MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
SLAVLJE NA RUJEVICI

VIDEO: Rijeka dominantno do bodova! Tomić pobijedio bivši klub, pogledajte kako je sve odlučeno

Nisu imali izgleda Toplakovi momci u Rijeci. Bijeli još bliže Europi, Lokomotiva - drugoj ligi.
Piše: Predrag Jurišić/Sportske novostiObjavljeno: 17. travanj 2021. 20:12

RIJEKA - LOKOMOTIVA 3:0 (Murić 10', Kulenović 12', 31')

RIJEKA – Stadion na Rujevici. Bez gledatelja.

Sudac: Duje Strukan (Split). Pomoćnici: Radić i Jakšić. Četvrti sudac: Titlić. VAR: Pejin. AVAR: Grgić. Delegat: Pezo.

RIJEKA: Nevistić - Tomečak, Capan, Galović, Štefulj - Čerin (od 72. Mudražija), Lončar - Murić (od 78. Pavičić), Andrijašević (od 88. Lepinjica), Menalo (od 71. Liber) - Kulenović (od 78. Yateke).

LOKOMOTIVA: Hendija - Marić, Papadopoulos, Salihu, Musa - Maleš (od 46. Cokaj), Petrak (od 73. Cipetić) - Chajia, Kačavenda (od 73. Kallaku), Marin (od 64. Šimić) - Hadžić (od 82. Bonansea).

Žuti kartoni Marić (75 - preoštar start).

Eliminacija iz Kupa ipak nije ostavila dublji trag na nogometašima Rijeke, koji su na svojoj Rujevici (pre)lako svladali Lokomotivu 3:0 (3:0), upisavši tako petu uzastopnu prvenstvenu pobjedu. Riječani su sad samo bod iza Gorice i bit će to do kraja neizvjesna borba za treću poziciju.

Prvo ime dvoboja bio je dvostruki strijelac Sandro Kulenović, koji je, zanimljivo, u sastav upao u posljednji trenutak, budući da se na zagrijavanju ozlijedio Josip Drmić. Jednom je napadaču, eto, smrknulo, drugome je svanulo...

A Lokosi su pretrpjeli i šesti uzastopni poraz i ostali su prikovani za dno ljestvice, aktualni je doprvak najveći kandidat za selidbu u niži rang natjecanja. No, ništa još nije gotovo, pred Lokomotivom su sad utakmice protiv suparnika iz donjeg doma ljestvice i u tim će dvobojima momčad s Kajzerice ispisivati svoju budućnost...

Nakon uvodne dvije-tri minute igre, nitko nije mogao ni pomisliti što će pisati na rujevičkom semaforu poslije samo pola sata nadmetanja. Lokosi su, naime, ušli u utakmicu vrlo agresivno, pucali su od želje, pritisnuli su domaćina, stvorili i jednu priliku...

Izgledali su onako kako je to Toplak i najavio, kao da im je ovo zadnja prilika za spas. Činilo se da će Rijeka biti u velikom problemu, ali onda se, nakon 10. minute, sve promijenilo, baš sve je otišlo na stranu Rijeke i utakmica je praktički bila odlučena u 31. minuti, tada je domaćin poveo 3:0!

Poklon-gol za vodstvo Rijeke “skuhali” su Papadopulos i Hendija u 10. minuti, bio je to svojevrsni šok za goste. Još se nisu Zagrepčani oporavili od tog prvog “knock-downa”, a samo dvije minute kasnije stigao je još jedan bolni udarac i Kulenovićev zgoditak, već je tada bilo jasno da će ova utakmica otići u jednosmjernu, riječku ulicu.

Lokomotiva se očekivano raspala, pet minuta nakon drugoga gola Murić je uzdrmao vratnicu, domaćin je stalno prijetio, svaki je napad bio potencijalna opasnost za Hendiju.

Bili su Lokosi nalik “hodajućem mrtvacu”, posve izgubljeni i smušeni, kao da im nije bilo jasno što se zaoravo dogodilo u tih početnih 20-ak minuta. I trener Samir Toplak bezvoljno je u nevjerici sjeo na klupu, a u 31. minuti svojim je drugim pogotkom Kulenović donio svojoj momčadi golemih 3:0 i utakmica je praktički bila završena.

Istina, Lokosi su se probudili u završnici prvoga dijela, pokušali su u dva-tri navrata i zaprijetiti, ali promjene rezultata do odmora nije bilo.

Lokosi su krenuli agresivnije u nastavku, željeli su popraviti loš dojam nakon prvog dijela. S druge, pak, strane, Rijeka je čvrsto stala u obrambeni blok i strpljivo čekala priliku za protunapad. I u nekoliko je navrata opasno zaprijetila lako dolazeći do suparničkih vrata, budući da su gosti ostavljali dosta prostora iza svojih leđa. Pa je tako u 66. minuti, nakon brze “kontre”, i Kulenović uzdrmao vratnicu, bilo je još opasnih situacija u oba kaznena prostora, ali mreže se više nisu tresle...


PRIJENOS UŽIVO:

90' Igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade.

88' Umjesto Andrijaševića sada ulazi Ivan Lepinjica. Posljednja je to promjena kod Rijeke večeras.

86' Kakva prilika za Franka! Nema pogotka, nije to pogodio kapetan Rijeke nakon sjajne lopte Mudražije. Promašaj s desne strane, ali to je zaustavio Hendija.

82' Evo i nove izmjene kod Lokomotive, ušao je Bonansea umjesto Hadžića.

80' Lončar je umalo zabio, Hendija ga je pročitao... Još je jednom Rijeka mogla pogoditi, a sada će se pružati pomoć Lončaru zbog pretrpljenog prekršaja.

78' Umjesto Murića u igru je ušao Pavičić, a izašao je i dvostruki strijelac Kulenović umjesto kojeg je u igri Yateke.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

77' Je li gol? Povratnu loptu za Nevistića uzeo je Roko Šimić. Lopta na koncu nije prešla crtu, a suđeno je i Šimićevo igranje rukom. Opuštena igra domaće je mogla koštati primljenog pogotka.

75' Prvi žuti karton na utakmici dobio je Mateo Marić u sastavu Lokomotive.

72' Prva promjena u riječkim redovima. Umjesto Menala u igri je Adrian Liber. Odmah zatim i druga, umjesto Čerina u igri je Mudražija. Pa onda i Lokomotivine dvije promjene. Petrak i Kačavenda idu van, a Cipetić i Kallaku u igru.

70' Moramo odati priznanje Lokomotivi za borbenost u drugom poluvremenu. Sada je dvaput nakon ulaska probao Roko Šimić, u prvoj akciji dobro mu je ubacio Kačavenda, ali mreža Nevistića se ne trese...

66' Vratnica! Opet je Rijeka na ubačaj Lončara, a udarcem Kulenovića pogodila stativu. Drugi je to puta danas...

65' Ušao je u igru kod Lokomotive mladi Roko Šimić, a izašao je Antonio Marin.

63' Gol, ali poništen! Zabio je Čerin, ali nakon povratne lopte Menala koji je očito, bio u zaleđu. Signalizirala je to VAR-soba.

61' Prijeti i Menalo, njegov udarac odlazi preko gola. Rijeka je opet sve opasnija, gotovo iz napada u napad redaju se šanse pred Hendijinim vratima.

58' Opet Rijeka! Kulenović i Andrijašević rade dar-mar obrani Lokosa, bio je blizu kapetan Rijeke i bivši igrač Lokomotive pogotku, ali nije uspio pogoditi lijevom nogom iz okreta.

55' Krasna prilika za Rijeku! Hendija brani Kulenoviću u izravnom dvoboju, a kasnije ne uspjeva zabiti ni Menalo. Lijepa lopta Tomečaka pokrenula je akciju. Kulenović se lakoćom riješio Salihua, ali pročitao ga je Hendija.

53' Zasad bez izglednih prilika za Rijeku u drugom dijelu, rijetko su čak i na polovici gostiju. No, vrijeme radi za njih.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

50' Nastavlja Toplakov sastav s pritiskom...Očito je da je dogovor u ZG-svlačionici bio da se skupo proda koža u drugom poluvremenu. Ima tu i dosta nervoze, naguravanja, kao i sada u jednom korneru za goste.

48' Opasan pokušaj Hadžića! Dobro je Lokomotiva krenula u nastavak, loptu je BiH-centarfor spustio u šesnaestercu, a dosta problema s time imala je domaća obrana.

46' Počinje drugo poluvrijeme na Rujevici. Odmah mijenja Samir Toplak, u igru ulazi Enis Cokaj umjesto Mate Maleša.

Report s poluvremena: Drmić out

Trener Rijeke Goran Tomić morao je uoči samog početka napraviti jednu promjenu u najavljenom sastavu. Na zagrijavanju se, naime, ozlijedio napadač Josip Drmić, pa je umjesto njega nastupio Sandro Kulenović.

A strateg Lokosa, Samir Toplak, još kako je promiješao svoju momčad, u odnosu na najavljeni sastav, bilo je čak sedam novih imena. Inače, uoči dvoboja na Rujevici, sportski direktor Rijeke Ivan Mance, uručio je bivšem kapetanu Rijeke, a sadašnjem igraču Lokomotive, Mati Malešu, umjetničku sliku u znak sjećanja na dane provedene u klubu s Kvarnera.

POLUVRIJEME: Nije bilo sudačke nadoknade. Rijeka uvjerljivo vodi uz dva pogotka Sandra Kulenovića koji je u momčad doslovno upao nakon zagrijavanja i ozljede Josipa Drmića.

43' Još jednom Chajia, ovoga puta nakon prekida ubacuje unutra, no Papadopoulos ne može do te lopte. Nije dobro domaća obrana namještala zamku zaleđa u ovom slučaju.

41' Izašla je konačno malo Lokomotiva, Chajia je to s desne strane nisko i oštro poslao u peterac, nije tamo bilo Hadžića, kao niti Marina koji bi to eventualno sproveli u mrežu.

38' Sad je Menalo pobjegao Mariću po lijevom boku, lopta je išla prema Kulenoviću, ali je na koncu završila malo poviše Hendijine grede. Lokosi su opet opasno živjeli. Menalo je gotovo sam prebacio Hendiju...

36' Pokušava sada i Maleš iz daljine za Lokomotivu, nije bilo potrebe za Nevistićevom reakcijom.

34' Sva tri pogotka Rijeke danas izgledaju vrlo lagano za realizirati. Neshvatljive su pogreške Lokosa u zadnjoj liniji.

31' GOOOOL! Još jednom Sandro Kulenović. Ovoga puta došla je lopta s desne strane, ovoga puta Murić asistira, još se jednom lopta odbija od nekoga iz obrane ZG-momčadi, a onda s pet metara Kulenović ne griješi.

30' Razdoblje nešto mirnije igre. Rijeka je dopustila tek jedan izlazak gostima pred svoj gol.

26' Prijeti Lokomotiva! Oliver Petrak puca iz daljine, Nevistić sjajnom reakcijom spašava Rijekin gol. Domaća obrana nije izašla u blok, ali tu je budući čuvar mreže Dinama.

23' Štefuljev novi ubačaj prema sredini, nova panika u obrani Lokomotive, ali vratio se Antonio Marin i izbacio loptu na sigurno za goste.

20' Poklon je uoči utakmice od svog bivšeg kluba dobio Mate Maleš. Nekadašnji igrač Rijeke nije zaboravljen na Rujevici...

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

17' Vratnica! Mogla je sada Rijeka zabiti i trećeg, ali ispriječio se okvir gola. Pogreška Papadopoulosa, uzeo je Menalo, Kulenović ostavio, a Murić pogađa vratnicu.

16' Od 9.06 do 11.28 na semaforu... To je vrijeme u kojem je Rijeka danas dvaput zabila. I dalje Bijeli kontroliraju utakmicu.

14' Eto što znači izvesti 'blitzkrieg'. Nije prošlo previše vremena od dva pogotka... Pokušat ćemo to izbrojati u sekundama...

12' GOOOOL! Još jednom Rijeka! Sada je zabio i Kulenović. Slična akcija kao kod prvog gola. Sada je po lijevoj strani probio Čerin, kroz sredinu je to prošlo i stiglo do Kulenovića koji nije imao poteškoća pri realizaciji.

10' GOOOOL! Evo pogotka za Rijeku. Zabio je domaći sastav. Menalo je uzeo loptu, dodao do Andrijaševića, a ovaj uz pomoć Papadopoulosa prosljeđuje do Murića koji nema težak zadatak pred golom Hendije.

9' Nisu Zagrepčani na kraju profitirali od premještanja na polovicu Rijeke. Servisna informacija: Drmić se ozlijedio na zagrijavanju, umjesto njega u igri je Kulenović od starta.

6' Visoki pritisak Lokomotive iznenadio je Riječane. Svi su gosti često u polovici Bijelih. Petrak je kratko ostao na travnjaku pa mu se ukazuje pomoć.

4' Prekršaj Galovića i prekid za Chajiu. Ovaj ubacuje u sredinu, uigrana akcija završila je kod Papadopoulosa, a ovaj je bio zamalo neprecizan. Mogla je sada i Lokomotiva zabiti, otišlo je pored gola.

2' Odmah velika prilika za Rijeku. Prozujao je Štefulj po lijevoj strani, lopta je stigla na Čerina koji puca preko grede iz poluvoleja. Riječani prijete od samog starta.

19.05 Utakmica je počela.

18.55 Tomić je sada na drugoj strani

Nakon tri provedene godine na Kajzerici i 114 odrađenih utakmica na klupi Lokomotive, trener Goran Tomić u subotu se prvi put u karijeri sučeljava s Lokosima! Na kormilu Rijeke Tomić je nešto više od mjesec i pol dana, a s Lokosima je ukupno 12 puta u četiri sezone igrao protiv Rijeke, upisao je četiri pobjede, dva remija i pretrpio šest poraza.

Sve je pobjede s Lokomotivom protiv Rijeke Tomić dohvatio na domaćem stadionu u Kranjčevićevoj, ali je i dva puta izgubio. Na Rujevici je, pak, u dva navrata remizirao i doživio četiri poraza protiv sadašnjeg kluba. Jesenas je, u ovoj sezoni, Tomić dva puta vodio Lokose protiv Rijeke - u Kranjčevićevoj je bilo 1:0 za Lokose, dok su Riječani istim rezultatom slavili na Rujevici.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

18.45 Riječani dakle, ništa nisu mijenjali, pobjeda je jasan cilj danas nakon što su u svojim dvobojima kiksali i Hajduk i Gorica, konkurenti u borbi za treće mjesto i nastup u Europi sljedeće sezone.

18.40 Evo sastava s kojim Samir Toplak misli napraviti nešto pozitivno na Rujevici.

18.20 Stigli su sastavi za večerašnji dvoboj. Kod Riječana, sve po najavama, dok je Samir Toplak odlučio promiješati karte. Na terenu će ipak biti nekadašnji igrač Rijeke, Mate Maleš, a Salihu je dobio prednost ispred Leškovića.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. listopad 2024 12:40