NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix
POGLEDAJTE GOLOVE

VIDEO: Kakav rasplet prvenstva! Hajduk opet slavio, odluka o Europi pada u spektakularnom zadnjem kolu

Dvoboj tradicionalnih dalmatinskih rivala u 35. kolu HNL-a završio je pobjedom Bijelih 2:0
Piše: Davor Trutin/SNObjavljeno: 16. svibanj 2021. 16:10

ŠIBENIK - HAJDUK 0:2 (Livaja 57', Jakoliš 71')

ŠIBENIK (4-2-3-1): Rogić – Pajić, Batarelo, Schildenfeld, Kvesić – Čurić, Alimi – S. Sahiti (od 74. Prince Ampem), Martin (od 83. Laća), E. Sahiti (od 83. Mina) – Jurić

HAJDUK (4-2-3-1): Kalinić – Todorović, Vušković, Simić, Čolina – S. Jurić, Fossati – Kačaniklić (od 64. Jakoliš), Livaja (od 64. Ljubičić), Biuk (od 73. Jairo) – Nayir (od 72. Teklić)

ŠIBENIK – Stadion Šubićevac. Bez gledatelja. Sudac: Ivan Vučković (Zagreb)


Hajduk je slavio na Šubićevcu zadržavši šanse za plasman u Europu, iako igrom nije oduševio. Štoviše, Šibenčani su napadali a Bijeli zabijali, mogli bismo sažeti najkraće dojam četvrtog susjedskog okršaja.

Uvertira u dalmatinskom derbiju bila je mala svečanost na centru terena. Kapetanu Šibenika Marku Bulatu, koji se utakmicom protiv Hajduka oprostio od svog Šubićevca, uručen je uokviren dres s njegovim brojem, i s potpisima svih igrača Šibenika. Uz poruku „Kapetane, hvala ti na svemu“. Mladi šibenski veznjak nakon ove sezone uskoro seli na Maksimir, a zbog kartona nije mogao pomoći svojim suigračima u dvoboju s Hajdukom. Na poluvremenu je Bulat primio i nagradu za najboljeg igrača HNK Šibenik u sezonu 2020/21, u izboru Šibenskog lista.

A na travnjaku je Šibenik bio bolji i opasniji suparnik u prvih 45 minuta. Već u 3. minuti Martin je opasno pucao ljevicom, a lopta je prohujala blizu desne vratnice. Samo 5 minuta kasnije nakon kornera Ćurića na svega 5 metara od Kalinićevog gola ostao je Deni Jurić, ali njegov udarac glavom otišao je visoko. Tek u 14. minuti ukazao se i Hajduk, i to iz slobodnog udarca s 18 metara, za razliku od dvoboja s Goricom, Vušković sada ni blizu nije bio precizan. Šibenik se odlično, pokretljivo branio, zatvorio sve koridore prema Rogiću, te brzo, jednostavno izlazio naprijed. Jedna takva akcija u 25. minuti donijela im je kontru 3 na 2, Martin je mogao birati lijevo Emira Sahitija, odlučio se desno za Jurića, koji je htio biti nesebičan. Možda bi bilo bolje da nije jer je njegov pokušaj vraćanja lopte u sredinu bio blokiran. Nakon pola sata Livaja se našao u izglednoj šansi, Fosatti ga je pronašao kirurški preciznom loptom, Livaja se riješio čuvara, čak i Rogića, ali njegov ipak mlak udarac očistio je Kvesić ispred crte. Bila je to najbolja i jedina šansa Splićana u prvom dijelu. Ali, šibenske prilike bile su brojnije i izglednije, u samo dvije minute (31.,32.) prvo je Deni Jurić opasno ciljao ljevicom (njegov udarac prošao je tik uz vratnicu) da bi brzonogi Suad Sahiti sjajno iskoristio okomitu loptu raspoloženog Španjolca Martina, zaobišao je Kalinića i umjesto praznog gola naciljao vratnicu. Ipak, otišao je suviše ukoso u gotovo mrtvi kut. A do kraja prvoga dijela upisali smo još dvije akcije Šibenčana, prvo udarac Suada Sahitija i pokušaj Pajića koji je s lakoćom obranio Kalinić.

Narančasti su istim ritmom ušli u drugo poluvrijeme. Nastavak je odmah donio udarac Martina koji je otišao preko gola. Agresivni Šibenik ne staje, Emir Sahiti je oteo jednu loptu, predao petom za Jurića, ali prvi strijelac Narančastih nije imao svoj dan. Pucala je šibenska devetka slabo. I onda, u jeku domaćih napada, Hajduk je poveo iz kornera preko Livaje koji su Šibenčani doslovce poklonili Bijelima. Malo poslije gola Livaja je izašao zbog ozljede. Vratio se Šibenik iz šoka, u 67. minuti Martinova bomba zamalo je završila u mreži Kalinića, ali od svega samo korner.

Napao je domaćin svim silama, ali umjesto izjednačenja Hajduk je iz brze kontre podebljao prednost. Stanko Jurić je idealno uposlio Jakoliša, koji je zabio svom bivšem klubu i odveo utakmicu prema splitskoj pobjedi. Bio je blizu Šibenik povratka u utakmicu, ali opasan udarac Denija Jurića izbio je u korner Kalinić.

Do kraja se ništa nije promijenilo, Hajduk je sačuvao prednost, a Šibenčani su se tako porazom oprostili od svoga doma za ovu sezonu. Čeka ih još gostovanje kod novog (starog) prvaka na Maksimiru u zadnjem kolu.


TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

82' - Sjajna šansa za Šibenik! Deni Jurić je probio lijevu stranu i snažno pucao iskosa, a Kalinić se još jednom istaknuo izvrsnom intervencijom!

72' - Novu dvostruku promjenu radi Tramezzani. Ulazi Teklić umjesto Umuta i Jairo umjesto Biuka.

71' - GOOOL! Fossati je ukrao jednu loptu, a Jurić je dugačkim dodavanjem sjajno uposlio Jakoliša koji istrčava kontru i smireno pogađa pored Rogića... 2:0 za Bijele!

67' - Novi dalekometni projektil Alvara Martina! Silovito je opalio s vrha šesnaesterca, a Kalinić je to vršcima prstiju uspio izbaciti u korner!

64' - Dvostruka promjena u sastavu Hajduka, u igru je ušao Ljubičić umjesto Livaje koji se požalio na ozljedu te Jakoliš umjesto Kačaniklića.

57' - GOOOL! Biuk je iz kornera pronašao Livaju koji nadvisuje Kvesića i glavom zakucava u mrežu za vodstvo Bijelih... Hajduk vodi 1:0!

51' - Smireniji početak u odnosu na prvi dio susreta... Sada je opet Martin isprobao svoj udarac, još jednom je neprecizan.

46' - Vraćamo se na drugo poluvrijeme. Nisu mijenjali ni Escobar ni Tramezzani.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Pregršt prilika i sjajnih poteza vidjeli smo u prvoj dionici, međutim golova na Šubićevcu i dalje nema. Šibenik je uvjerljiviji iako su i 'bili tići' pokazali kvalitetu u nekoliko navrata.

45' - Neće biti sudačke nadoknade i Vučković šalje igrače na odmor.

42' - Nova šansa za Šibenik. Emir Sahiti je dobro namučio obranu Hajduka, u zadnji čas izbacili su to u korner...

37' - Traje opsada Hajdukova gola... Pajić je uputio opasan udarac s desetak metara iskosa, no Kalinić se nije dao iznenaditi.

33' - Čisti 'mrtvac' za Šibenik! Suad Sahiti izbio je sam pred Kalinića i zaobišao ga, a onda je umjesto potpuno praznoga gola pogodio vratnicu! Bio je to udarac iz mrtvoga kuta, ali možda je ipak mogao biti precizniji kosovski napadač...

31' - Ne daju se Šibenčani! Ćurić je pronašao Jurića koji sjajno šutira s vrha šesnaesterca i odlazi to pored vratnice!

29' - Najbolja prilika u dosadašnjem dijelu susreta! Fossati je poslao dugačku loptu prema Livaji, napadač Hajduka je to majstorski uštopao i zatim s pet metara pokušao nadmudriti Rogića, međutim nedostajalo je snage u tom udarcu...

25' - Sijevnula je kontra Šibenčana, Jurić je s desne strane centrirao prema Sahitiju, ali blokiraju to Bijeli.

18' - Novi Biukov šou... Ispremiješao je obranu Šibenika i još jednom pokazao kvalitetu, a Batarelo posljednjim snagama uspijeva izbaciti u korner.

14' - Uzvraćaju Bijeli! Čolina je izborio slobodan udarac, Vušković je to izveo i šutirao s dvadesetak metara iskosa, no samo preko grede.

8' - I opet prijete domaći! Sada je Deni Jurić bio u dobroj prilici, ali nije pogodio okvir gola...

3' - Prvo veće uzbuđenje u susretu. Martin je snažno opalio s dvadesetak metara, prošlo je to vrlo blizu vratnice!

1' - Počela je utakmica na Šubićevcu. Glavni sudac je Ivan Vučković iz Zagreba.


Stigli su sastavi, nema iznenađenje ni kod domaćina ni gostiju. Trener Hajduka Paolo Tramezzani se odlučio za prokušanih 11 iz utakmice protiv Gorice, uz iznimku Simića koji se vratio na svoju stopersku poziciju, a ponovno nema velikog talenta i najboljeg strijelca juniorske momčadi Marina Ljubičića. Umjesto njega u vršku napada je Turčin Umut Nayir.

Kod Šibenika zbog trećeg žutog kartona zarađenog u Osijeku neće igrati kapetan Marko Bulat, drugu utakmicu kazne zbog isključenja protiv Istre 1961 odrađuje Nacho Bailone, a nema ni ozlijeđenog Nikole Raka.


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. listopad 2024 10:10