TEO KAMOV/CROPIX Cropix
POGLEDAJTE ŠTO SE DOGODILO

VIDEO: Najbolji hrvatski sudac na parkingu pokazivao snimke sporne situacije, u Puli bijesni zbog odluke

Radi se prije svega o epizodi kada je, na opće iznenađenje, dosudio prekršaj za Lokomotivu...
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 12. svibanj 2021. 16:58

Nakon utakmice Istre 1961 i Lokomotive, na parkiralištu Drosine, sudac Ivan Bebek silno se trudio pokazivati svoje snimke ljudima iz Istre.

Radi se prije svega o epizodi kada je, na opće iznenađenje, dosudio prekršaj za Lokomotivu, jer je po njegovoj viziji golman Lučić loptu povukao rukom izvan kaznenog prostora! Snimke mu ne daju za pravo. U najmanju ruku se može reći da je (i) s fokusom kamere teško dokazati da je Lučić rukom izvan linije zaustavio loptu. Bebek je bio preko 25 metara udaljen i uz tijelo Lučića, možda i Kačavende, ograničenog vidika. Sa zadrškom je, nakon povika igrača Lokomotive, dosudio prekršaj iz kojeg je potom, nakon centaršuta Pivarića došlo do ruke (očite) Ivančića i kaznenog udarca...


Bebek je i dan poslije nastojao drugima ukazati na svoj vidik, što samo potvrđuje da osjeća teret vrlo sporne odluke, koja može imati dalekosežne posljedice. Upravo zbog težine utakmice od iskusnog riječkog arbitra se očekivalo da će biti maksimalno fokusiran, ravnopravnog kriterija i u konačnici pravedan. U posljednjih par sezona na Drosini je, i u brojnim porazima Istre, odavao upravo takav dojam.

No, Bebek je u ovoj utakmici podsjetio na svoja nekadašnja izdanja u Puli. Nije bio dosljedan u procjenama prekršaja od početka, zato mu je i utakmica postala još nervoznija nego što je to sukladno važnosti bila. Dopustio je da mu svi stalno nešto predbacuju, pogotovo s obje klupe, ali, eto, kartone (žute i crveni) pokazivao je samo Istrinoj. Vjerojatno zasluženo, ali s gostujuće klupe je bilo svekolikih pokliča, ali ne i sankcije.


Ne, nećemo o mogućim ili nepostojećim prekršajima u kaznenom prostoru Lokomotive (recimo na Hari...) ili prekršajima koje nije sudio u polju. Sve je to slobodno sudačko uvjerenje, kaže se. Kao što je naše slobodno uvjerenje da je Bebek, koji kad je fokusiran i ne preuzima svjetla reflektora vrlo dobar sudac, u Puli sudio neujednačenim kriterijem. Upravo zato što je iskusan i dobar sudac posljedično njegovo izdanje u tako važnoj utakmici ostaje dvojbenih uzroka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 16:36