POLOŽEN ISPIT

USPJEŠNA SEZONA Bijeli ostvarili osnovni cilj - Europu! Treće mjesto je veliki rezultat!

Piše: Vedran PavičićObjavljeno: 19. svibanj 2014. 15:06

Čim je sudac Ivan Bebek dao znak za prekid utakmice u Maksimiru, hajdukovci su mogli započeti razmišljati o odmoru. Sve obveze su prestale, trener Igor Tudor najavio je početak priprema za 9. lipnja i do tada se na Poljudu ne planiraju aktivnosti vezane za prvu momčad. Poraz u najvećem derbiju brzo će se zaboraviti, u toj je utakmici ionako bilo najmanje nogometa, što je kulminiralo prekidom te skromnom, da ne kažemo otužnom proslavom dinamovaca na praznom Maksimiru.

Unatoč tome što nije osvojen ni jedan trofej, Hajdukova se sezona može ocijeniti pozitivnom. Mlada momčad predvođena mladim trenerom Igorom Tudorom uspjela je osigurati plasman u Europu što je bio osnovni cilj postavljen pred Bijele prošlog ljeta. Način na koji su to uspjeli zaslužuje pohvale, Hajduk je od početka sezone igrao dopadljivo, napadački i sa stalnom željom za nadigravanjem. Tudor je sa svojim pomoćnicima Juricom Vučkom i Harijem Vukasom inzistirao na stilu igre koji se svidio mnogima, od navijača do nogometnih stručnjaka, što je bilo osvježenje za hrvatski nogomet. Naravno, mladi igrači skloni su oscilacijama pa je bilo i lošijih utakmica, ali sveukupan dojam je pozitivan.

Više od trećeg mjesta nije se moglo, Dinamo i Rijeka su uložili znatno više novca u igrački kadar, što je na koncu bilo presudno da bi se našli ispred Splićana. Hajduku treba priznati da se dobro držao, naročito u prvom dijelu sezone kada je bio na samom vrhu ljestvice. Dobro je Tudorova momčad otvorila i proljetni dio sezone, ali u završna dva mjeseca došlo je do pada forme i krize rezultata. Nekoliko sudačkih pogrešaka, neiskustvo pa i manjak kvalitete došli su na naplatu kada je postalo jasno da se ne može do trofeja. Tenzija i motiv koji su krasili Bijele u prvom dijelu sezone jednostavno više nisu bili na najvišoj razini. Sve to je na koncu rezultiralo još jednim velikim bodovnim zaostatkom za prvakom Dinamom. Bez obzira kojim rezultatom bude registrirana subotnja utakmica, izvjesno je da će tri boda pripasti Modrima čime će sezonu završiti sa 22 boda više od Bijelih (84-62). Osvrnemo li se na posljednjih devet sezona, koliko traje dominacija Dinama, to je šesti put da Hajduk za najvećim rivalom zaostaje 20 i više bodova, što je uistinu zabrinjavajući podatak. Ništa utješnije ne zvuči ni 17 bodova zaostatka iz 2011., a jedine dvije sezone u kojima su se Splićani uspjeli približiti Zagrepčanima su 2009. kada su bili šest bodova iza prvaka te 2010. kada su zaostali četiri boda.

Konačne brojke iz netom završene sezone na prvi pogled nisu najbolje, ali statistika zna prevariti. Primjerice, u HNL-u Splićani imaju osam poraza, ali zanimljivo je da su čak šest puta poraženi u posljednja dva mjeseca. Prije toga su izgubili samo dvaput još tamo u kolovozu na neugodnim gostovanjima u Puli i Osijeku. Dodatni dokaz da je statistika varljiva je dugi Hajdukov niz bez poraza u prvenstvu. Od 31. kolovoza na Gradskom vrtu do 22. ožujka na Poljudu, kada su izgubili 0:2 od Dinama, nanizali su čak 18 utakmica s osvojenim barem bodom.

U međuvremenu nisu uspjeli zadržati nadu da će obraniti lani osvojeni Kup, ždrijeb ih je u četvrtfinalu spojio s Dinamom koji je dobio obje utakmice. Prva je bila posebno bolna za Splićane, u Maksimiru su deklasirani sa čak 0:5 pa je uzvrat bio samo formalnost. Rezultatski je taj poraz bio najveći u sezoni, ali važnije je da je otkrio slabosti u Tudorovoj momčadi, dobro skrivane u dotadašnjem dijelu sezone. Kada su na proljeće kola krenula nizbrdo te su slabosti opet izašle na vidjelo, mlada momčad je teško nalazila izlaz iz krize pa je doživjela poraze koji se klubu poput Hajduka ne bi smjeli događati. Poput 1:4 u Sigetu kod Hrvatskog dragovoljca ili 0:3 u Koprivnici kod Slavena Belupa. Ipak, ti posrtaji nisu nanijeli rezultatsku štetu jer je već bio osiguran plasman u Europu.

Odmor će biti kratak, nova sezona počinje za dva mjeseca, a umjesto igrača i trenera na scenu sada stupaju sportski direktor Goran Vučević, predsjednik Marin Brbić i ostali čelnici Hajduka. Promjena u momčadi će biti, to je sasvim sigurno…

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. listopad 2024 04:20