HRVATI U TOP FORMI

Veliki Vatreni vikend: Ako će ovako igrati i protiv Islanda, idemo na SP u Brazil!

Modrić najbolji u Realu, Guardiola nahvalio Mandžu, Ivan Rakitić junak Seville, Lovren zaludio Otok...
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 29. listopad 2013. 11:50

Prvi vikend nakon ždrijeba dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo govori nam da će Hrvatska mečeve u Reykjaviku i Zagrebu 15. i 19. studenoga dočekati u puno boljoj formi nego Island

- Mandžukić je kralj šesnaesterca, najbolji napadač na svijetu u igri glavom - tvrdi Pep Guardiola. - Luka Modrić bio je najbolji igrač Reala na Nou Campu - pišu španjolski dnevnici Marca i AS.

- Mogu zakomplicirati život i Realu u srijedu na Bernabeuu, ustvrdio je Rakitić nakon što je zabio golčinu Osasuni.

Buđenje Perišića

- Ivan Perišić je napokon pokazao što može. Zabio je i asistirao. Zaslužio je mjesto u najboljoj momčadi kola - zaključuje ugledni njemački magazin Kicker.

- Dejan Lovren jedan je od najkvalitetnijih stopera u Engleskoj - tvrdi njegov partner iz druge najbolje obrane Europe, stoper Jose Fonte. - Zašto nisam odmorio Srnu? Zato jer je Darijo nezamjenjiv - rekao je trener Šahtjora Lucescu nakon nove dvije asistencije kapetana Hrvatske...

Islanđani slabi

I dok Hrvati briljiraju, ključni ljudi Islanda imali su vikend za zaborav - neki su ostali na klupi, drugi su zamijenjeni, treći su bili tragičari. Primjerice, ‘islandski Modrić’ Gylfi Sigurdsson nije se dizao s klupe tijekom dvoboja Tottenhama i Hulla. Dva i pol tjedna uoči okršaja u Reykjaviku Niko Kovač ima puno više razloga za optimizam od Larsa Lagerbäcka.

Stipe Pletikosa (Rostov)

Rostov je u negativnoj seriji, više od dva mjeseca nisu nikoga pobijedili, a Pletikosa je zadnji put čistu mrežu sačuvao još 19. kolovoza. Za novi poraz na gostovanju kod Spartaka (0-2) hrvatski je golman okrivio glavnog suca. „Dobro smo se držali, a onda smo u 15. minuti primili gol iz nepostojećeg jedanaesterca“, izjavio je Pletikosa za Sovjetski Sport.

Darijo Srna (Šahtjor)

Od teškog poraza u Ligi prvaka „rudari“ su se oporavili jednako visokom pobjedom protiv Zorje (4-0), a hrvatski je kapetan u njoj bio dvostruki asistent. U 55 minuta, koliko je proveo na travnjaku, Srna je stigao pripremiti golove za 2-0 (Bernard) i 3-0 (Ferreyra). Novinari su pitali Mirceu Lucescua zašto Srnu nije odmorio, a trener im je odgovorio da je Darijo nezamjenjiv.

Vedran Ćorluka (Lokomotiv)

Moskovljani su upisali važnu pobjedu u Kazanju (2-1), kojom su se zadržali na drugom mjestu ljestvice, pet bodova iza Zenita. Ćorluka je nakon povratka od suspenzije (protiv Amkara je „odrađivao“ žute kartone) koordinirao obranom svih 90 minuta. Ove jeseni to čini vrlo uspješno, jer Lokomotiv je u zadnjih sedam utakmica primio samo četiri gola.

Dejan Lovren (Southampton)

Nakon što su ga komentatori proglasili najvećim pojačanjem „svetaca“ u zadnjih nekoliko godina, Lovren i dalje pruža izvrsne partije. Southampton je 2-0 pobjedom nad Fulhamom zadržao drugi najbolji učinak u ligama petice, iza Rome. U devet utakmica primili su tri gola! Lovrenov partner u obrani José Fonte jučer je ocijenio da je Hrvat jedan od najboljih stopera u Premier ligi.

Ivan Strinić (Dnjepar)

Momčad iz Dnjepropetrovska kiksala je kod kuće protiv Vorskle i time dopustila da joj se Šahtjor i Metalist malo odljepe na ljestvici. U utakmici u kojoj je Dnjipro vodio 2-0, pa se na kraju morao zadovoljiti bodom (2-2), Strinić je odradio uobičajenih 90 minuta. Od 14 prvenstvenih utakmica ove sezone, hrvatski lijevi bočni nije nastupio samo u jednoj.

Ivan Rakitić (Sevilla)

Neuvjerljivo izdanje protiv Slovana iz Libereca u Češkoj, gdje Rakitić nije igrao, Sevilla je kompenzirala domaćom 2-1 pobjedom protiv Osasune. Kapetan Ivan bio je strijelac prvog pogotka na utakmici, efektnog voleja s desetak metara. To mu je već peti pogodak u Primeri ove sezone, nakon kojeg je najavio da će u srijedu „zakomplicirati život Realu“.

Luka Modrić (Real Madrid)

Ancelottijeva je momčad na Nou Campu živnula tek u zadnjoj trećini utakmice, a Modrić je jedan od rijetkih koji su na razini odradili svih 90 minuta. Goal.com i AS dali su mu bolju ocjenu od Messija, dok je Marca samo njemu, Ronaldu i Benzemi podijelila sedmice. Bio je Realov čovjek s najpreciznijim dodavanjima (89%). U obrani uklizavanjima i blokovima spriječio nekoliko opasnih Barçinih akcija.

Marcelo Brozović (Dinamo)

Legitimni kandidat za ulogu Modrićevog partnera u veznoj liniji u prvoj utakmici na Islandu (Vukojević će biti suspendiran) ocijenjen je igračem utakmice u 4-1 pobjedi protiv svojeg bivšeg kluba Hrvatskog dragovoljca. Nakon ubačaja Rukavine iz blizine je postigao treći gol (doduše, iz zaleđa) i sasvim opravdao najave o Kovačevom pozivu u A reprezentaciju.

Ivan Perišić (Wolfsburg)

Visoka domaća pobjeda protiv Werdera (3-0) za Perišića je bila prava psihološka rehabilitacija. Nakon svega što mu se u reprezentaciji izdogađalo, epitet igrača utakmice zacijelo će mu podići samopouzdanje. U 89. minuti je s vrha 16-erca ljevicom zabio prvi gol nakon dva i pol mjeseca, a prije toga je bio asistent za Olićevih 2-0. Kicker ga je uvrstio u momčad kola.

Mario Mandžukić (Bayern)

I on se našao u momčadi kola Bundeslige nakon što je u 26. minuti ušao s klupe pa zabio dva identična pogotka glavom u 3-2 pobjedi protiv Herthe. „Svaka momčad treba igrača poput Mandžukića“, pohvalio ga je predsjednik Uli Höness, dok je Pep Guardiola otišao korak dalje i zaključio da je Mandžukić najbolji igrač na svijetu u igri glavom. Sa sedam golova dijeli vrh ljestvice strijelaca Bundeslige, a u prosjeku tijekom utakmice 2,5 puta dolazi u gol-šansu.

Ivica Olić (Wolfsburg)

Odlične vijesti iz „vučjeg grada“ upotpunio je novi pogodak neumornog 34-godišnjaka koji ih na ligaškom kontu sada ima pet. Olić je prvo u sedmoj minuti asistirao Maximilianu Arnoldu za 1-0, a onda u 72. u petercu dočekao Perišićev ubačaj s desne strane i zabio glavom. Bio mu je to prvi gol nakon mjesec dana i jak argument za početnu jedanaestoricu protiv Islanda.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 05:40