DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
DERBI KOLA

VIDEO: Hajduk prvi put otkad je HNL-a slavio u Gorici! Briljirao Livaja, pogledajte sve pogotke

Bijeli su u Velikoj Gorici u 4. kolu HNL-a slavili s 3:1
Piše: SN/Toni RoićObjavljeno: 07. kolovoz 2021. 23:10

GORICA - HAJDUK 1:3 (Lovrić 56' / Mlakar 31', Vuković 45'+1', Livaja 87')

GORICA (4-2-3-1): Banić - Muhammed, Krizmanić, Jovičić, Fruk (od 60. Dvorneković) - Pršir, Babec (od 88. Jug), Steenvoorden - Lovrić (od 88. Delfi), Mitrović (od 69. Brodić) - Dieye (od 88. Šroler)

HAJDUK (4-2-3-1): Posavec - Lovrencsics, Elez, Simić, Dolček (od 90.+1. Dimitrov) - Krovinović, Vuković - Biuk (od 59. Čolina), Livaja (od 90. Jairo), Sahiti (od 67. Čuić) - Mlakar

Velika Gorica - Gradski stadion. Gledatelja: 1 576. Sudac: Mario Zebec (Cestica kraj Varaždina)


Na krilima sjajnog Marka Livaje, Hajduk je u devetom pokušaju kroz četiri sezone, konačno uspio skinuti s vrata prokletstvo velikogoričkog stadiona, te pobjedom 3:1 slaviti protiv Gorice u prijestolnici Turopolja. Ovaj put dva gola prednosti stečena u prvom poluvremenu, te još jedan izvanrednog Livaje u završnici dvoboja, bili su dovoljni za tri boda i priključenje k tri vodeća kluba, koja su ranije prikupila sedam bodova.

Pritisnut lošim ligaškim startom i ispadanjem iz Konferencijske lige od kazahstanskog Tobola, Hajduk nije imao izbora u Velikoj Gorici nego odlučno krenuti po pobjedu. I treneru Jensu Gustafssonu se poslije svega već počela izmicati stolica, a Šveđanin je u početnom sastavu odlučio dati prednost Dolčeku na lijevom beku i Mlakaru u napadu, dok su Čolina i Ljubičić čekali priliku s klupe. Na vrata je umjesto ozlijeđenog Lovre Kalinića stao Josip Posavec, koji je posljednji put u službenom susretu branio za Splićane početkom ožujka u kup susretu protiv Zagreba.

GOL ZA 0:1:

Strateg domaćih Krunoslav Rendulić je Keitu i Šrolera ostavio na klupi, pa je Krizmanić opet prebačen na lijevog beka, a Toni Fruk je uzeo poziciju iza centarfora Matara Dieyea.

Utakmica je počela u nešto laganijem ritmu, ali već u 5. minuti Biuk je prošao dvojicu suparnika i osigurao gostima kontru čak četiri na jedan, ali uslijedilo je krivo dodavanje i tako je onaj jedan, Musa Muhammed, zaustavio da netko ne krene sam prema vrataru Baniću. U početnih pola sata nije bilo rizika u igri ni od jednog suparnika, događali su se sporadični pokušaji, poput Lovrićevog u 19. minuti kada je pucao pokraj stative, te minutu potom ulazak Biuka u šesnaesterac domaćih, ali bez opasnog udarca. Imao je i Livaja slobodan udarac sa 18 metara u 26. minuti nakon što je Steenvoorden srušio Krovinovića, ali kapetan Hajduka pucao je preko živog zida i okvira vrata.

GOL ZA 0:2:

No, da je Livaja igrač, koji iz ničega, može donijeti sve, pokazao je njegov potez u 31. minuti kada je dubinskom loptom probio zadnju liniju Gorice, a Mlakar se odlično snašao i matirao Banića za vodstvo Hajduka 1:0. Samo jednom u prethodnih osam dvoboja u Velikoj Gorici bez pobjede, Splićani su uspjeli povesti, ali tu utakmicu su prošle sezone izgubili 1:2, kada je Kahlina u 100. minuti obranio Jairu kazneni udarac.

Mogao je Hajduk 10 minuta kasnije i do drugog gola, ali poslije kornera Krovinovića glavom je pucao Livaja i pogodio stativu od koje se lopta odbila u ruke Banića. U 42. minuti okvir vrata spašava i goste. Lovrić je ubacio, a Steenvoorden u padu pucao glavom i pogodio gredu.

GOL ZA 1:2:

U nadoknadi vremena ipak su Splićani došli do udvostručenja prednosti. Sjajno je s dvadesetak metara pogodio Josip Vuković, nitko od domaćih nije mu ušao u blok u u situaciji kada je Muhammed ispucao loptu iz šesnaesterca. Hajduk je kao i u svim utakmicama dosad, odigrao jako dobro poluvrijeme, a kapitalizirao ga je i s dva razlike na semaforu.

Postavljalo se pitanje mogu li Splićani konačno i drugi dio odraditi na visokoj razini, a ne se raspasti kao protiv Osijeka i Tobola, a nije počelo dobro za njih jer Gorica je u 56. minuti došla do smanjenja zaostatka, što je opet generiralo potpunu rezultatsku neizvjesnost. Poslije dodavanja Dieyea, našao je Kristijan Lovrić način kako matirati Posavca, a bio mu je to osmi gol protiv Hajduka u karijeri.

GOL ZA 1:3:

Jens Gustafsson opet se odlučio za branjenje prednosti, izvadio je dva krilna napadača Biuka i Sahitija, a ubacio Čolinu i Čuića, kako bi neutralizirao pritisak i napade Velikogoričana, koji su tražili izjednačenje. U 80. minuti sve je moglo biti riješeno, ali Livaja je i drugi put sinoć pogodio stativu, ovaj put udarcem desnom nogom iskosa slijeva. No, sjajni kapetan Hajduka nije stao dok nije zabio, a dogodilo se to u 87. minuti nakon duplog pasa s Mlakarom, čime je pobjednik bio riješen.


KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade. U međuvremenu se ozlijedio Josip Posavec i pruža mu se liječnička pomoć...

88' - Brojne sada promjene i na jednoj i na drugoj strani. Kod Gorice su izašli Lovrić, Dieye i Babec, posljednje minute odigrat će Delfi, Šroler i Jug. Kod Hajduka su izašli Livaja i Dolček, mijenjaju ih Jairo i Dimitrov. Vrijedi istaknuti da je vrlo loše volje izašao Kristijan Lovrić...

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

87' - GOOOL! Novi dupli pas izveo je Livaja, i to s Mlakarom, a ovoga je puta precizan i skida paučinu s Banićeva gola! Hajduk sada ima vrlo veliku prednost...

GOL ZA 1:3:

81' - TRESE SE VRATNICA! Livaja je odigrao dupli pas s Dolčekom i šutom izvana zatresao suprotnu vratnicu! Već je bio svladan Banić, bio bi to prekrasan zgoditak da je ušlo... U nastavku je Jurica Pršir dobio žuti karton.

79' - Dobio je Musa Muhammed žuti karton zbog prekršaja na Dolčeku. Nakon toga došlo je do verbalnog sukoba između njega i Livaje, no spriječio je sudac Zebec daljnju eskalaciju.

76' - I opet prijeti Lovrić iz slobodnjaka, ali još jednom taj udarac ne pronalazi put do Hajdukovih vrata. Gorica sve agresivnije traži novi zgoditak.

69' - Traje festival zamjena... Fran Brodić mijenja Josipa Mitrovića.

67' - Nije se ni Emir Sahiti danas posebno iskazao, u igru će 20-godišnji splitski veznjak Mario Čuić.

63' - Uhh, ovo je bilo blizu... Dvorneković je krasno 'podvalio' za Mitrovića koji gađa iz mrtvoga kuta, a Posavec to izbija u korner!

60' - Mijenja i Krunoslav Rendulić. Ušao je Matija Dvorneković, na klupu će Toni Fruk.

59' - Odmah reagira Gustafsson i vadi iz igre nevidljivog Biuka, zamijenit će ga David Čolina.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

56' - GOOOL! Matar Dieye napravio je golem dio posla, primio je i sačuvao loptu u stilu Romelua Lukakua, a zatim sjajno uposlio Lovrića koji prolazi Lovrencsicsa i probija Posavca u bliži kut!

GOL ZA 1:2:

52' - I ništa od gola, ili barem okvira gola... Lovrić ovaj put iz slobodnjaka šalje preko grede.

51' - Prvi žuti od hajdukovaca dobio je Josip Vuković zbog grubog starta na Mitrovića, odmah je digao ruku i pokazao da je opomena opravdana. Dodatni problem je što je slobodnjak u zoni udarca, izvođač je Kristijan Lovrić, a već je znao zabijati Hajduku na taj način, i to baš Josipu Posavcu!

47' - NOVA VAR PROVJERA! Matar Dieye je pao u duelu s Dolčekom na rubu šesnaesterca, tražila se nova 'tiha' VAR provjera, međutim vrlo brzo pokazao je Zebec da se igra nastavlja.

46' - Vraćamo se u Veliku Goricu. Nema promjena u sastavima.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Hajdukovci su bolje i agresivnije ušli u susret, tražili su rani pogodak, no vrlo je brzo Gorica konsolidirala svoje redove i uspostavila inicijativu. Međutim, ponovno se bude gosti krajem prvoga dijela - prvo je Mlakar na Livajinu asistenciju načeo Velikogoričane, a zatim je Vuković golčinom povećao vodstvo. Hajduk na poluvremenu vodi 2:0.

45'+1' - GOOOL! Musa Muhammed je strašno pogriješio i predao loptu u noge Vukoviću koji silovito šutira s ruba šesnaesterca i zakucava od grede za povećanje vodstva!

GOL ZA 0:2:

45' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

43' - TRAJE VAR PROVJERA! Nakon jednog kornera pao je Steenvoorden u gužvi unutar peterca, dugo traje VAR provjera i Zebec će se sada i sam uvjeriti ima li tu materijala za jedanaesterac... I ništa od penala! Dugo je trajao prekid, barem tri minute...

42' - TRESE SE GREDA NA DRUGOJ STRANI! Lovrić je ubacio okomitu 'svijeću' u pet metara, Steenvoorden se u gužvi najbolje snašao i probao glavom, a Posavec uz pomoć grede brani to vršcima prstiju!

41' - Strašna šansa za Hajduk! Krovinović je ubacio iz tog kornera, Livaja je bio na ubačaju i lukavo glavom tražio bliži kut te pogodio vratnicu! Banić je već bio svladan i samo je pokušaj ispratio pogledom...

40' - Opet je pokušao Livaja iz slobodnjaka, međutim od Pršira se odbilo u korner.

35' - Bilo je vrijeme i za prvi žuti karton... dobio ga je Toni Fruk jer je nagazio Josipa Vukovića.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

31' - GOOOL! Livaja je majstorskom asistencijom pronašao Mlakara, a slovenski napadač krasno se izborio za šut i od vratnice zatresao mrežu... Hajduk u Velikoj Gorici vodi 1:0!

GOL ZA 0:1:

27' - Šest - nula u prekršajima za Goricu. Već se neko vrijeme žale hajdukovci i traže žuti karton za domaće, ali Zebec zasad bez reakcije. Krovinović je sada izborio jedan slobodnjak u zoni šuta, a Livaja je to poslao preko gola.

23' - Nova šansa Gorice! Izvukao se Matar Dieye na udarac i dobro šutirao pored vrata... Gorica se aktivirala nakon početne inicijative hajdukovaca.

20' - I opet prijeti Lovrić! Sada nije bilo zaleđa, ali nije bilo niti ikoga od njegovih suigrača na suprotnoj vratnici... bila je ovo dobra šansa Gorice!

18' - Lovrić je bio blizu pogotka iz svoje karakteristične situacije, ali bilo je tu unaprijed dosuđeno zaleđe tako da eventualni gol ne bi niti bio priznat...

15' - I dalje se igra bez većih prigoda, igra je čvrsta, muška, s čestim manjim prekršajima. U jednoj su takvoj situaciji hajdukovci tražili žuti karton za Lovrića zbog prekršaja na Lovrencsicsu, no sudac Zebec ostao je nepokolebljiv.

8' - Pokazala je zube Gorica u nekoliko navrata, ali zasad je konkretniji Hajduk. Sada je Krovinović ubacio iz kornera, a Vuković je s pet metara neprecizan...

1' - Počeo je susret u Velikoj Gorici. Glavni je sudac Mario Zebec iz Cestice kraj Varaždina.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix


20.00: Stigli su sastavi! Jens Gustafsson u utakmici koja mu može odrediti budućnost na klupi Hajduka ne želi ništa eksperimentirati pa će na teren poslati provjerenu momčad. Jedina novost je Posavec na golu, ali Kalinić je ozlijeđen pa tu nije bilo puno izbora. Mlakar je očekivano u vrhu napada, iako je u zadnjim utakmicama odigrao ispod očekivanja.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. listopad 2024 06:56