kurtović je zaradio žuti karton

27. minuta - Čop je izborio slobodan udarac na 20-ak metara od gola, Sammir je pogodio živi zid

17. minuta - Pucao je Čop, ali je vratar Mikulić uhvatio loptu

14. minuta - GOOL Zagužvalo se pred Kelavom nakon udarca iz kuta, Vrgoč se najbolje snašao te je zabio za vodstvo domaćina

12. minuta - I jedni i drugi pokušavaju, ali obrane igraju dobro

6. minuta - Još uvijek bez pravih prilika u Gradskom vrtu na zamrznutom terenu

1. minuta - Utakmica je počela

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 01:00